"העיר הלבנה" הוא מתחם היסטורי של מבנים בסגנון אדריכלי בינלאומי, שנבנו ברובם בשנות ה-30
מועצת ארגון אונסק"ו הכריזה היום (ה') בפריז, פה אחד, על "העיר הלבנה" בת"א כאתר מורשת עולמית. בכך מצטרפת ת"א לעכו ולמצדה, שהוכרזו אשתקד כאתרי מורשת עולמית.
"העיר הלבנה" היא מרקם עירוני היסטורי ייחודי של תל-אביב, הנמצא ברובו ממערב לרחוב אבן גבירול, בין רחוב סלמה בדרום ונחל הירקון בצפון. העיר הלבנה תוכננה על-ידי האדריכל פטריק גדס בשנות ה-30, וצביונה הייחודי נשמר לאורך השנים על-ידי אדריכלים נוספים שבנו בתחומה באותו סגנון. הכרזת אונסק"ו, ארגון השימור של האו"ם, הופכת את ת"א לעיר בעלת ערך תרבותי אדריכלי עולמי.
לדברי מהנדס העיר, דני קייזר, שנכח בטקס ההכרזה בפריז, המתחמים המוגדרים בתוכנית נבנו והתפתחו בין השנים 1960-1917. לדבריו, העיר הלבנה של ת"א מהווה את אחד המקבצים הגדולים בעולם של מבנים בסגנון הבינלאומי, ומייצגת ייחודיות ארכיטקטונית אדירה. רק 7 ערים מודרניות בעולם זכו עד כה בתואר זה, ות"א היא השמינית.
המשמעות העיקרית של ההכרזה היא בהכרה העולמית בעיר. לדברי קייזר, לא מדובר בהזרמת כסף מאונסק"ו לצורך השימור, אלא במנוף פיננסי פוטנציאלי.
קייזר אומר עוד, כי מדובר במהלך שמכיר בצעדים שעיריית ת"א מבצעת לאחרונה - בין היתר תוכניות השימור בעיר, מהלכי חקיקה ואישור תוכניות בניין עיר. "ברגע שיש תואר כזה לעיר, אנו עולים על מפת התיירות בכלל ותיירות נושאית בפרט".
אישור התוכנית עשוי להביא לעלייה במחירי דירות ופיתוח נרחב של האיזורים המוגדרים בתוכנית. "העיר הלבנה" כוללת רשימה של בניינים בדרגות שימור שונות, המוזכרים כולם בתוכנית השימור של העיר. מיד לאחר האישור החלו פניות לנציגי העירייה בדבר בחינת קידום תוכניות. קייזר טוען, כי מגעים אלה מבטיחים מאוד.
לאחרונה אישרה הוועדה המקומית ת"א דבר הכנתה של תוכנית מתאר מקומית למתחמים בעלי ערך אדריכלי במרכז העיר, בעיקר מתחמים לשימור. מדובר בתוכנית המשלימה את תוכנית האב לשימור מבנים 2650 ב', שאושרה בעבר. בניגוד לתוכנית זו, התוכנית שפורסמה מתייחסת למתחמי שימור שלמים, ולא למבנים ספציפיים.
לדברי יו"ר הוועדה המקומית וסגן ראש העיר, דורון ספיר, שנכח בטקס בפריז, הוועדה הקדימה את הדיון בתוכנית לקראת הדיון באונסק"ו. "המתחמים המוזכרים בתוכנית הינם מתחמים עם ערכים אורבניים וארכיטקטוניים, המרוכזים בעיקר בחלקה הדרומי והמרכזי של העיר ההיסטורית.
לדבריו, התוכנית קובעת את הקווים המנחים לזכויות הבנייה במתחמים, כך שאלו לא יחרגו מהמותר בכל תב"ע. "שינוי בולט שהוכנס הוא האיסור הגורף על איחוד חלקות, כך שאחוזי הבנייה יישארו לפי המותר במגרש, מהלך שימנע בניית מגדלי משרדים גבוהים באיזור זה של העיר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.