איראן | ניתוח

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש • מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko
מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

במלחמת רוסיה־אוקראינה הופעל מספר כלי הטיס הבלתי מאוישים הגדול ביותר בהיסטוריה של הלוחמה המודרנית, כאשר הצד הרוסי לא היה מצליח להתמודד עם הקצב הנדרש ללא סיוע איראני נרחב. ועתה, נראה לפי דיווחים בכלי תקשורת באיראן כי מתקרב שלב התמורה: אספקת 24 מטוסי סוחוי 35 לחיל האוויר של איראן, בצעד שמשנה את מאזן הכוחות במרחב. עד המהפכה האסלאמית ב־1979, נהנה השאה מוחמד רזא פהלווי ממערכת יחסים קרובה עם ארה"ב ומחיל אוויר מתקדם ביחס לתקופה. אולם מאז, משטר האייתוללות מתמודד עם סנקציות קשות שהותירו אותו בשנת 2024 עם מטוסי קרב מדגמי פאנטום, F-5, F-14, מיג 29 וסוחוי 24 מיושנים. פיתוח מטוס קרב מתוצרת מקומית לא בא בחשבון משיקולי עלויות, בדומה לסיטואציה בישראל.

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"
בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

"כוחו של הצבא האיראני נפגע קשות עם כינון המהפכה האסלאמית כאשר ארצות הברית, ספקית הנשק העיקרית שלה חסמה את ייצוא הנשק והחלפים אליה", מספרת לגלובס ד"ר שרונה מזליאן לוי ממרכז אליאנס ללימודים איראניים, אוניברסיטת תל אביב. "חילופי השלטון הובילו לחילופי גברא בקצונה הבכירה, שעה שהודחו חלק מהקצינים הוותיקים ואף הוצאו להורג, ובמקומם הוצבו קצינים פחות מיומנים. המשטר החדש ביצע 'טיהור פוליטי' בקרב בכירי הצבא, נאמני המשטר הפּהלווי. חלקם הצליחו לברוח מהמדינה ורבים מהם הוצאו להורג, בין היתר אל מול מצלמות הטלוויזיה".

לאור היכולות הדלות החליטו האיראנים לפנות למה שהם יכולים לייצר בכוחות עצמם: טילים וכלי טיס בלתי מאויישים. כיום כבר ידוע כי הצעד הזה הועיל לאיראנים גם כמנוף לחץ מול הרוסים שמצאו את עצמם ללא אותם כלי טיס בלתי מאויישים בהיקפים גדולים שלהם הם נזקקו. באותה מידה, חיל האוויר האיראני זקוק למטוסים מתקדמים ודי במבט במועד המבצוע של מטוסי סוחוי 35, שנת 2014, במטרה להבין עד כמה אספקת כלים שכאלו מקפיצה את חיל האוויר האיראני קדימה.

מכה קלה בכנף?

סוחוי 35 הוא בעל מנועים חזקים יותר ביחס לדגמים הרוסיים הקודמים, ומסוגל גם לשאת כמות גדולה יותר של חימושים. הוא בעל מערכות אוויוניקה (מערכות אלקטרוניקה ומחשבים בכלי טיס) מתקדמות - כולל מכ"מ שמסוגל לעקוב אחרי 24 מטרות ולתקוף בעת ובעונה אחת שמונה.

סוחוי 35

מטוס קרב מדור 4.5
היסטוריה: הפך למבצעי ב־2014, כששימוש בולט ראשון בו היה במלחמת האזרחים בסוריה החל משנת 2015
מחיר: 85 מיליון דולר (לפי יאהו, מדורג במקום השמיני ברשימת מטוסי הקרב היקרים בעולם)

סוחוי 35 נמנה על דור 4.5 בזמן שמטוסי F-35 שבהם ישראל מחזיקה הם מהדור החמישי, אך יתרון טכנולוגי של חמישה עשורים עלול להיעלם. לסוחוי 35 יש גם יתרון על F-35, והוא המחיר. לפי יאהו, הוא מדורג במקום השמיני ברשימת מטוסי הקרב היקרים בעולם, עם מחיר של כ־85 מיליון דולר ליחידה. לצורך ההשוואה, לפי מגזין אירו־טיים, F-35 הוא מטוס הקרב היקר ביותר, עם מחיר של כ־177 מיליון דולר ליחידה. עם זאת, לפי הערכות, מחיר הדגם שמקבלת ישראל ובכמויות שהיא רוכשת, מוביל למחיר שקרוב לזה של סוחוי 35.

"סוחוי 35 הוא מטוס עם יכולות ראייה לרחוק, מכ"מ חזק ויכולות ראייה בלילה. איום שצריך להתייחס אליו, אבל לא כזה שהייתי קורא לו שובר שוויון או מהפכה ביחסי הכוחות", אומר לגלובס אלוף (מיל') נמרוד שפר, טייס קרב ששירת כראש מטה חיל האוויר ובהמשך כראש אגף התכנון של צה"ל. הוא מציין כי ישנו הבדל עצום בין חילות אוויר.

"חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, שחלקו לא טס בשום מקום אחר בעולם. סוחוי 35 מייצג דור אחר של מטוסים שהוא פחות או יותר מקביל ל־F-15 ו־F-16 עם יכולות תמרון מתקדמות, וכולל מכ"מ מתקדם. בהיבט הזה הוא בוודאי קפיצת מדרגה גדולה מאוד לחיל האוויר האיראני".

עם זאת, אלוף (מיל') שפר מגדיר את האיום שכמה מטוסי סוחוי 35 יציבו לחיל האוויר הישראלי כ"מוגבל". "חיל האוויר כולל F-35 ויידע להתמודד איתם, אבל יידרש לקחת זאת בחשבון. מעבר לכך, יש לקחת בחשבון כי קליטת מערכת חדשה לגמרי שכמותה לא הייתה בחיל האוויר האיראני לוקחת זמן. הכשרת טייסים היא תהליך ממושך, במיוחד כאשר חיל האוויר האיראני מצוי שנים אחורה".

שדרוג מערך ההגנה

חמישה ימים לאחר המתקפה האיראנית תקפה ישראל, כך לפי דיווחים זרים, סוללה במערך ההגנה האווירית של מתקן הגרעין בנתנז, מדגם S-300. יש המבקרים את היקף התגובה, אבל מה שברור ממנה הוא כי לישראל יש יכולת לפגוע באיראן באמצעות הפעלת אמצעים מינימלית במושגים שלה, לעומת האיראנים שלקחו את עצמם לקצה - ופגעו רק עם 1% מהכלים הרבים ששוגרו.

ארש עזיזי, מרצה בכיר להיסטוריה ולמדעי המדינה באוניברסיטת קלמנסון, העריך בשיחה עם "ביזנס אינסיידר" כי הפגיעה הזו עשויה להוביל את האיראנים לרכישת מערכות הגנה אווירית מדגם S-400 המתקדם. הוא מתבסס על S-300, אבל בעל טווח גדול יותר. בה בעת, המערכת יעילה נגד מספר מטרות גדול יותר ומול איומים רבים יותר: מטוסים, מל"טים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. "ברגע שהשמידו לך אמצעים ואיבדת אותם, אתה באופן טבעי תשאף להצטייד במערכת טובה יותר", מסביר אלוף (מיל') שפר.

"אני מניח שבחיל האוויר צפו שהשלב הבא של איראן יהיה לשים ידיים על S-400. זו בהחלט מערכת טובה, אבל גם פה אין שובר שוויון. ניתן להניח שהצד הישראלי לא טומן ידו בצלחת: חיל האוויר פיתח יכולות מול S-400 שידענו שהיא מערכת שקיימת וצה"ל בוודאי נערך אליה. גם כאן, התעניינות איראנית ב־S-400 תמצא את חיל האוויר מוכן".