הכירו את "נמרי הצפון": הקצינים הבכירים לשעבר שהתגייסו בגיל 70

האלוף במיל' יום טוב סמיה אוסף לגבול הצפון עשרות קצינים בכירים לשעבר, כמוהו, שפשטו את המדים לפני כמה עשורים • יחד הם מכינים את היישובים וכיתות הכוננות לכל תרחיש, חולקים את הידע שצברו באינספור מערכות, ומסייעים כמעט בכל תחום - מחקלאות ועד פיננסים

תא''ל במיל' אפרים סנה, תא''ל במיל' אמל אסעד, חזי כאלו, אלוף במיל' יום טוב סמיה / צילומים: איל יצהר, גדי אהד, Jim Wallace, מתוך ויקיפדיה, ראובן קפוצ'ינסקי
תא''ל במיל' אפרים סנה, תא''ל במיל' אמל אסעד, חזי כאלו, אלוף במיל' יום טוב סמיה / צילומים: איל יצהר, גדי אהד, Jim Wallace, מתוך ויקיפדיה, ראובן קפוצ'ינסקי

לאחר פרוץ המלחמה החליט האלוף במילואים יום טוב סמיה, לשעבר מפקד פיקוד דרום, לרכז קציני מילואים בכירים - מאלופים ועד סגני אלופים לסייע לישובים הצפוניים בהתנדבות. את הרעיון הוא קיבל מהאלוף במיל' נעם תיבון שהחל יוזמה דומה בדרום. בתפקידו האחרון בצבא פיקד תיבון על הגיס הצפוני, ולמרות שסיים את שירותו מזמן, בבוקר ה־7 באוקטובר עלה על מדים, הצטייד בנשק ונכנס ללב הקרבות ביישובי הדרום במטרה לחלץ כמה שיותר אזרחים, ואת בנו, אמיר תיבון ומשפחתו בניר עוז.

ניתוח | אירוע חסר תקדים: 130 אלף איש מפונים מביתם 
הביאו מודיעין מהפועלים שעבדו בישובים": המומחה שחושף - כך חמאס ניצל את ישראל 

האלופים במיל' נעם תיבון וישראל זיו / צילום: חדשות 12
 האלופים במיל' נעם תיבון וישראל זיו / צילום: חדשות 12

מסיוע ביטחוני ועד עזרה מול חברות הביטוח

בהשראתו, סמיה ריכז מעל 70 בכירים לשעבר בצה"ל בקבוצה המכונה "נמרי הצפון". רובם הגדול השתחרר מזמן משירות פעיל, חלקם עברו את גיל 70. הקצינים הבכירים הללו מציעים את ניסיונם הרב בתפקידי פיקוד במערכות ישראל, את הידע, והקשרים שצברו לאורך השנים בשירותם הצבאי ובחייהם האזרחיים. הם מסייעים לראשי הערים והמועצות בצפון, לקציני הביטחון והרבש"צים ביישובים, מחזקים את כיתות הכוננות, וממליצים על תרגולים והדרכות להגנה.

"אנחנו באים להציע מניסיוננו סיוע לרבש"צ ולקב"ט היישוב להכנת תוכנית הגנה אופטימלית", אומר סמיה בשיחה עם גלובס. ועבודתם לא מסתכמת במישור המבצעי. הוא מספר כי הסיוע ניתן בכל תחום לו זקוקים התושבים: "משכנתה, מים, מציאת מתנדבים, ריכוז תרומות, ענייני ביטוח ובנקים. אנחנו עושים כל מה שאפשר כדי לעקוף בירוקרטיה. אנחנו יודעים לטפל מהר מול בכירים בכל סיוע אזרחי שעולה על הדעת".

סמיה מדגיש כי "אנחנו לא באים להחליף אף אחד" וכי "אנחנו לשירותו של כל מי שצריך את הידע שלנו. בלי בעיות אגו - מרמת מפקד כיתת הכוננות ביישוב, מפקד צוות חירום יישובי, ועד קב"ט המועצה, והכול בתיאום עם פיקוד הצפון ופיקוד העורף". הבכירים במיל' מתואמים עם הצבא, יחידות הקישור של היישובים וראשי המועצות.

הפעילות ביישובי הצפון עוד בראשיתה, ונועדה להכין את היישובים למקרה של התחממות בחזית הנוספת. אחת הבעיות למשל שמדאיגות את היישובים, היא המחסור בידיים עובדות בשטחים החקלאיים. נמרי הצפון חוברים בימים אלה עם "אחים למשק", היוזמה של פעילי אחים לנשק שמסייעת לחקלאים שנפגעים מהמלחמה. סמיה מספר כי נבדקת אפשרות להרחיב את העזרה. "אני בדרך לפיקוד העורף לנסות לארגן מודלים דומים לערים במרכז הארץ, שקרובים לקו הירוק ואפילו בערים במרכז הארץ המבקשים הכוונה מקצועית".

הבכירים לשעבר לא רק מחזיקים ברזומה של עשרות שנים בפיקוד במלחמות, הם גם בעלי ניסיון במגזר העסקי, הרפואי, וגם בתחומים פיננסיים ובנקאיים. סמיה (69) עצמו שירת 35 שנים בצבא בשורת תפקידים - הוא פיקד על אוגדת עזה באינתיפאדה הראשונה, היה חבר בצוות המו"מ הביטחוני עם הפלסטינים ומפקד פיקוד דרום בזמן האינתיפאדה השנייה. בשנת 2001 הוא פרש משירות צבאי. בשנת 2006 חזר לשרת במילואים כסגן מפקד פיקוד דרום, תפקיד שמילא במהלך עופרת יצוקה, עמוד ענן וצוק איתן, עד שנת 2015.

"זו שעתו היפה של עם ישראל"

על ההחלטה להתנדב אומר סמיה "זה כל כך ברור שכל אחד ואחת מאיתנו שיכול לתת ולסייע ולעזור - רוצה. אין לנו מדינה אחרת. תושבי עוטף עזה והצפון הם יישובי הספר שלנו. הם לא יישובי שוליים. אני לא משתמש במונח 'פריפריה'. ספר זו חזית. היישובים הם בחזית המלחמתית, התרבותית, החקלאית. תמיד עוטף עזה היו בחזית. ממרום גילנו. מצאתי לנכון לא להציק למפקדה צבאית בנוכחות שלי ומאחר ולא גייסו אותי התנדבתי. כמות הפניות אליי כבר מזמן עברה את המכסה. זו שעתו היפה של עם ישראל".

 

לצידו של סמיה ועוד שורה של קצינים בכירים, נמנה גם תא"ל במיל' אמל אסעד (68) שהיה מפקד מנהלת התיאום והקישור וסגן מפקד יחידת הקישור ללבנון (היק"ל). אסעד מסייע ליישוב הדרוזי עין אל־אסד שבגליל העליון יחד עם חזי כאלו (71), לשעבר מנכ"ל בנק ישראל וראש האגף היהודי בשב"כ. השניים יעבדו עם ועד היישוב על נוהל הביטחון.

"מהיום הראשון התנדבתי. רצינו לתרום מניסיוננו והידע שלנו", אומר תא"ל במיל' אסעד. "אנחנו עושים דיונים מול פיקוד הצפון ופיקוד העורף. אנחנו לא הולכים להחליף אף אחד, אלא להיות צמודים ולעזור מהניסיון והגיל שלנו. לחבק את החיילים. לעזור בראיה המרחבית והאסטרטגית. המפקדים עסוקים מאוד מבוקר ועד לילה וחשוב שיהיו להם עוזרים. אני שמח להיות אחד מאלה.

"השתתפתי במלחמת יום כיפור ונפצעתי וגם במבצעים נוספים. ראיתי את עם ישראל עוזר, אבל הירתמות כזאת, כמו שאני רואה עכשיו למען היישובים בעוטף, לא ראיתי מעולם. לא האמנתי בחלומות שלי. עם עם כזה קשה לא לנצח".

"אני לא יכול להילחם, אבל לא אשב בבית"

כל הקצינים מבצעים את העבודה בהתנדבות מלאה. חלקם קצינים שהצבא לא זימן למילואים, ואחרים סיימו את שירותם הפעיל עקב גילם. כל אחד מהם קיבל יישוב החל מ־4 ק"מ מגבול לבנון ודרומה, לו הוא מסייע מול ראש העירייה ופיקוד העורף. בין היישובים נמנים קריית שמונה, כפר ורדים, נהריה ויסוד המעלה.

"לצערי אני לא בגיל שאני יכול להילחם", אומר כאלו. "אבל לשבת בבית זה לא הפתרון. לכן מהיום הראשון חיפשתי דרכים לסייע והתחברתי לפורום של עוטף עזה בראשו עומד האלוף נעם תיבון. דבר מקביל נעשה ביוזמת האלוף יום טוב סמיה".

במקרה של כאלו, הניסיון הפיננסי בא לידי ביטוי לא פחות מזה הביטחוני. "אני עוזר עם המערכת הבנקאית, האוצר, רשות המסים, מס רכוש. נעזר באנשים מבנק ישראל. אני גם מתנדב במטה של משפחות החטופים. זה המעט שאני יכול לעזור".

בין הקצינים הבכירים גם השר לשעבר אפרים סנה (79) תת אלוף במיל' שהיה מפקד יחידה 669, ושימש כשר הבריאות, התחבורה וסגן שר הביטחון מטעם מפלגת העבודה. סנה, המתגורר במרכז הארץ, הוצב במעלות ומתכוון לשהות בעיר עד לסיום המלחמה. לדבריו, "כל השנים מאז פשטתי את המדים התנדבתי, כולל במלחמת לבנון השנייה. זה היה טבעי שאתנדב גם היום".

בכירים נוספים הם האלוף בדימוס דני רוטשילד (77) שהיה ראש חטיבת המחקר באמ"ן ומפקד יחידת הקישור ללבנון; תת אלוף במיל' עימאד פארס (62) ששימש כמפקד עוצבת הגליל; תא"ל במיל' מתי הררי (70) שהוצב בנהריה, וכיהן כמפקד חטיבת הצנחנים; תא"ל במיל' מיכה טמיר ששימש כמפקד סיירת צנחנים וכמפקד יחידת הקישור ללבנון ועוצבת עמוד האש; תא"ל במיל' רפי נוי (79) ששימש כראש מטה פיקוד המרכז והצפון; תא"ל מיל' פנחס (פיני) לוי (63) מפקד חטיבת מנשה ונוספים.