עוטף עזה | בלעדי

השקעה של עשרת אלפים שקל לילד: הפרטים של תוכנית מינהלת תקומה נחשפים

התוכנית האסטרטגית של מינהלת תקומה, בסך 18 מיליארד שקל, תוצג בקרוב לממשלה - וכעת היא נחשפת לפרטי־פרטים • החזון: "לא מסתפקים בהחזרת המצב לקדמותו" • המטרה: עוד אלפים שיבואו לגור ולעבוד בחבל המוכה • ואיך יחולק התקציב בין הרשויות?

ניר עוז, אחרי ה־7 באוקטובר / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
ניר עוז, אחרי ה־7 באוקטובר / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

התוכנית האסטרטגית לשיקום עוטף עזה, תוכנית החומש של מינהלת תקומה בראשות משה אדרי, נחשפת עד לפרטים הקטנים. בעוד שבוע וחצי, ב־14 באפריל, היא צפויה לעלות לדיון ולאישור ממשלה. בימים אלו מתבצעים בה עוד כמה התאמות מקצועיות, לאחר שהיא הוצגה בשבוע שעבר בפני ראשי רשויות וקהילות בעוטף, כך שייתכן שהגרסה הסופית תשתנה מעט. בימים הקרובים גם יופץ תזכיר חוק שמטרתו "לעגן את ייחודיות החבל", לפי החלטת ממשלה מדצמבר.

זה הפתרון למתמחים בראיית חשבון שלא התחילו את ההתמחות עקב המלחמה
הבית שלך בבארי נשרף כליל? זה הפיצוי המביך שתקבל מהמדינה

חינוך: השקעה של 10,000 שקל בכל ילד

תוכנית החומש כוללת שדרוג בתי ספר קיימים, תוספת חוגים ופעילויות, חיזוק תנועות נוער והקמת שני מרכזי מצוינות, בשדרות ובאשכול. עוד כולל פרק החינוך הרחבה של בית הספר למקצועות ההייטק במועצה האזורית שדות נגב.

על פי התוכנית, ההשקעה השנתית בכל ילד במערכת החינוך בעוטף תגיע ל־10,000 שקל, מעבר לתקציב משרד החינוך הרגיל, ובסך־הכול תסתכם במיליארד שקל, בדומה לסיכום הזמני שהושג לאחרונה בין תקומה למשרד החינוך, למענק של 5,500 שקל לכל ילד עבור פעילויות חינוכיות עד לסוף הקיץ הקרוב.

סך השקעה: 2.1 מיליארד שקל.

דיור: "חזרה לבית טוב יותר"

על פי נתוני המנהלת, נהרסו בעוטף 388 בתים, בהיקף של 1.35 מיליארד שקל. לצד זה, מקצה המנהלת עד 1.2 מיליארד שקל לטובת עידוד השיבה הביתה ומימון השהות בפתרונות מגורים חליפיים.

משה אדרי, ראש המנהלת / צילום: ויקיפדיה
 משה אדרי, ראש המנהלת / צילום: ויקיפדיה

במקביל, כחלק מהתפיסה להציע "חזרה לבית טוב יותר מזה שהיה", לשון המנהלת, פרק הדיור כולל העמקת סבסוד עלויות הפיתוח בבנייה חדשה, הקמת מוסד תכנון חדש (שכרגע מתמודד עם התנגדות מצד המשרד להגנת הסביבה), הגדלת זכויות והיתרי בנייה, שדרוג ופיתוח היישובים וקידום התחדשות עירונית ושיווק דירות חדשות בשדרות. מדובר בחמישה מתחמי פינוי־בינוי בעיר, בהיקף של 2,000 דירות, ושיווק עוד 2,500 דירות בחמש שנים. היקף ההשקעה רק בחלק זה, בשדרות, הוא 770 מיליון שקל.

סך השקעה: 6.7 מיליארד שקל.

תעסוקה: אלפי מקומות עבודה חדשים

פרק התעסוקה מתמקד בתמיכה בעסקים ובשכירים, לצד הרחבת היצע מקומות העבודה. יינתנו מענקים להתרחבות, סיוע בהקמה, מתחמי עבודה משותפים, סבסוד הכשרות, השקעות הון, קרן עידוד חדשנות, הקצאת קרקע ליזמות ומרכז מחקר ופיתוח ("מו"פ תקומה", שטרם הוחלט היכן ימוקם). בנוסף, יוקמו אזורי תעשייה חדשים לצד השבחת הקיימים. לפי המנהלת, נכון להיום רק 20% מהם מציגים תפוסה מלאה. בסך־הכול מדובר ביצירת כ־3,600 מקומות עבודה חדשים בחבל.

סך השקעה: 2.3 מיליארד שקל.

ביטחון: תחנת משטרה ונקודת מג"ב

לפרק הביטחון ניתנה, באופן טבעי, התייחסות מקיפה. בין היתר, זה כולל גדרות חדשות, מענים טכנולוגיים בכ־30 יישובים, מחלקות בטיחות בכל יישוב ועוד. בהיבט הרחב יותר, התוכנית כוללת עיבוי וחיזוק מוצבים קיימים של צה"ל והקמת מוצבים חדשים בין גדר הגבול והיישובים, וכן יצירת מרחב חיץ של כקילומטר לאורך הגדר.

עוד כולל הפרק הזה הקמה מחדש של תחנת המשטרה בשדרות, על שטח בנוי של 4,500 מ"ר. בקרב בתחנת המשטרה נהרגו 35 איש, אזרחים ושוטרים. במסגרת הקמתה מחדש יוקצו גם תקנים חדשים ל־32 שוטרים. הפרק כולל גם הקמת נקודת מג"ב ביישובי צוחר שבדרום העוטף, תגבור וחיזוק תחנות מתנדבים וחיזוק והעצמת תחנות כבאות והצלה בשדרות ובקיבוץ מגן.

סך השקעה: 852 מיליון שקל.

צעירים, תרבות וספורט: 500 מיטות לסטודנטים

התוכנית כוללת התייחסות נרחבת למשיכת צעירים לאזור, זאת בין היתר על ידי הקמת גרעיני נח"ל, מכינות ופעילויות לשנת שירות, ישיבת הסדר בשדות נגב, מרכז צעירים, כפר לקליטת עולים ומגורי סטודנטים באיבים. ככלל, התוכנית היא להגדיל ב־500 מיטות את ההיצע לסטודנטים בחבל. נכון להיום ישנן מעט יותר מ־200 מיטות במעונות ייעודיים בסביבת המכללה האקדמית ספיר ומטרה מרכזית היא העלאת שיעור הצעירים בעוטף ב־5%.

התוכנית כוללת גם את פרק התרבות, ובו בין השאר מרכז קונגרסים ממוגן בשדרות בהשקעה של 100 מיליון שקל ומרכז מצוינות "וינגייט דרום" בשדרות בהשקעה של 400 מיליון שקל.

סך השקעה: 1.28 מיליארד שקל.

תחבורה ותשתיות: תחנת רכבת נוספת כרגע בחוץ

בתחום התחבורה והתשתיות ניתן למצוא שדרוג ופיתוח כבישים, תחנות המתנה ביישובים וביניהם, מערך שאטלים לפי דרישה, שלושה שבילי אופניים, מעבר לעצמאות אנרגטית והוזלת תעריפי חשמל. התוכנית מציינת כי מערך התחבורה הציבורית בעוטף חלש, ולכן מציעה גם הקמת שישה מרכזי תחבורה ("האבים") שיציעו גם שטחי תעסוקה.

יש לציין כי התוכנית לא מתייחסת לבחינת הקמה של תחנות רכבת כבדה חדשות באזור, הצעה שנכללה בהחלטת הממשלה 1127 שהתקבלה בממשלה בדצמבר.

סך השקעה: 615 מיליון שקל.

בריאות ורווחה: שדרוג השירותים והמענה

תוכנית החומש מצביעה על פערי זמינות, נגישות ותשתיות בשירותי הבריאות הניתנים לתושבים. היא מציעה הקמת מרכז לילד ומרכז רפואה כללית במועצת אשכול, תוספת ניידות מד"א והקמת מרכז שיקומי־טיפולי אזורי במועצת שער הנגב. בתחום הרווחה, יורחבו תוכניות לאנשים עם מוגבלות ונפגעי ונפגעות תקיפה מינית, תוכנית למניעת אובדנות, לחיזוק משפחות ולמתמודדים עם שכול וטראומה ועוד. אחת המטרות המרכזיות היא ירידה בשיעור הפונים לשירותי רווחה על רקע טראומה ושכול.

סך השקעה: 1.06 מיליארד שקל.

חקלאות: תוספת 120 משקים

התוכנית מציינת כי 85% משטחי עוטף עזה הם שטחים חקלאיים, ומכירה בחשיבות חיזוקו של הסקטור הזה, בין היתר על ידי משיכת חקלאים צעירים ויצירת 120 משקים חקלאיים חדשים, בהיקף של 15 אלף דונם בכל רחבי העוטף. עוד כוללת התוכנית סיוע ושמירה על הקיים ומענקי עידוד השקעות ל"מיזמי חקלאות חוצי חבל", שדרוג כ־100 ק"מ של דרכים חקלאיות ועוד.

סך השקעה: 1.07 מיליארד שקל.

החזון: לא רק שיקום

התוכנית מציגה את החזון: "לחזור וליישב מחדש את הקהילות, לחדש ולהרחיב את היישובים, למנף ולהביא לשגשוג הקהילות והחבל כאזור חיוני, בר־קיימא, פורח ואטרקטיבי לתושבי החבל ומדינת ישראל. לא מסתפקים בהחזרת המצב לקדמותו". ביטוי לכך נמצא בחלוקת התקציב בסך 18 מיליארד שקל (נוסף לכמיליארד שקל שהוקצו עם פרוץ המלחמה): 5.4 מיליארד שקל לשיקום ו־13.6 מיליארד שקל "לריפוי וצמיחה".

ואיך נחלקת ההשקעה בין הרשויות? שדרות, העיר היחידה, זוכה ב־4.4 מיליארד שקל; במועצת אשכול, שספגה את הנזק הגדול ביותר, יושקעו 2.8 מיליארד שקל; בשער הנגב 1.75 מיליארד שקל; בשדות נגב 1.25 מיליארד שקל; ובחוף אשקלון מיליארד שקל.