גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב
מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

בנסיעה על כביש 431, בין מחלף קריית ראשון לתחנת הרכבת ראשונים, קשה שלא להבחין בגשר ארוך וגבוה מבטון, שהולך ונבנה מעל הכבישים. זהו גשר המסילה הארוך ביותר בישראל, באורך של 3.5 קילומטרים, שנבנה בימים אלו כחלק מפרויקט ההקמה של מסילת הרכבת 431 שצפוי להסתיים ב־2027.

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?
המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

המסילה תחבר את מישור החוף הדרומי מאשקלון ומאשדוד ואת יישובי השפלה והמרכז, ראשון לציון ורמלה, אל מודיעין וירושלים. תשתיות המסילות מוקמות בתוואי כביש 431, בין תחנת הרכבת משה דיין בראשון לציון, דרך תחנת ראשון לציון הראשונים ועד חיבור לתחנת הרכבת פאתי מודיעין ותוואי הקו המהיר לירושלים, במחלף ענבה.

הפרויקט: תוואי של 30 ק"מ, 4 מיליארד שקל עלות

מסילת 431, פרויקט תשתיות רחב היקף בתוואי של 30 ק"מ, שעלותו על פי רכבת ישראל 4 מיליארד שקל, כולל בנייה של גשרים באורך של כ־6 קילומטרים, מתוכם גשר המסילה הארוך ביותר בישראל באורך 3.5 קילומטרים. בפרויקט נחפרות גם שלוש מנהרות בעומק של 20 מטרים מתחת לאדמה ובאורך של כקילומטר. אחת המנהרות תהיה באורך 450 מטר, ואחרת - באורך 250 מטר.

גשר 431. ''להגיע לבטון חזק מספיק'' / צילום: ענת דניאלי לב

במסגרת הפרויקט ייבנו תחנות רכבת חדשות, האחת היא תחנת מעוין שורק הסמוכה לאזור התעשייה ולאיקאה ראשון לציון, והשנייה תחנת רמלה דרום, במחלף רמלה דרום בין כביש 431 לכביש 40, בסמוך לשכונת קריית האומנים ברמלה. במקום נבנה גם חניון של 300 מקומות חניה.

שדרוג משמעותי יבוצע בתחנת רכבת הראשונים, שמחוברת כיום רק ללוד, ומשם ניתן לבצע החלפה לתחנות נוספת. במסגרת הפרויקט עתה ייעשה לראשונה חיבור ממנה לתל אביב ולירושלים באמצעות המסילה.

עבודות הכנת התשתית של המסילה והגשרים בתוואי, הן מורכבות במיוחד ומבוצעות בתוואי עמוס וצפוף בתשתיות קיימות של גז, מים וחשמל, ומשתלבות באזורים צפופים של כבישים פקוקים, מסילות רכבת עם חשמול מעל הקו המהיר לירושלים, ועורקי תנועה ראשיים שבהם מחלפים בכמה מפלסים בחלק מאזורי התוואי.

הביצוע: שלוש שיטות שונות בגשר המסילה

הפרויקט ההנדסי של המסילה מורכב וגדול כל כך, עד שחולק למקטעים ומבוצע על ידי חברות שונות. המקטע המערבי, שכולל את הגשר הארוך, מתחלק בין סולל בונה לבין דניה סיבוס. המקטע המרכזי על ידי אלקטרה, והמקטע המזרחי גם הוא על ידי דניה סיבוס.

בביקור באתר, במקטע שמקימה חברת דניה סיבוס בסמוך לכניסה למעוין שורק, קשה להתעלם מההיקף האדיר של הפרויקט.

הגשר תלוי באוויר ונבנה בשיטה ייחודית המאפשרת לכלי הרכב לנסוע למטה ללא הפרעה.

"בהקמת הגשר אנחנו משתמשים בשלוש שיטות ביצוע שונות, בהתאם לתנאי השטח; הפרויקט תוכנן כך שמוצאים את הדרך לבצע מבלי לפגוע ככל הניתן ברצף הפעילות של התנועה למטה, כביש סואן או נחל זורם. בהתאם לאתגרים האלה מתכננים את שיטת הביצוע של הגישור", מספר אורי דיין, מנהל פרויקט גשר הרכבת ב־431 מטעם חברת דניה סיבוס. "בכל השיטות צריך להגיע לבטון שיהיה חזק מספיק וידע לשאת את כל המשקל הנדרש למסילה ולרכבת".

כך נוצרים מעין כמה אתרים בנייה שונים לאורך התוואי.

שיטת הביצוע הראשונה נראית כמו שני חלקי בטון שמרחפים באוויר עד שהם נפגשים ונקשרים ביניהם, ושמה שיטת "הזיז המאוזן". דיין מסביר: "בשיטה זו, לאחר יציקת מקטע ראש על הנציב (העמוד), מרכיבים מערכת משני צידי הראש, אשר בכל פעם באמצעותה, ניצק אלמנט מצדו השני של הזיז שנשאר מאוזן. לאחר יצירת שני זיזים מאוזנים סמוכים, מחברים ביניהם באמצעות אלמנט סוגר".

שיטת ביצוע נוספת היא גשר קורות תעלה. "מדובר בקורות של כ־30 מטר, היצוקות במפעל שדה ומונפות למיקומן בין שני נציבים. על הקורות יוצקים מיסעה - המשמשת כרצפה - עליה תעבור הרכבת, וכן יוצבו התשתיות והמערכות השונות", תיאר דיין.

השיטה השלישית היא שיטת הדחיקה, והיא זו שמבוצעת בתחנת הראשונים ובאתר הבנייה הסמוך לתחנה, שנראה כמו מבוך צינורות ענקי. בשיטה זו, כבלים עצומים נכנסים לתוך הבטון לצורך דריכתו ולמעשה הגשר יידחק עד התחנה. לדברי דיין, "בשיטת הדחיקה יצרנו חצר יציקה, שבה יוצקים וממנה דוחקים את כלל האלמנטים. בחצר היציקה קושרים את הברזל, יוצקים את הבטון ומבצעים את דריכת הכבלים. כל אלמנט יחובר לזה של לפניו על גב חצר היציקה. לאחר דריכה, מנתקים את חצר היציקה מהאלמנט, דוחקים והגשר "יחליק" ע"ג הנציבים (העמודים) עד שיגיע לגדה השנייה שזו תחנת הראשונים".

המלחמה: מהנדסים ומנהלים במילואים, אין פועלי בניין

בביקור באתרי ההקמה של המסילה ניכר שיש פעילות, אולם המראה מטעה, אומרים באתרי הבנייה של הפרויקט. לדבריהם, פועלים רבים חסרים ומנהלים רבים נמצאים במילואים.

אסף ענבר, מנכ"ל סולל בונה, הבונה כאמור מקטע אחר במסילה, מספר: "מפתח המלחמה ב־7.10 גויסו כ־25% מעובדי החברה באתרי הבנייה, לרבות מנהלי פרויקטים, מהנדסי ביצוע ומנהלי עבודה. חלק מהמגויסים חזרו משירות מילואים פעיל במהלך חודש פברואר, אחרים במהלך מרץ וחלקם עדיין מגויסים.

"בפרויקט 431 בלבד גויסו שלושה מנהלי פרויקטים ואנשי מפתח נוספים. הצוות שנשאר ולא גויס, נרתם וחיפה על היעדר המגויסים, כך למעשה אפשר את המשך העבודות בפרויקט.

"צריך להבין שמאז ה־7.10, ענף התשתיות ספג את הנזק הגדול ביותר עקב העצירה של כניסת עובדים פלסטיניים לשטחי ישראל, ומשום שמספר העובדים הזרים לא גדל בהתאם למחסור. ירדנו מ־120 אלף עובדים למספר עובדים הנמוך מ־15 אלף בענף הבנייה והתשתיות.

"הפער הזה עדיין לא נפתר ואנחנו חווים אותו גם היום. יש חוסר אמיתי בכוח אדם ואנחנו עושים כל מאמץ כדי לתת מענה.

"לגבי העובדים הזרים שהגיעו לאחרונה, יש לנו מספר מצומצם של עובדים הודים אבל זה לא מספק. כ־1,000 עובדים הודים נכנסו לישראל, וזו טיפה בים מול יותר מ־100 אלף עובדים פלסטינאים שעובדים כאן בדרך כלל".

לגבי החלק שבביצוע דניה סיבוס, מציין דיין: "חלק מהצוות, כולל מנהלי עבודה, היה במילואים ובסביבות פברואר חלקם השתחררו. חלקם עדיין במילואים. ברוב האתר עבדו פלסטינאים ומ־7.10 הם לא נמצאים. תגברנו בצוותים זרים, סינים, אוקראינים, מולדביים וטורקים ועכשיו גם בהודים שהגיעו".

ביום אחד עוברים מעובדים פלסטינאים לעובדים ממדינות אחרות, איך אתם מתקשרים איתם בעבודה?

דיין: "בכל צוות, לא משנה מהיכן הגיע ואיזו שפה הם מדברים, יש אחד שיודע לדבר בעברית. ההודים יודעים אנגלית וכאן אין בכלל בעיה. בנוגע לעובדים ממולדובה, חלקם פה כבר חמש שנים וראש הצוות ממש יודע לדבר עברית. גם בקרב העובדים הסינים יש כאלה שנמצאים הרבה זמן בישראל ויש ראשי קבוצות שיודעים לדבר עברית.

"אם משהו קצת יותר מורכב עובדים עם Google Talk וזה מגניב ועובד, אבל כמובן שאחרי כן גם מוודאים שהכול הובן כמו שצריך בעבודה עצמה. האתר הזה ענק ויש מספיק מקום שיעבדו בקבוצות או ביחד, בכל מקרה הם פועלים ממש כצוות בתוך האתר".

בעיית השבת: הגשר בכביש 1 מחכה לחיבור

המשך מסילת 431 יעבור מעל כביש 1 במחלף ענבה, וגם שם קשה שלא להבחין בשני חלקי גשר אדירים שאינם מתחברים ממש מעל הכביש. גם הגשר הזה נבנה בשיטת הזיז המאוזן וכעת יש להשלים את החיבור בין שני האלמנטים. החיבור דורש עצירה של התנועה בכביש 1, וכדי לא לחסום את אחד הצירים המשמעותיים והעמוסים בישראל, היה צורך בעבודות להשלמת החיבור בשבת. אך לאחר התנגדות בקרב המפלגות החרדיות, העבודות נעצרו והחיבור טרם הושלם.

ענבר: "אין בעיה הנדסית להשלמת הגשר מעל כביש 1 - הדבר היחיד הנדרש הוא הפסקה של התנועה על הכביש לכ־24 שעות ברציפות".

בתשובה לשאלת גלובס מה הצפי לחיבור הגשר מעל כביש 1 השיבו ברכבת ישראל כי "העבודות מבוצעות כל הזמן בתוואי. עוד לא ידוע מתי יקרה החיבור הסופי. הגשר הזה כמו כל האלמנטים עומדים בלוז הפרויקט של הפעלה מסחרית בשנת 2027".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים