ביה"ד לעבודה: עובד ביום מנוחה שלא הומר בחופשה לא זכאי לפיצוי כספי

דחה בקשת הכבאים: ויתור על יום מנוחה - לא חוקי והמעסיק עובר עבירה; הפיצוי - חופשה

עובד שהועסק ביום המנוחה (שבתות וחגים) ולא קיבל יום מנוחה כפיצוי בפועל, לא יהיה זכאי לתשלום פדיון יום המנוחה, או לימי מנוחת פיצוי מצטברים.

כך קבעו שופטי בית הדין הארצי לעבודה, עמירם רבינוביץ וסטיב אדלר.

פסק הדין ניתן בערעור שהגיש ארגון הכבאים המקצועיים על החלטת בית הדין האיזורי לעבודה, שדחה את בקשתם לתשלום פדיון בגין מנוחת פיצוי שלא שולמה.

בבסיס פסק הדין נדונה הפרשנות לגבי סעיף בהסכם הקיבוצי, שקבע, כי במסגרת השכר החודשי זכאים כבאים המועסקים בשבת ובחג, בנוסף לתוספת כספית, ליום פגרה בפועל. השאלה שבמחלוקת היתה, האם ניתן להמיר את יום המנוחה בגין העסקה בשבת בתשלום כספי.

רבינוביץ ואדלר קבעו, בניגוד לעמדתה של השופטת אלישבע ברק, כי החוק במפורש לא מתייחס לתשלום פדיון מנוחת פיצוי, אלא להענקת מנוחה בפועל. לדברי השופטים, עובדים אינם רשאים לוותר על זכותם ליום מנוחה, והחוק אינו מתיר לעובדים לעשות כך. ויתור מצד העובדים הופך את התנהגות המעסיקים לעבירה פלילית.

בנושא הערעור עצמו, קבעו השופטים, כי מכיוון שמדובר בכבאים המאורגנים בארגון מקצועי, סביר להניח, כי העסקתם ללא יום מנוחה נעשתה בהסכמתו, ולכן, אין לתת להם פיצוי כספי על הסכמתם להפר את חוק שעות עבודה ומנוחה.

לדברי אדלר, הכבאים מבקשים לקבל תנאי שכר משופרים, באמצעות הסדר לא חוקי של עבודה ביום מנוחה, ומי שהסכים לעבוד שבעה ימים בשבוע בניגוד לחוק, אינו זכאי לפרס או לפיצוי. אדלר ציין, כי מעסיקים שנתנו יד להסכמים כאלה, נחשבים לעבריינים ויש להעמידם לדין ולקנוס אותם בקנסות מינהליים. לסיכום קבעו השופטים, כי יש לפצות עובדים שלא קיבלו מנוחת פיצוי, באמצעות חופשה בפועל ולא בכסף. (עס"ק 26/99).