גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנקודת התחלה דומה לשווי גבוה פי 14: כך עקפה פוקס את קסטרו בדרך לפסגה

שתי רשתות האופנה המובילות בישראל נסחרו לפני כ-20 שנה בשווי דומה, אך בשנים האחרונות הן משחקות בליגה אחרת ● בשוק מצביעים על ניהולו של הראל ויזל מפוקס כסיבה המרכזית להבדל העצום בין השתיים, עם מסע התרחבות מוצלח ושלל מותגים בינלאומיים, בעוד שקסטרו מתקשה לצמוח ולהרוויח

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי
הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

זה לא היה השבוע של המשקיעים במניית קסטרו, רשת חנויות האופנה שהפתיעה את הציבור עם מבצע, שבו חתכה את מחירי פריטי הלבוש שלה בשיעור דרמטי. אתר החברה קרס ובהמשך נסגר בפני רוכשים, בזמן שהלקוחות מסתערים על סניפי הרשת כדי לרכוש שלושה פריטים ב-100 שקל. 

● רשתות האופנה לא התכוננו נכון לחורף, ומשלמות מחיר
דסק"ש מתניעה מחדש את מהלך מכירת השליטה בסלקום 
● פחות מותגים, יותר דירות: כיכר המדינה כבר לא יוקרתית כמו פעם

המבצע האגרסיבי, כפי שכבר נכתב לא אחת בימים האחרונים, הוא תוצאה של חורף חם מהצפוי, שהוביל את רשתות האופנה המקומיות לנקוט מהלך של הפחתות מחירים, שתכליתו חיסול מלאי הסחורה שבה הצטיידו לקראת החורף, גם במחיר של פגיעה ברווחיות.

את החשבון הזה עשו כנראה גם המשקיעים במניית קסטרו , שהפילו אותה בשבוע האחרון בכ-25%. מדובר אומנם בירידה דרמטית בפרק זמן קצר, אך היא מתגמדת לנוכח אובדן השווי שחוותה קסטרו בחמש השנים האחרונות - של יותר מ-60%, המעמיד את שווי השוק הנוכחי של החברה על פחות מ-300 מיליון שקל. הנפגעים העיקריים מכך הם בעלי המניות הגדולים בחברה, בראשות המייסדים ממשפחת רוטר (המחזיקה כ-31% מהמניות).

הירידה הזו צורמת במיוחד לנוכח הביצועים החזקים שמציגה מניית המתחרה הגדולה, פוקס , שבאותן חמש שנים זינקה בכ-460%, ושמחירה משקף כיום לפוקס שווי חברה של 4.2 מיליארד שקל - פי 14 מקסטרו.

לנוכח פערי התשואה והשווי העצומים שנפתחו בשנים האחרונות, קצת קשה להאמין שבעבר היו שתי החברות הללו שמות כמעט שמות נרדפים בעולם רשתות האופנה המקומי. לפני כ-20 שנה, זמן קצר לאחר הנפקתה הראשונית של פוקס בבורסה בתל אביב, נסחרו פוקס וקסטרו בשווי דומה.

כשמשווים את התוצאות הכספיות של תשעת החודשים הראשונים של 2022, מקבלים אינדיקציה לפערי השווי בין החברות. קסטרו, המנוהלת כיום על-ידי רון רוטר, בנם של אתי וגבי רוטר (המהווים חלק מדבוקת השליטה בחברה), רשמה הכנסות של 1.2 מיליארד שקל, שעלו ב-7% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. הרשת סבלה ברבעון השלישי מחולשה גוברת במכירות פריטי האופנה שלה, בזמן שהוצאות המכירה והשיווק טיפסו, וכך גם הוצאות שכר העבודה.

רון רוטר, מנכ''ל קבוצת קסטרו-הודיס / צילום: יח''צ רפי דלויה

פוקס רשמה באותה תקופה הכנסות של 3.45 מיליארד שקל, שצמחו ב-18% בתוך שנה. בשורה התחתונה הפערים גדולים הרבה יותר. קסטרו הציגה רווח נקי של כ-10 מיליון שקל בלבד בתשעת החודשים הראשונים של השנה החולפת, שחיקה של 89% ביחס לתקופה המקבילה, ואילו פוקס רשמה באותה תקופה רווח נקי של 137 מיליון שקל, שחיקה מתונה יותר של 32%.

 

משווי דומה לפתיחת פערים אדירה

כאמור, לא תמיד היו הפערים בין קסטרו לפוקס כל-כך משמעותיים. קסטרו הונפקה במרץ 1992, כאשר יצחק שמיר המנוח שימש כראש הממשלה, ואילו פוקס הונפקה כעשור לאחר מכן, באפריל 2002. שנה לאחר הנפקתה נסחרו כאמור השתיים בשווי דומה פחות או יותר.

אז מה הוביל לפתיחת הפערים האדירה? גורם בשוק ההון טוען כי בשתי מילים, הגורם להבדל הוא "הראל ויזל", המנכ"ל הדומיננטי של פוקס ואחד מבעלי השליטה בקבוצה, שהשכיל להביא לישראלים מותגי-על בינלאומיים (נייקי, פוט לוקר, אמריקן איגל, אורבן אאוטפיטרס, מנגו, ג'מבו ועוד), לייצר עימם קשרים אמיצים ואף לקבל זיכיונות לפתיחת עשרות חנויות של נייקי ופוט לוקר באירופה ובקנדה. חברת ריטיילורס, המחזיקה בצמד מותגי הספורט של פוקס, נסחרת כיום לבדה בשווי של יותר מ-3 מיליארד שקל.

סניף של רשת פוקס / צילום: כדיה לוי

תחת ניהולו של ויזל, נקטה פוקס מהלך התרחבות אפקטיבי באמצעות הוספת עוד ועוד מותגים בינלאומיים, שמחד העצימו את כוחה בקניונים, שם ממוקמות רוב החנויות של רשתות האופנה, ומאידך הקטינו את התלות שלה בשוק המקומי, על תהפוכות מזג האוויר והתחרות החריפה המאפיינים אותו.

בשוק טוענים כי עצם העלייה בכושר המיקוח של קבוצת פוקס מול בעלי הקניונים סייעה להמשך הצמיחה וההתרחבות שלה, אגב יצירת זרוע דיגיטלית חזקה (טרמינל איקס) שהונפקה בבורסה בעצמה.

למרות כל אלה, מניית פוקס לא נמלטה מהירידות בשוק בשנה האחרונה, ולנוכח הגורמים שפגעו בענף בתקופה זו (פתיחת השמיים, פגעי מזג האוויר, גידול בהוצאות), הסבה מניית החברה תשואה שלילית של מעל 40%. אצל קסטרו המצב גרוע אף יותר, עם ירידה שנתית של 63%.

 

המיזוג לא הביא לשיפור המקווה בתוצאות קסטרו

צריך לציין כי גם קסטרו לא שקטה על השמרים בשנים האחרונות, אך לא הצליחה לתרגם זאת לשבריר מההצלחה העסקית של פוקס. המהלך המשמעותי ביותר שנקטה החברה התרחש בשנת 2018 - המיזוג עם קבוצת האופנה הודיס בראשותו של יוסי גביזון.

העסקה הגיעה כשנתיים לאחר שקסטרו נכנסה כשותפה ורכשה כרבע ממניות הודיס, שהחזיקה מעבר לחנויות הבגדים הנושאות את שמה גם ברשת אביזרי האופנה המוזלים אורבניקה, בחברת משקפי השמש קרולינה למקה וברשת האקססוריז טופ טן.

ביוני 2018 חתמה קסטרו על רכישת כלל מניות הקבוצה באמצעות הקצאת מניות. משפחת רוטר, שעד אותה עסקה החזיקה בכ-70% ממניות הרשת שייסדה, דוללה משמעותית, והיא מחזיקה כיום בכ-31% מהמניות.

שווי החברה הממוזגת, כפי שחושב אז על-ידי חברת הייעוץ הכלכלי פרומתיאוס, הוערך ב-1-1.3 מיליארד שקל. אולם נכון להיום נסחרת קסטרו בשווי של שליש עד רבע מאותה הערכה, לאחר שהמיזוג לא הביא לשיפור המקווה בתוצאות העסקיות של החברה המאוחדת.

התקווה של המשקיעים לראות צמיחה משמעותית בהכנסות ובשורת הרווח הנקי של קסטרו לא התגשמה. בשנים 2018-2019 רשמה החברה הפסדים עצומים של יותר מ-100 מיליון שקל במצטבר, בשל זינוק חד בהוצאות המכירה והשיווק, לצד עלייה בהוצאות ההנהלה והכלליות.

גם את שנת הקורונה, שהגיעה לאחר מכן, חתמה החברה בהפסד ובירידה של 30% בהכנסות, שעמדו על 1.2 מיליארד שקל. ב-2021 חלה התאוששות בהכנסות, שהסתכמו ב-1.6 מיליארד שקל, וקסטרו רשמה רווח משמעותי ראשון לאחר זמן, של 108 מיליון שקל.

הכנסותיה של פוקס ב-2018 הסתכמו ב-2 מיליארד שקל (לעומת 1.2 מיליארד שקל אצל קסטרו באותה שנה), אך הן יותר מהכפילו את עצמן ל-4.2 מיליארד שקל שלוש שנים לאחר מכן. בשורה התחתונה סיפקה פוקס רווח נקי של 152 מיליון שקל ב-2018, ורווח כפול מכך ב-2021 (298 מיליון שקל).

"מתקשה להבין למה השוק לא מפרגן להם"

"צריך להבין שמניית קסטרו נסחרת בדיסקאונט עמוק ומשמעותי זה זמן", אומר גורם מוסדי בכיר. "אני מתקשה להבין מדוע שוק ההון לא מפרגן להם עד כדי כך. מדובר במנהלים מעולים ששולטים היטב בכל הסניפים, עם מערכות מחשוב מתקדמות וניהול צוותים מקצועיים ברמה הכי גבוהה, וכך גם הממשל התאגידי שם".

לדבריו, "הפעילויות של הודיס וקסטרו זוכות לפרגון גם מצד המתחרים, ואילו רשת אורבניקה היא קונספט של לואו קוסט שנחשב למוצלח, ולא נראה שהסיפור שלה מתומחר בשווי שהשוק נותן לרשת. 

"לעומתה ויזל הלך והתרחב בקצב מהיר מאוד, והביא לארץ רשתות בינלאומיות משגשגות. בשלב מסוים הקסם של פוקס כבר דיבר בעד עצמו. יש לא מעט רשתות שלא רצו להגיע לישראל, והגיעו רק בזכות ויזל. זה משהו שאין לקסטרו". 

התנפלות על סניף קסטרו בימי המבצע / צילום: איל יצהר

גם בשוק ההון לא האיר המזל פנים לקסטרו. בעוד שפוקס הנפיקה שתי חברות-בנות (ריטיילורס וטרמינל איקס) בשנת הגאות של 2021, הניסיון של קסטרו להנפיק את אורבניקה נבלם שנה לאחר מכן, כשהשווקים הלכו והתקררו במהירות.

ההנפקה תוכננה לצאת לדרכה במרץ אשתקד, ועל-פי מקורבים למהלך, כבר היו הצעות על השולחן לשווי של מעל לחצי מיליארד שקל, אך בקסטרו, ששאפה לשווי גבוה יותר עבור החברה-הבת, העדיפו לעצור ולתת לאורבניקה להמשיך לצמוח, בתקווה שיקבלו עליה שווי נדיב יותר בעתיד.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה