"לא הולכים לחו"ל ולא מנפיקים בבורסה"

הקבלנים הירושלמים הוותיקים יחזקאל ויהודה ישראל חושפים סוד הצלחה של חברה פרטית: כמעט כל הרווחים מושקעים חזרה בחברה, וכך נוצר הון עצמי עצום, 79 מיליון דולר - השלישי בענף אחרי אפריקה-ישראל ואזורים

יום רביעי השבוע יהיה יום חג לקבלן הירושלמי הוותיק, יהודה ישראל (74): מרכז הבנייה הישראלי, שיערוך בים המלח את ועידת העסקים השנתית שלו על מצב ענף הבנייה, יעניק לישראל פרס על מפעל חיים בענף (הזוכה השני הוא הקבלן הראשוני הוותיק, שמשון זליג). אבל מי שחושב שמתן הפרס מסמן לגבי ישראל סוף פסוק, טועה. יהודה ישראל, נמרץ כבשנות החמישים שלו, ממשיך לנהל, עם אחיו הבכור יחזקאל (78), ביד רמה את חברת הבנייה של האחים ישראל, אחת הגדולות בבנייה למגורים.

דן אנד ברדסטריט פרסמה בשבוע שעבר את רשימת החברות המובילות בענף הבנייה והנדל"ן. האחים ישראל נמצאת רק במקום ה-27 מבחינת מכירות, עם 25 מיליון דולר לשנה. אך יש לזכור, שרוב החברות שלפניה הן בענף התשתית, ושיטת רישום ההכנסות אינה משקפת, לעתים קרובות, את מצב העסקים. נתון אחר הוא משמעותי יותר: לאחים ישראל הון עצמי של 79 מיליון דולר, השלישי בגודלו בענף, הרבה יותר מכל חברה אחרת, פרטית או ציבורית. רק לאפריקה-ישראל ולאזורים יש הון עצמי גדול יותר.

יהודה ישראל, בראיון ל"גלובס", ראיון ראשון מזה שנים רבות, אומר: "ההון העצמי גדול מאוד, משום שאנו משקיעים כמעט את כל הרווחים חזרה בחברה. זהו חלק מסוד הצלחתנו".

האחים ישראל שרדה, ככל הידוע ללא בעיות, את שנות המיתון. היום, עם ההתאוששות המסוימת בענף, היא מגבירה את פעילותה, בניצוחם של שני האחים המבוגרים. יהודה קורא את המספרים המדויקים מתוך נייר עבודה מעודכן: החברה בונה כיום 3,100 דירות, והערים העיקריות הן ירושלים עם 920 דירות, אשדוד עם 1,371, אשקלון עם 478. בונים גם 92 דירות בלוד, 44 בתל-אביב, 40 בהוד השרון, ועוד בניינים בודדים פה ושם. החברה נוסדה ב-1950, ובנתה מאז 7,000 דירות. בניגוד לדימוי הירושלמי שלה, הרי את רוב הדירות, 4,000, בנתה בעשרים השנים האחרונות באשדוד. "אנחנו בנינו את אשדוד יותר מכל קבלן או יזם אחר", אומר יחזקאל בגאווה.

גלובס: מהם הפרויקטים המובילים שלכם?

יהודה ישראל: לפני כחצי שנה קנינו ממינהל מקרקעי ישראל, במכרז, מגרשים ל-147 דירות בבית הכרם, ב-16 מיליון דולר, כולל פיתוח. היו שטענו שהמחיר ששילמנו גבוה יחסית. אבל אנחנו מצטערים שלא קנינו גם את המגרשים האחרים שהוצעו שם למכירה. זוהי עיסקה טובה מאוד. הבנייה התחילה, וכבר מכרנו 12 דירות ב-300 אלף דולר. נרוויח יפה. אחר כך קנינו מהמינהל מגרש ל-79 דירות ליד מוזיאון ישראל, ב-10.7 מיליון דולר.

"לאמיתו של דבר, החליטה מועצת חכמי האחים ישראל, תחילה, להציע מחיר גבוה יותר בכ-600 אלף דולר. לא השתתפתי בישיבה, כי שהיתי בחוץ לארץ. חזרתי יומיים לפני הגשת ההצעות, עברתי על הניירות, החלטתי שהמחיר גבוה מדי, והורדנו אותו. יחזקאל אמר לי שאולי לא נזכה, אבל מילא, כי יש לנו הרבה מגרשים. לבסוף, עם המחיר המופחת, גברנו על אפריקה-ישראל בהפרש של כ-150 אלף דולר, וחסכנו 600 אלף דולר לקופה הפרטית שלנו. זוהי ממש עיסקה במחיר מציאה, כי חברת קנ"י רכשה את המגרש לפני שנים ב-22 מיליון דולר, ביטלה את העיסקה והחזירה את המגרש למינהל.

- איך אתם מגייסים את עשרות מיליוני הדולרים, הדרושים למימון עיסקאות רכישה אלו ואחרות?

יהודה ויחזקאל ישראל: "אנחנו משקיעים חזרה בחברה כמעט את כל הרווחים. ברוב הפרויקטים יש לנו שותפים ב-25%, למשל קבלן השלד פיני כהן בשני הפרויקטים שהזכרנו בירושלים. בנק לאומי נותן לנו אשראי שוטף. אנחנו החברה הפרטית היחידה, אולי, שאיננה עובדת בשיטת הליווי הפיננסי. אנחנו מקבלים אשראי שוטף, ומחזירים אותו מתמורת המכירה של הדירות. לבנק לאומי יש שיעבוד קבוע על כל הפרויקטים שלנו, אבל אין לו שיעבוד ספציפי להלוואה מסוימת, והוא גם לא ממנה מפקח מטעמו, שישגיח על הבנייה ויכתיב לנו את הקצב, כמקובל אצל רוב הקבלנים. לפני שבועיים ישבנו בארוחת צהריים עם מנהלי האשראי לנדל"ן בבנק לאומי. הם הודיעו, שיש לנו קו אשראי פתוח".

- היכן עוד אתם בונים בירושלים?

יחזקאל: "לפני 6 שנים קנינו מעמידר, במכרזים, ארבעה מגרשים בטלביה, לבניית 100 דירות יוקרה. הפרויקטים היו מוקפאים במשך שנים, כי חיכינו לאישורי תב"ע. עכשיו התחלנו בבניית הבניין הראשון, ברחוב פינסקר. מכרנו שתי דירות ראשונות, האחת קומה והאחרת חצי קומה, למשקיעי חוץ, לפי 7,000 דולר למ"ר. זה יהיה בניין המגורים היפה והיוקרתי ביותר בארץ, עם ציפוי חיצוני של אבן אדומה וכל השכלולים האחרונים. זה יהיה היהלום בכתר של חברתנו. בבניינים בטלביה אין לנו שותף, כי אנחנו רוצים לגזור בעצמנו את כל הקופונים. שילמנו לעמידר 2,000 דולר למ"ר מבונה, והבנייה תעלה עוד 1,000 דולר. איננו מודאגים. אם לא נמכור טוב, נוריד קצת את המחירים. אפילו אם נמכור בזול, ב-3,500 דולר למ"ר, נרויח. יהיו כאן רווחים של מיליונים".

- יש עוד עיסקאות בירושלים?

יהודה: "קנינו מהאחים גולובנציץ, שעכשיו רבים ביניהם, מגרש ל-125 דירות בגבעת שאול. אנחנו גם מסיימים בניית 385 דירות בגבעת זאב, 90 אחוז מכור. סיימנו בניית שכונת קוטג'ים במבשרת ציון, כמעט הכל מכור".

- מדוע אתם פעילים מאוד דווקא באשדוד?

יחזקאל: "זהו שוק מצוין, המכירות הולכות טוב, 15-12 דירות בחודש. לא מרגישים את המיתון. כבר מכרנו חלק גדול מהדירות הנמצאות כיום בבנייה, והמלאי שנותר סביר. לדעתנו אשדוד היא עיר מצוינת, עם הווה ועתיד גדולים, וכדאי להשקיע בה. המחירים בסדר, סבירים, אפשר להרוויח. במשך השנים קנינו מגרשים בעיר ממינהל מקרקעי ישראל, מחברת דיור, מרסקו. הקבלן אברהם פרימק שותף אתנו ברוב הפרויקטים באשדוד, ואגב - גם בהוד השרון".

- יהיו עוד פרויקטים חדשים בעתיד הקרוב?

יהודה: "כן. באחרונה קנינו מאזורים מגרש ל-150 דירות באשקלון, בעיסקת מזומן. קנינו מהם גם מגרש לבנייה חדשה באשדוד. אנחנו מנהלים מו"מ מתקדם על עיסקה גדולה נוספת. התחלנו לבנות בניין מגורים יוקרתי בכוכב הצפון, תל-אביב, על מגרש שקנינו אשתקד במכרז מהעירייה".

יחזקאל: "אנחנו מאמינים שיהיה ביקוש טוב לדירות. אולי יהיו שיכעסו עלי, אבל לדעתי, ההינתקות תביא לביקוש לאלפי דירות, בעיקר באיזור אשדוד ואשקלון, מצד מפוני גוש קטיף. זה צריך לעזור לענף. רואים גם קניות רבות של יהודים צרפתים".

- כמה מרוויחה החברה?

יהודה ויחזקאל: "אנחנו חברה פרטית, איננו מדווחים על כך. מה שאפשר לומר הוא, שהחברה מעולם לא הפסידה, בכל 54 שנות קיומה. בשנים טובות יש לנו רווחים של מיליונים. שקלים או דולרים? לא חשוב".

ארבעת האחים החלו לעבוד, כקבלנים צעירים, ב-1950. בשנת 1967 הקימו את החברה המשפחתית. האח הצעיר, יחיאל, נפטר לפני 12 שנים, ויורשיו אינם בעסק. נשארו יחזקאל, יהודה ויואל. בנו גם ברחובות, בראשון לציון, במעלה אדומים, גם כקבלנים, גם כיזמים. בדרך כלל, הם הקבלנים הראשיים של עצמם, וכך חוסכים בהוצאות.

יחזקאל ויהודה: "אנחנו משפחה מאוחדת, מחליטים יחד על הכל. חברות אחרות הוציאו מיליוני שקלים בשנה, וזו אחת הסיבות העיקריות לנפילתן. אצלנו המשכורות צנועות, גם של הבעלים. המנכ"ל הוא בועז, בנו של יחזקאל. הבן השני של יחזקאל, עו"ד מיכאל, אחראי על החוזים באיזור ירושלים. עו"ד ארז, בנו של יהודה, אחראי על החוזים באיזור השפלה ות"א. אחיו, איתן, מנהל את הקניון בתלפיות (ראו בהמשך). גיסו, דני גבריאל (הנשוי לבתו של יהודה), שותף בחלק מהעסקים בתלפיות. יתר הילדים אינם בעסק. אנחנו מעסיקים 65 עובדים קבועים, מעט מאוד לגבי חברה כה גדולה. אין לנו אפילו מהנדס קבוע, עם כל הצוות וההוצאות מסביב, ואנחנו שוכרים מהנדס חיצוני לכל פרויקט. אין הוצאות ראווה על מסעדות פאר".

יהודה: "אתמול בבוקר ביקרתי באחד האתרים. לעתים קרובות אני עובד במשרד עד 8 בערב. אנחנו אנשי עבודה, איכפת לנו מכל בניין ומכל פרט".

יחזקאל: "איננו מושכים משכורות במאות אלפי שקלים בחודש. אל תכתוב מה גובה המשכורת שלנו, אנחנו פשוט מתביישים בשכר כה נמוך. כל מנהל זוטר בחברה בורסאית מושך מהחברה יותר מאתנו".

כדאי להזכיר, כי לא רק הצניעות משחקת כאן תפקיד. אם המנהלים-הבעלים מסתפקים במשכורות צנועות, נשאר בתוך החברה יותר כסף, מיליוני שקלים בשנה, וכסף זה משמש להנעת הגלגלים. זאת ועוד: אם הבוס מסתפק במשכורת נמוכה יחסית, יהיה גם על העובדים הכפופים לו להסתפק במשכורת צנועה.

כחלק מהצניעות, גם התרומות נעשות כמעט בסתר. מעטים יודעים, למשל, שחברת האחים ישראל, שבעליה חילונים אך בנים להורים מסורתיים, תומכת בבית כנסת של יוצאי אזרביג'אן בעיר העתיקה, ליד קבר דוד המלך: המשפחה עלתה לארץ מבאקו, בירת מדינה זו, לפני 80 שנה, והאב המנוח נהג להתפלל בבבית כנסת זה במשך שנים. החברה גם תומכת בארגוני השוטרים ובקבוצות ספורט, כמעט ללא פרסום.

- האם קרה שהחמצתם עיסקה?

יהודה ישראל: "לפני שנים קנינו מההסתדרות מגרש ל-46 דירות בכפר גנים, פתח תקוה, ב-3 מיליון דולר. ההסתדרות לא עמדה בתנאי ההסכם, ולא הביאה לנו תב"ע מאושרת לבנייה. ביטלנו את העיסקה, ודרשנו חזרה את הכסף. הם לא שילמו, כי כנראה אין להם כסף. הגשנו נגדם תביעה לבית המשפט המחוזי בת"א, וזכינו. בית המשפט הורה להסתדרות להחזיר לנו את הכסף, עם הצמדה, תוך 60 יום. הזמן הולך ועובר. אם לא ישלמו, נעקל להם את המגרש".

- האם יש לכם גם נכסים מניבים?

יהודה: "קניון בן 12,000 מ"ר באיזור התעשייה תלפיות, י-ם, הכל מושכר. יש לנו עוד בניין ברחוב פייר קניג, באותו איזור, בן 6,000 מ"ר, גם הוא מושכר כולו. ההכנסות עוברות כמובן לקופה הכללית. במרכז י-ם, רחוב שלומציון המלכה, יש לנו בית מסחר ומשרדים בן 11,000 מ"ר, שבו גם משרדי החברה (צנועים, יש לומר), עם 800 מ"ר ריקים בקומות המסחר, בגלל חנויות רהיטים שפשטו את הרגל. יש לנו גם 82 דירות להשכרה באילת, עוד תרומה לרווח הכולל".

- האם תלכו לחוץ לארץ?

יחזקאל: "לא! איננו רוצים לפצל את הכוחות. די לנו בפעילות בארץ".

- תנפיקו מניות או אג"ח בבורסה?

יחזקאל ויהודה: "לא ולא. מדוע שנתחלק ברווחים שלנו עם אחרים?"

יהודה ישראל הוא איש הציבור ו"שר החוץ" של החברה. לפני שנתיים זכה בתואר יקיר ירושלים, עומד בראש הוועד למען השוטר, וזה שנים שהוא מכהן כנשיא המועדון הכלכלי של ירושלים. בשנים 1996-1990 כיהן כיו"ר ארגון הקבלנים בירושלים וסגן נשיא התאחדות הקבלנים, לצידו של אורי דורי.

- מי לדעתך צריך להיות הנשיא הבא של ההתאחדות, בבחירות בנובמבר?

יהודה: "שמעתי שהנשיא הנוכחי שמואל אולפינר מציע את עצמו לקדנציה נוספת. אינני ידוע אם זה אפשרי. הוא זקוק לאישור ברוב של 70 אחוז מהקולות באספה כללית מיוחדת" (אולפינר עצמו מכחיש כי הציע להאריך את כהונתו שלו - המערכת).

גלובס: מה דעתך על מועמדותו של אהרון כהן, היו"ר הנוכחי של הארגון בי-ם?

יהודה ישראל: "אינני מאושר מכך שכהן מועמד. נשיא הקבלנים צריך להיות אדם ואיש עסקים משכמו ומעלה. יש גם מועמד אחר, יהושע שפונדר מאיזור השרון. מילא".