הסירוב של יו"ר ההסתדרות, הפגישה עם נתניהו וחילוקי הדעות בצמרת: כך נראית מבפנים המחאה של פורום אנשי העסקים

הפורום, שכולל אנשי עסקים בכירים מאוד כמו הראל ויזל וליאורה עופר, הקים היום אוהל מחאה בירושלים במטרה לעצור את החקיקה המשפטית • בסביבת הפורום אמרו לגלובס כי בינו לבין יו"ר ההסתדרות - שלא מתכוון להשבית את המשק בשל ביטול עילת הסבירות ונפגש היום עם נתניהו - קיים "משבר אמון" • מה מתכננים אנשי העסקים הבכירים, ולמה לא כולם מרוצים?

ליאורה עופר, אורי לוין, הראל ויזל ועדי סופר-תאני / צילומים: ענבל מרמרי,תמר מצפי, כדיה לוי, רמי זרנגר
ליאורה עופר, אורי לוין, הראל ויזל ועדי סופר-תאני / צילומים: ענבל מרמרי,תמר מצפי, כדיה לוי, רמי זרנגר

היום (ה') אחר-הצהריים הקים פורום העסקים - בו חברים למעלה מ-100 בכירי המשק הישראלי, ביניהם הבנקים, חברות הביטוח, יצרני המזון, קמעונאים, נדל"ן, תיירות ופיננסים - אוהל מחאה בירושלים, שמטרתו להביא לעצירה מיידית של החקיקה המשפטית החד-צדדית ולגרום לחזרה להידברות.

כך צפוי הסכם השכר החדש לבטל מאות סכסוכי עבודה
מנכ"לי חברות ציבוריות גלובליות: שינויי חקיקה - רק בהסכמה רחבה
מגובה המזונות ועד נרמול אפליה: חוקי הקואליציה שיפגעו כלכלית בנשים |פרשנות

בתחילת השבוע ראשי הפורום נפגשו במלון דן בתל אביב כדי לתכנן את המשך הפעילות, וביום שלישי מסרו כי "לאוהל יוזמנו כל בעלי העסקים במדינת ישראל, שיאמרו בקול ברור - חקיקה חד־צדדית תגרום להרס הכלכלה והמדינה. שינויים עושים בהידברות. אנו קוראים לעצור את החקיקה מיידית, לחזור להידברות אמיתית ולהגעה להסכמות כדי למנוע הרס בלתי הפיך לכלכלת ישראל".

אוהל המחאה שיוקם נועד להחליף, בינתיים, צעדים קיצוניים יותר, כמו חזרה על שביתת הענק חסרת התקדים שהתקיימה במרץ, בתגובה לחקיקה המשפטית ולפיטורי שר הביטחון יואב גלנט. יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הכריז אז על השבתת המשק, ובזה אחר זה הצטרפו אליה עוד גופים וחברות ענק במשק הישראלי. 

בעת הזו, המצב קצת שונה. יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, שנפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בצהריים, שעות ספורות לפני הקמת אוהל המחאה של הפורום, לא מתכוון להכריז על השבתה נוספת של המשק כרגע בשל צמצום עילת הסבירות. בסביבת הפורום, אמרו לגלובס כי בין בר-דוד לבין הפורום קיים "משבר אמון לאחר ההדלפה של השיחה, לאחר שהבהיר שייתכן שעמדתו תשתנה בגין נושא הוועדה לבחירת שופטים. עכשיו הוא אומר שהוא לא יכול לדבר איתם בחופשיות". ובלי ההסתדרות, שביתה כזו לא תוכל לצאת לפועל.

בר-דוד נפגש עם נתניהו

בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר ההסתדרות בר-דוד יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי התקיימה היום פגישה בלשכת ראש הממשלה בירושלים, על רקע התקדמות החקיקה המשפטית, המחאות נגדה והקריאות של בכירים במשק לרתום את ההסתדרות לשביתה כללית. 

בר-דוד הביע בפני נתניהו חששות מההשלכות של התקדמות החקיקה המשפטית. עם זאת, הוא סירב ליישר קו עם הפורום ולא איים על נתניהו בשביתה במידה שהחוק לביטול עילת הסבירות יעלה להצבעה שנייה ושלישית בכנסת. לפי הודעה שהוציאה לשכת נתניהו בתום המפגש, "ראש הממשלה נתניהו אמר בפגישה שהוא ימשיך לפעול לטובת הידברות והסכמות בנושא הרפורמה המשפטית". ככל הידוע, נתניהו עמד בפגישה על עמדתו שצמצום עילת הסבירות תאושר בקרוב, וכי תהיה הידברות באשר ליתר סעיפי הרפורמה המשפטית.

טווח הפעולה של הפורום מוגבל ללא ההסתדרות 

כאמור על בר-דוד מופעלים לחצים כבדים לרתום את כוחה של ההסתדרות למאבק נגד הרפורמה ולהשבית את המשק. "עליי אף אחד לא מאיים, ואיני נתון לסחיטה של אף צד", אמר השבוע בר-דוד, "אפעל אך ורק בהתאם לצו מצפוני". מבחינתו של יו"ר ארגון העובדים, ביטול עילת הסבירות, שאושרה הלילה להצבעה סופית בכנסת בוועדת החוקה של ח"כ שמחה רוטמן, אינה חציית קו אדום שמצדיקה הפעלה של התותחים הכבדים.

בתוך כך, בר-דוד חתם השבוע על הסכם מסגרת להעלאת שכר עובדי המגזר הציבורי מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ממובילי המהפכה המשפטית. בכירים במגזר העסקי קשרו בין הדברים והעריכו שבר-דוד נמנע מהשבתה בגלל ההסכם - טענה שהכחישו בהסתדרות.

לא רק העובדה שההסתדרות לא מתכוונת להכריז על מהלכים מקשה על הפורום, אלא גם העובדה שהפורום, שמנה בהתחלה מספר מצומצם של בכירים, כולל היום למעלה ממאה אנשי עסקים, כך שריבוי אנשים משמעו ריבוי דעות.

"הבעיה של פורום העסקים היא שהוא 'משותק'. הוא לא מסוגל לקבל החלטות", אומרים בסביבת הפורום. "בהתחלה היה מספר מצומצם של בכירים, ואז הצטרפו עוד ועוד. כמו כן, כולם מחכים שהשני יעשה צעד". עם זאת, בחלק גדול מהעסקים אותם מנהלים בכירי הפורום קיימת מניעה חוקית לעשות צעד של השבתה ללא ההסתדרות שמנהלת את המהלך. מחד, תחת ההסכם הקיבוצי קיימת חובה לאפשר לעובדים לשבות, מאידך, חלק גדול מהעסקים מחויבים להעניק שירות, ולא רק רשתות המזון והפארם, אלא גם שוק ההון, חברות הביטוח והבנקים.

לגלובס נודע כי בין אנשי העסקים הדומיננטיים ניתן למנות את הראל ויזל, ליאורה עופר ואורי לוין, יחד עם מנכ"לית מטא ישראל, עדי סופר תאני, מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, מנכ"לית הבנק הבינלאומי, סמדר ברבר צדיק ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות, משה לארי, שמאזנים את המידע בין אנשי המאזניים לבין אלו הנוטים נגד הרפורמה.

"אנשים מלאי כוונות טובות, אבל ההשפעה שלהם אזוטרית" 

צריך לזכור כי בד בבד עם ריבוי הדעות, קיימות גם מחלוקות אידיאולוגיות גדולות מאוד, ביניהן דילמת התמיכה בסרבנות, וכן שאלת התמיכה במתווה של יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, לחזרה לשיחות ולהגעה להסכמות בנוגע לרפורמה המשפטית. נזכיר כי השבוע הניח גנץ תשתית לחילוץ מדינת ישראל מהתסבוכת אליה נקלעה, ואמר: "נדון במציאת מתווה מוסכם לעילת הסבירות, תחת עיקרון העל שהסכמה מותנית בהסכמה והבטחה שלא תקודם ולא תהיה חקיקה נוספת ללא הסכמה רחבה".

מקורבים לפורום מסבירים כי "יש מחלוקות אם לתמוך או לא. בכל פעם שיש חילוקי דעות, הפורום הופך למשותק. הפתרון עכשיו הוא הקמת אוהל מחאה, אבל גם לזה אין אימפקט אמיתי חוץ מלהוציא הודעות לתקשורת. זה פורום יותר דקלרטיבי, להראות נקיטת עמדה כמו פורום ההייטק ומחאת הטייסים. משקיעים הרבה קשב, שיחות זום ופגישות, אבל הם לא באמת פרודוקטיביים. זה פורום מאוד לא הומוגני בעמדות שלו, הוא מאוד דמוקרטי, כך שאין מה לבנות עליו שיעצור את הרפורמה. הם אולי אפילו מייצרים נזק למחאה, כי יש השואלים מי הסמיך אותו בנושאי שלטון החוק? כי יש לו כסף לממן את המחאה, להקים אוהל, לשים שלטים ולפרסם מודעות? ובכל זאת הפורום סבל כמה פעמים ממשבר אמון והדלפות. היום הם קצת יותר משותקים. הם אנשים מלאי כוונות טובות, פטריוטים וציונים, אבל מידת ההשפעה שלהם היא אזוטרית".

עוד הוסיפו כי השבתת הקניונים והחנויות לא מפריעה לממשלה. "את מי אתה מעניש בסוף, את בעלי החנויות שבאים לקניון? איזו השפעה יש לזה? הרי לא יסגרו קניון לחודשיים אלא ליום אחד, ואחרי יום יפתחו. מי משלם את המחיר?".

אחרים בסביבת הפורום נשמעו אומרים כי הנזק הכלכלי שנגרם נראה לעין. "זה צו השעה והגורל של כולנו. מרגישים שייקחו לנו את המדינה ואת רווחי החברות הממשלתיות לטובת מטרות פוליטיות, ימנו יו"רים ומנכ"לים בלי יועצת משפטית, מה שרוצים לעשות זאת קטסטרופה. יקרה נזק ענק".