ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא • מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics
צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי  וחברת הבינה המלאכותית AI21, חושף היום (ד') אחר הצהריים, אב-טיפוס של רובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי בית או במחסנים תעשייתיים. הרובוט המכונה מנטיבוט (MenteeBot), פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, בעברו חוקר בינה מלאכותית במטא, המשמש כמנכ"ל החברה ועם פרופ' שי שליו-שוורץ, מדען מחשב וחוקר למידת מכונה. 

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה
החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

בחברה מייעדים את הרובוט לבצע מטלות ביתיות כמו שטיפת כלים, כביסה או ניקיון, ולסייע לעסקים בעלי מחסן במשימות כגון הרמה ונשיאה של משקלים, סידור ואריזה. מנטיבוט נועד לשאת משקל של עד 25 קילוגרם. 

במסגרת חשיפת הרובוט והחברה שמפתחת אותו, Mentee Robotics, לא נערכה מסיבת עיתונאים או ניתנה הדגמה של הרובוט לעיתונאים. עם זאת, החברה שחררה סרטוני וידאו קצרים המציגים רובוט דמוי אדם המבצע משימות כמו הליכה קדימה או אחורה, נשיאה של שישיית מים מינרלים והכנסה של פירות לארגז ונשיאתו למרחק של כמה מטרים. מהסרטונים עולה תמונה של רובוט המסוגל לנוע לבדו בביצוע משימות שונות תוך הימנעות ממכשולים, להבין מצבים, לאחוז באובייקטים ולשאת אותם, וכן להבין דיבור ולהסיק מסקנות לביצוע פעולות נוספות. הרובוט מופעל על ידי חישה מבוססת מצלמות בלבד ומותקנים בו מנועים חשמליים המפותחים בחברה ומיוצרים על ידה. 

בחברה צופים כי הרובוט ייצא לראשונה לייצור סדרתי רק ברבעון הראשון של 2025 ומאשרים כי עד כה גייסה 17 מיליון דולר בלבד מהמייסדים וכן מקרן איירן אינוביישן (Ahren Innovation Capital). 

הרובוט לומד ורוכש מיומנויות באמצעות תצפית ומשוב

לטענת החברה, הפרוטוטיפ של הרובוט, אף שעדיין אינו הגרסה הסופית של הרובוט, מדגים לראשונה פעולה מקצה לקצה - החל מפקודה מילולית ועד להשלמת משימה מורכבת הכוללת ניווט, תנועה, הבנת הסביבה, זיהוי ומיקום אובייקטים, אחיזה והבנת שפה טבעית. בחברה מתגאים בכך שמנטיבוט הוא רובוט לומד, הרוכש מיומנויות חדשות באמצעות תצפית ומשוב. לטענת החברה, לימוד התנועה של הרובוט נערך באמצעות עשייה מעולם למידת המכונה המכונה "מסימולציה למציאות" (Sim2Real), בה מתבצעת הלמידה באמצעות אימון גרסה מדומה של הרובוט בכמות גבוהה של נתונים, שלאחריה מתבצע היישום באמצעות התאמה לעולם האמיתי. 

הרובוט של מנטי מתחרה בזה של חברת Figure AI שהציגה גם היא רובוט עתידני המבין פקודות אנושיות ומבצע פעולות כמו הגשת מזון או סידור כלים במתקן ייבוש. "פיגיור" הוצגה כרובוט הרשמי של Open AI ומלבדה משקיעים בה גם מיקרוסופט, אנבידיה, אינטל קפיטל וג'ף בזוס. בשונה מהחברה של פרופ' שעשוע, היא גייסה עד כה 675 מיליון דולר לפי שווי של 2.68 מיליארד דולר, כך על פי PitchBook.  

בשונה מהרובוט של פיגיור, מנטיבוט צולם כשהוא מבצע פעולות הליכה ונשיאה מורכבות למרחק של מטרים ספורים. רובוטים נוספים הנמצאים בפיתוח חברות גדולות הרבה יותר מזו של שעשוע, שמעסיקה 50 איש בלבד, הם טסלה, המפתחת את הרובוט האנושי אופטימוס ובוסטון דיינמיקס שנמצאת כיום בבעלות יונדאי. גם אופטימוס של אילון מאסק טרם צולם כשהוא מבצע משימות מורכבות וכיכב בעיקר בסרטוני הנפשה שיווקיים.  

מיפוי הסביבה מתבצע בזמן אמת באמצעות אלגוריתמים מבוססי NeRF (משפחת הטכנולוגיות העדכניות ביותר מבוססות רשתות נוירוניות לייצוג סצנות תלת ממדיות). מודלי התלת ממד מועשרים באמצעות מידע סמנטי ויוצרים מפות קוגניטיביות המאפשרות לרובוט תשאול בזמן אמת כדי למצוא פריטים ומקומות. הרובוט מאתר את מיקומו בתוך המפה התלת ממדית ומתכנן באופן אוטומטי מסלולים דינמיים, תוך הימנעות ממכשולים.