אביגדור וילנץ ידע למה

עכשיו אפשר להבין את התנגדותו המוחלטת של וילנץ, מנכ"ל גלילאו טכנולוגיות, למיזוג שבוודאי הוצע לו לא פעם בעבר עם ברודקום, שנחשפת עתה במערומיה * למה כדאי לעקוב אחרי המכירות של הזיסאפלים ומדוע רדוור "שווה" קניה

השוורים הרימו דגל לבן. הנאסד"ק נכנע לדובים שיחגגו היום (לטבלת תיק ההשקעות)(לכתבתו של עומר שבילי ), יום שני, את חציית רף האלפיים נקודות דרומה. מאחר ויום שישי הקרוב הוא יום ה"כישוף המשולש", היום בו פוקעות האופציות של החודש, יתכן שעם חציית קו האלפיים נקודות יתחילו השורטיסטים לסגור אופציות מכר שפוקעות ביום שישי, מה שעשוי להחזיר את המדד ולו זמנית חזרה צפונה. אופציות אלה, הפעם, יותר מתמיד, נושאות רווחים שמנים.

בהמשך השבוע יהיה גורל הנאסד"ק נתון, כרגיל לאחרונה, במידת החומרה של מצעד אזהרות הרווח לרבעון הראשון של שנת 2001 שהחל הפעם מוקדם מהצפוי. עם פרסום התוצאות עצמן, בתחילת אפריל, ההשוואה לשנה שעברה תהיה מזעזעת שכן הרבעון הראשון של שנת 2000 היה מצויין אצל מרבית החברות שהיום מזהירות. בשבוע הבא יעבור שוב הפוקוס התקשורתי בחזרה לאלן גרינספאן שיכנס את מועצת הנגידים ביום שלישי, ה-20 למרץ, כדי להחליט על גובה הפחתת הריבית.

התקשורת הפיננסית האמריקאית חגגה את יום השנה לנאסד"ק 5000 בהתעללות ושיפוד האנליסטים המובילים. מרק היינס מ-CNBC ריאיין את דן ניילס, אז אנליסט הסמיקונדקטורים של רוברטסון סטיבנס והיום בליהמן, והקרין בפניו את דבריו, כפי שאמר בדיוק לפני שנה, אצלו בתוכנית, על אינטל: "בתוך שנה תגיע המניה למחיר של 150 דולר". נו, "מה אתה אומר עכשיו כשהמניה ב-29 דולר?", חייך מרק היינס לניילס שרצה לקבור את עצמו. "היא תרד מתחת ל-20 דולר", ירה האנליסט תוך כדי הסברים על מיתון אמריקאי שמתפשט לאירופה ואסיה.

אני מניח שמרק היינס רץ לקנות את אינטל בהסתמך על הרקורד של ניילס. באותה רשת CNBC (הגיע הזמן שמנהלי ערוצי הכבלים יחזירו לנו את שידורי CNBC ארה"ב בשעות פתיחת המסחר, במקום הגן-חיות של נשיונל גיאוגרפיק שאף אחד לא רואה) הזמינה מאריה באטארומו הידועה את האנליסטית מארי מיקר, גורו האינטרנט המפורסמת של מורגן סטנלי, שהמליצה על יאהו כל הדרך מ-10 דולר ל-250 דולר. "איך את מרגישה עם העובדה שמרבית מניות האינטרנט שהמלצת צללו ב-93%" ירתה לעברה המנחה. "רקורד של אנליסט לא בודקים על פני שנה אחת", ענתה מיקר והסבירה שוב על הפוטנציאל העצום שהיה ועדיין קיים בתעשיית האינטרנט.

הנאסד"ק אמנם קרס בקרוב ל-60% משיאו לפני שנה וסכום אסטרונומי של 3000 מיליארד דולר נשאב החוצה מכיסי המשקיעים, אבל כנראה שמיליארד של היום זה לא מה שהיה פעם. לכן לא שמענו על אף אזרח ניו-יורקי תמים שנפגע מברוקר או משקיע מתאבד שנחת עליו מחלונות גורדי השחקים וגם אף אחד לא עבר לקבץ נדבות ברחוב. זאת לא מפולת 1929 וגם לא משבר 73/74 שהחל מקריסת כל תעשיית הרכב האמריקאית לטובת היפאנים כתוצאה ממחירי הדלק. עם כל הכבוד, קריסת הדוט.קום ואפילו התקשורת והשבבים לא דומה לקריסת תעשיית הרכב.

בינתיים זאת בראש וראשונה קריסה של מדד מניות, חדש יחסית, הנאסד"ק 100 על מאה מניותיו עתירי המכפילים המנופחים שירד כבר ב-23% רק השנה (17% ירידה לנאסד"ק הכללי) לעומת ירידה מזערית של 1.3% במדד הדאו ג'ונס וכ-2% במדד המניות הקטנות ראסל 2000, מתחילת השנה.

הנאסד"ק חוטף כי הוא מורכב ברובו משלוש תעשיות שעוברות טלטלה. שלושת התעשיות הן שבבים, אינטרנט ותקשורת. מחזוריות בתעשיית השבבים הייתה ותהיה כל כמה שנים ואף אחד לא התרגש מהתרסקות מניות השבבים לפני ארבע שנים. תעשיית האינטרנט רק נולדה ולדעתי יש לנו כאן תהליך, כואב אמנם (כי הוא על חשבון המשקיעים) של חיפוש אחר המודל העסקי הנכון שבסופו ישרדו בודדים עם גורילה אחת שתהיה כנראה -AOL TIME WARNER שהגיעה ל-28 מליון משתמשים משלמים.

הצלע השלישית של משבר הנאסד"ק, תעשיית התקשורת, עוברת טלטלה אדירה שהחלה בפאניקת האינטרנט פרוטוקול (הזמנות היסטריות של ציוד), עברה לרכישת תדרי ה-G‏3 (זריקת סכומי עתק) והכל התרחש במסגרת השתלבות תעשיית התקשורת במהפכת המידע שנחתה על רובם בפתאומיות. יש שאומרים שהפעם תבוא הישועה מהיכן שבשנת 1998 באה הצרה, כלומר, מסין, דרום מזרח אסיה בכלל ואולי דרום אמריקה שרק מדגדגות את קצה קרחון פוטנציאל האינטרנט והתקשורת.

שאלת השאלות היא האם "שנת השמיטה" הזאת שמתבטאת בקריסת מכירות, רווחים ומלווה בחלוקת פתקים ורודים לחלק מהעובדים (הודעות פיטורים) תדחוף את המשק האמריקאי כולו בסופו של דבר למיתון אמיתי ועמוק. נתון התעסוקה מיום שישי האחרון לא רמז, נכון לעכשיו, על כיוון כזה.

* בשבוע שעבר רכשנו אופציות מכר על ברודקום בתזמון נפלא, יום לפני אזהרת הרווח, השקעה שהניבה לנו תשואה של 32% לשבוע כולו. לדעתי המניה תמשיך להידרדר ולא בגלל מבול התביעות אלא משום שהמודל המוזר של פיתוי הלקוחות עם אופציות על מניות החברה מתנפץ עם הידרדרות מחיר המניה. האופציות הפכו לחסרות ערך ומוצרי החברה הופכים להיות ליותר יקרים לאותם לקוחות שחתמו על עסקאות כאלה.

השמועה אומרת שהזמנה ענקית של עשרות מיליוני דולרים שבוטלה על ידי COM‏3 (ועל כן באה אזהרת הרווח) הועברה למארוול טכנולוגיות. מארוול ממשיכה לנגוס בברודקום וככל שעובר זמן אני מבין לחלוטין את התנגדותו המוחלטת של אביגדור וילנץ, מנכ"ל גלילאו טכנולוגיות, למיזוג שבוודאי הוצע לו לא פעם בעבר עם ברודקום. ההתמקדות של וילנץ בשילוב מנצח של עוצמה טכנולוגית משותפת וכימיה בין אנשים על פני התפתות למחירי מניות דמיוניים, אך זמניים, מוכיחה את עצמה בימים אלה.

* אחת המניות שלנו שספגה ירידה חדה השבוע היא רדוור. אני משוכנע שאין כל אזהרת רווח בדרך ויתכן שהירידה נובעת מסנטימנט שלילי לכל תחום מדיית האינטרנט לאחר האזהרה של יאהו. יתכן גם שהמכירות של האחים זיסאפל, במשך חודש פברואר, לא הוסיפו בריאות למניה.

בכלל, מי שרוצה לנחש את כיוון השוק שיעקוב אחרי המכירות של הזיסאפלים. בכל החברות הטובות שלהם הם ידעו תמיד למכור בשיא. תבדקו ברדוויז'ן (מכרו ב-30 דולר), בריט (מכרו ב-10 דולר ו-18 דולר) בסיליקום (מכרו ב-20 דולר). שום דבר רע לא קרה בכל החברות האלה אחרי שהזיסאפלים מכרו. ההיפך, העסקים פרחו, אבל שוק המניות התרסק.

רדוור, על כל פנים, במחיר של 12 דולר עם 7.5 דולר מזומן למניה נותנת למשקיע בה עסק של מכירות רווחיות בהיקף שנתי של 60-50 מיליון דולר בשווי של פחות ממאה מיליון דולר. רדוור התרחקה לחלוטין משוק הדוט.קומים ומתמקדת בחלק העליון של שוק הטלקום. בשבוע הבא היא תציג בתערוכת סיבט הענקית בגרמניה מוצרים חדשים בתחום שיפור האבטחה והביצועים של המסחר האלקטרוני (SSL) פלטפורמה עבור חברות הטלפון והסלולר להעברת תכנים באינטרנט פרי פיתוח של החברה המשותפת עם קומברס (CMVT). על פי השמועה רדוור גם תציג שרת חדש להעברת תכנים שפותח עם אקאמי (AKAM).