דריכות במערכת הביטחון: חשש ממהומות בערים מעורבות

לקראת ט' באב הודיעו מספר ארגונים יהודים על כוונתם לעלות לרחבת הר הבית • מנגד, החמאס וארגונים אסלמיים קראו למתפללים מוסלמים לבוא "ולהגן על אל-אקצא" • המשטרה נערכת בכוחות מתוגברים כבר מהערב באזור העיר העתיקה וסביב הר הבית

השר לביטחון פנים עמר בר לב / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
השר לביטחון פנים עמר בר לב / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

אחד מהתרחישים שמהם חוששים בישראל כעת הוא הסלמה פנימית. מוקד אפשרי אחד להסלמה הפוטנציאלית הוא ירושלים והר הבית. מחר ט' באב, וכמה מהארגונים היהודים שוחרי ההר הודיעו על כוונתם לעלות לרחבת הר הבית, וכך גם חבר הכנסת איתמר בן גביר.

מנגד חמאס וארגונים אסלמיים בתוך ישראל הזהירו מפני כניסת ותפילת יהודית בהר, וקראו למתפללים מוסלמים לבוא "ולהגן על אל-אקצא". דובר חמאס הממונה על ירושלים ויושב בעזה, מוחמד חמאדה איים: "מסגד אל-אקצא הוא קו אדום ולא ניתן לכובש לפגוע בו בטפשותו".

האמירה מעידה על הוויכוח הפנימי בחמאס לגבי ההצטרפות להתלקחות הנוכחית. חמאס עד כה נמנע מכך, אבל כעת הוא כורך את הר הבית בנעשה ברצועה. כלומר ניסיון ליישם את המשוואה שנוצרה בשנתיים האחרונות ולפיה גם ירושלים המזרחית והר הבית הם תחת חסות חמאס, והמתרחש בהם מעורר גם אותו לפעילות.

לכן המשטרה נערכת בכוחות מתוגברים כבר מהערב באזור העיר העתיקה וסביב הר הבית. אין עדיין הגבלות על כניסת מתפללים מוסלמים למסגדים והרחבות סביבם ואין בשלב הזה כוונה למנוע כניסת יהודים לבקר בהר.

המוקד השני האפשרי הוא הערים המעורבות והכבישים הבין עירוניים העוברים סמוך לערים ערביות. גם כאן יש היערכות מיוחדת של המשטרה, ובין השאר גויסו חמש פלוגות מילואים של משמר הגבול ועוד חמש צפויות לקבל הודעות גיוס היום או מחר.

השר לביטחון הפנים עומר בר לב כינס את פיקוד המשטרה לדיון היערכות בשבת ולאחריו אמר: "המשימה המרכזית של משטרת ישראל היא להקפיד שהשקט בפנים הארץ יישמר, ולוודא שכל ההנחיות שהוטלו באזור הדרום בעקבות ההכרזה על מצב חירום, נאכפות. המשטרה פרוסה בכוחות מתוגברים ברחבי הארץ, והיא תתוגבר במידת הצורך בכוחות מילואים מאומנים ומיומנים שגויסו לשם כך. משטרת ישראל תהיה פרוסה גם במוקדים השונים בירושלים לרגל ט' באב על מנת להבטיח את שלום הציבור. אין כל שינוי בהתנהלות הרגילה בירושלים, זאת בניגוד לפייק ניוז שמפיצים ארגוני הטרור ברשתות החברתיות".

"אנחנו במצב שלא רוצים למות"

בינתיים השיח בתוך החברה הערבית בעקבות מבצע "עלות השחר" ער במיוחד בעקבות מותה של הילדה אלאא קדום בת החמש שנהרגה בעקבות התקיפה על הבניין שבו שהה תייסיר אל-ג'עברי, מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלמי בצפון הרצועה. מות הילדה עורר סולידריות ביתר שאת ועיקר התמונות הזורמות ברשת הן של מסע הלוויה שלה.

בחברה הערבית, ובעולם הערבי בכלל פחות מתעסקים בסוגיית זהות הצדדים בלחימה ומביעים בעיקר סולידריות עם האזרחים הפלסטינים.

אחד הפוסטים שזכו לשיתופים רבים הוא ציטוט למשפט שאמרה תושבת הרצועה ביאן אבו סולטאן: "היינו במצב שרוצים לחיות, ועכשיו אנחנו במצב שלא רוצים למות".

אחת המסקנות הבולטות במיוחד המסבירות את העילה למבצע היא שהוא בעיקר קמפיין בחירות שאמור לשרת את הנהגת המדינה לקראת הבחירות הבאות בנובמבר, "שאלוהים ישמור על עזה מפני האינטרסים של הפוליטיקאים הישראלים", כתבה עיתונאית בכירה בחברה הערבית.

ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל, גם פרסמה הודעה במסגרתה נאמר כי "הטווח והמלחמה על רצועת עזה, היא תוקפנות שהוכנה מבעוד מועד". יושב ראש ועדת המעקב, מוחמד ברכה, קרא לפעילות עממית נגד פשעי הכיבוש, כלשון ההודעה. 

הפקת לקחים מהאירועים הקודמים

נזכיר כי דוח מבקר המדינה מתח ביקורת חריפה על אי היערכות המשטרה למהומות הלאומניות שפרצו במהלך מבצע שומר החומות לפני שנה וחודשיים. במשטרה הגיבו כי הלקחים בתהליך הפקה ואחד מהם הוא גיוסן המוקדם של פלוגות המילואים של משמר הגבול. השב"כ גם הוא העמיק את המודיעין בקרב ערביי ישראל, בדרגש על הערים המעורבות, אבל הצפי הוא כי הפעם לא תהיה התלקחות ממשית.

בינתיים בשבת בצהריים התקיימה עצרת מחאה בוואדי סאליב בחיפה, עצרת שארגנה חד"ש. העצרת הייתה שקטה והתפזרה בשקט. אתמול והיום היו הפגנות קטנות באום אל פאחם, וגם הן לא גלשו לכביש ואדי עארה. הערב צפויה עוד עצרת מחאה מול משרד הביטחון בקריה בתל אביב.

ההנהגה הערבית ישראלית מדברת בקולות שונים, במשותפת גינו בחריפות את המבצע והביטוי "מדינת טרור" נאמר כלפי ישראל פעמים רבות. יו"ר המשותפת ח"כ איימן עודה כתב: ״ממשלת ישראל מבצעת פשעי מלחמה נגד העם הפלסטיני כדי לשרת אינטרסים פוליטיים צרים, ואת המחיר משלמים העזתים בדם. ‏חייבים לעצור את האש מיד! רק משא ומתן לסיום הכיבוש יביא ביטחון לאנשים. לא דמם של ילדים חפים מפשע".

בהודעה של חד"ש והמפלגה הקומוניסטית הישראלית נאמר: "ממשלת לפיד פותחת במלחמת ברירה תוקפנית על עזה לשם מטרות פוליטיות. זו עלולה להיות עוד מלחמה שתגרור את שני העמים לימים ארוכים של מעגל דמים, עוד מלחמה שתזרע הרס איום ברצועת עזה הנצורה, עוד מלחמה שתשלח מאות אלפי אזרחים ישראלים למקלטים.

"המתקפה הצינית הזו, שמטרתה חיזוק ה'דימוי הביטחוני' של לפיד לקראת מערכת הבחירות תעשה בדיוק ההפך. המתקפה הזו, על העם הפלסטיני בעזה, מוכיחה כי מדיניות ממשלת 'השינוי' של המשך הכיבוש והמצור מובילה רק להידרדרות מצבם של שני העמים".

הרשימה המשותפת והפלג הצפוני של התנועה האסלמית תקפו בחריפות את רע"מ היושבת בקואליציה. יו"ר רע"ם מנסור עבאס הגיב לכך בחשבון הפייסבוק שלו בערבית: "אני תוהה מדוע ישנן דרישות שנבהיר את עמדתנו לגבי המלחמה, הרי שאין לנו מלבד לגנות ולסרב למלחמה ולגנות הרג חפים מפשע. אינני מבין את ההאשמות כלפי המפלגות הערביות, כאילו תחילת המלחמה וסופה נמצאות בידינו. האמת היא שלמפלגות הערביות אין שום השפעה בכל הקשור לביטחון והחוץ של המדינה. הרי שבמשך השנים לא היה ייצוג של של חברי הכנסת הערבים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, והמפלגות הערביות היו נמנעות מלהיות נוכחות בדיונים כאלה".

עבאס אגב זכה לתמיכה פוליטית פנימית כשנבחר שוב להנהגת תנועתו. שני ברשימה נבחר ח"כ ואליד טהה ושלישי וואליד אלהושלה מהנגב, מנהל סיעת רע"מ ומקורב לעבאס. ח"כ אימאן חטיב יאסין במקום הרביעי, גם היא תומכת בגישתו של עבאס במובהק.

השר עיסאווי פריג' ממרצ אמר בראיון ליואב קרקובסקי ברשת ב' כי לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, אך ציין כי חובת המדינה "להפוך כל אבן" כדי למצוא פתרון אחר ממלחמה עם שכנינו.

לדבריו "אסור לקשור את כל מבצע עם שיקולים פוליטיים". פריג' הדגיש כי הוא סומך על כוחות הביטחון שהיציאה למבצע "עלות השחר" הייתה מחוסר ברירה. "אין בן אדם שרוצה מלחמות או הרג. התחושה לא טובה, אבל אני חלק מהמדינה הזאת ואני צריך להיות הגון", אמר כשנשאל לגבי יחסו לפלסטינים.