גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזרים לחפש דירות: הביקוש בערי העוטף מתחיל להתאושש

שוק הנדל"ן נכנס למלחמה במשבר חמור ובירידה במספר העסקאות, וספג עצירה משמעותית מתחילת אוקטובר ● כעת, נתוני yad2 מלמדים על התעוררות של הקונים ברוב הערים, כולל אופקים, נתיבות ואשקלון

פרויקט באופקים. העיר מתאוששת מהר מהממוצע הארצי / הדמיה: סנאפשוט
פרויקט באופקים. העיר מתאוששת מהר מהממוצע הארצי / הדמיה: סנאפשוט

הביקוש לרוב הערים שסמוכות לרצועת עזה ושספגו מכות קשות של רקטות, מעשי רצח ופינויים, החלו להתאושש בחודש שעבר, לעומת שפל כבד שנרשם באוקטובר - כך עולה מבדיקת לוח האינטרנט yad2 עבור גלובס. ניתן לייחס זאת למהלכי צה"ל בצפון הרצועה ולתהליך הקטוע של חילופי החטופים הישראלים באסירי החמאס, שפוצץ לפני שבוע, מה שגרר אחריו את חזרת הקרבות.

מינהלת תקומה מציגה: כך תיראה התוכנית לשיקום עוטף עזה
מה ההשלכות של גל החקיקה הנרחב בתחום התכנון בעקבות המלחמה? 
מה קרה למחירי הדירות בערים שלא היו בהן אזעקות? בדקנו 

לוח yad2 מודד את הביקוש לדירות באמצעות מספר הכניסות של משתמשים למודעות המכירה. לאורך זמן זוהי אינדיקציה טובה למגמות בקרב הרוכשים ולסנטימנטים של השוק, במיוחד במצבים שבהם מספר העסקאות נמוך במיוחד. כשפחות אנשים מחפשים דירות באינטרנט, יש להניח ברמה גבוהה של סבירות שרבים מהם החליטו בשלב זה שלא לרכוש דירה.

משבר של עשורים בלי קשר למלחמה

ממצאי yad2 תומכים במידה רבה בנתונים ובניתוחים שלנו בגלובס, אודות כניסת שוק הנדל"ן למשבר החמור ביותר שפקד אותו זה עשורים, גם ללא קשר למלחמה. מתברר כי על אף שחודש הבסיס שנקבע לסקירה היה אוקטובר 2022, שבו חלו רוב חגי תשרי של השנה שעברה, ועל כן נחשב לחודש חלש מבחינת פעילות הנדל"ן שבו, רק בארבעה חודשים במהלך 13 החודשים שחלפו מאז נרשמו יותר ביקושים לדירות בישראל מאשר באותו חודש.

ברוב החודשים שנמדדו, כמות הביקושים לדירות הייתה נמוכה בלמעלה מ־10%, והשפל נרשם בחודשי המלחמה, אוקטובר־נובמבר. חודש אוקטובר השנה היה הגרוע ביותר בשנים האחרונות מבחינת גלישות, ולמעשה, מאז חודשי הסגר של הקורונה, מרץ־אפריל 2020, לא נצפה חודש כה דל בחיפושי דירות. מספר הכניסות למודעות באוקטובר הגיע לשליש מהכניסות שנרשמו באוקטובר 2022, שהוא עצמו נחשב לחודש חלש.

עיון בנתונים מקבילים מראה כי בתשעת החודשים הראשונים של השנה מספר העסקאות נפל ביותר משליש בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד וכי מדובר בקצב הנמוך ביותר ב־20 השנים האחרונות. לאור ההתרחשויות והנתונים, לא מן הנמנע שהרבעון הנוכחי יהיה הגרוע ביותר בעשורים האחרונים מבחינת היקף העסקאות.

הדרום: המשבר בשדרות הכבד ביותר

כשבוחנים את נתוני הדרום ניכר כי המגמות המתוארות על ידי נתוני הגלישה של yad2, דומות מאוד למה שהתחולל בכלל המדינה, אך עדיין יש שוני בין המקומות השונים לבין עצמם. 

כשסופרים את החודשים שבהם היקפי הביקוש היו גבוהים מאלה של אוקטובר 2022, מוצאים שאופקים ונתיבות ניצבות בראש עם חמישה חודשים, ובאשקלון ארבעה חודשים, וזה דומה למה שקרה בכלל המדינה. משבר הביקוש של שדרות נראה הכבד ביותר, ועוד בטרם המלחמה רק בשני חודשים היקפי הביקוש היו גבוהים יותר מאשר באוקטובר 2022. עניין זה מעלה את ההשערה שעוד לפני המלחמה היו לשוק הדירות בשדרות גורמים שהחלישו אותו יותר מאשר את הערים השכנות.

מרגע שהחלה המלחמה נרשמו במהלך חודש אוקטובר נפילות כבדות בהיקפי הגלישה לכלל הדירות למכירה בישראל; ספטמבר רשם ירידה של 26% בהיקפים, לעומת אוקטובר 2022, בין היתר בגלל חגי תשרי, והירידה ב־64% שנרשמה באוקטובר, מיוחסת במלואה למלחמה.

המגמה בערי העוטף הייתה דומה, ובספטמבר נרשמו ירידות של 21%־33% בביקוש באתר yad2. באוקטובר הביקוש צנח לרמות של 70%, לעומת אוקטובר 2022. ממצא זה מחזק ניתוח שהבאנו בגלובס שהורה כי מספר העסקאות שנרשמו בתקופה זו צנח בכ־70% בערים הללו.

כמה שבועות שקטים מעוררים את השוק

מה שמייחד את נתוני yad2 בניגוד לנתוני עסקאות ומשכנתאות הוא שהם מסתכלים קדימה, ובוחנים את הנעלם החמקמק שמכונה "סנטימנט". הם בוחנים באיזו מידה המלחמה יצרה בדעת הקהל טראומה שפגעה אנושות ברצון ובשיקולים של אנשים לרכוש דירות במקומות הללו, ובאיזו מידה ניתן לשכנע שערי העוטף בטוחות דיין, על אף המלחמה.

בחודש שעבר, עם התחושה שקצב הלחימה הואט, ומספר הרקטות ששוגרו לישראל ירד במידה ניכרת, כמות הגלישה עלתה בכ־18% והגיעה לכמחצית מזו שנרשמה באוקטובר 2022. מכאן שדי בשבועות שקטים ספורים כדי לעורר מחדש את השוק - לפחות ברמה הארצית.

ואולם כשבוחנים את ערי העוטף ההתנהגות שונה: אופקים, שעוד בטרם המלחמה רשמה את הירידות המתונות ביותר יחסית בביקוש בשנה האחרונה, גילתה בנובמבר את סימני ההתאוששות הטובים ביותר, שעלו אפילו על הממוצע הארצי; אשקלון ונתיבות רשמו נתונים שמעט נמוכים מהממוצע הכלל ארצי, ואילו שוק הדירות בשדרות המשיך להידרדר ורשם ירידה של כ־80% לעומת הביקוש באוקטובר 2022.

לדברי תומי שנפלד, מנכ"ל קבוצת yad2, "ניתוח הנתונים מראה כי באוקטובר 2023 - בהשוואה לאשתקד - נרשמה צניחה של עשרות אחוזים בביקוש לדירות בכל הארץ, ובפרט בערי הדרום שבקו העימות: אשקלון ונתיבות עם צניחה של 74% בביקוש, שדרות עם 73%, ואופקים עם 69%. זאת, לעומת ירידה כלל ארצית של 64% בביקוש בחודש זה.

"בנובמבר כבר רואים התאוששות בביקוש, אף שהוא עדיין נמוך לעומת אשתקד, למעט בעיר שדרות שפונתה מתושביה. ניתן להשוות את מגמת התנהגות הביקוש בחודשים אוקטובר־נובמבר, לתקופת הקורונה, שבה לאחר ההלם הראשוני והסגר הראשון, לאחר כמה חודשים הגיעה ההתאוששות והביקוש זינק. הקורונה שינתה במעט את מאפייני הביקוש והגדילה את הביקוש לדירות עם מרפסת, כך כיום ניתן לראות עלייה בביקוש לדירות עם ממ"ד.

"כמו כן, ההתאוששות הראשונית בביקוש ממשבר הקורונה זינק והמשיך לכל שנת 2021 שהייתה שנת שיא בשוק הנדל"ן הישראלי. תרחיש דומה עשוי להערכתי להתרחש בחודשים שאחרי המלחמה". 

תומי שנפלד, מנכ''ל קבוצת yad2 / צילום: יד2

על כך חשוב לסייג ולצטט את מצגת אגף התקציבים, שהוצגה בתחילת השבוע לחברי ועדת הכספים של הכנסת, ואשר השוותה בין המצב הכלכלי כיום לעומת זה של הקורונה. בניגוד למה שקרה לפני שלוש שנים, המגמה הכלכלית של סוף 2023 מורה על היחלשות, סביבת הריבית גבוהה, המשבר שאז היה עולמי הוא כיום נחלת מדינת ישראל בלבד ודוחות הדירוג של ישראל נחלשים אף הם.

בשדרות הרוב מחפשים דירות חדשות

ההסבר להמשך הנפילה של הביקוש לדירות בשדרות, שנמצאת במרחק של פחות משני ק"מ בקו אווירי מרצועת עזה, נובע בעיקר מפינויה של העיר, ומהטראומה הקשה שעברה על תושביה ובדעת הקהל. אותו אלמנט של ריחוק פועל, רק לכיוון הפוך, על העיר אופקים, שמרוחקת כ־20 ק"מ מהרצועה, ושכאמור שם ההתאוששות בביקוש היא הבולטת ביותר.

עוד קודם למלחמה, הביקוש לדירות בשדרות היו נמוך יותר מאשר בערים השכנות, וייתכן כי הדבר מעיד על עניין אחר שמאפיין את שוק הדירות בעיר.

פחות מ־10% מכ־700 עסקאות שבוצעו בעיר בחצי השנה האחרונה, היו לדירות יד שנייה. כל היתר נרכשו מיזמים, בעיקר במסגרת דיור מסובסד - מחיר למשתכן ודומיו. לאור זאת ניתן לשער, כי רוכשי הדירות בעיר, שממילא מתמקדים בדירות חדשות על הנייר, פחות מתעניינים בדירות יד שנייה ישנות, ועל כן פחות פוקדים את הלוחות.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד