ילין לפידות יממן ב-400 מ' ש' קב' רכישה בת"א

כנגד המימון לקבוצה שרכשה אשתקד מגרש במתחם רשות השידור יקבל בית ההשקעות שיעבוד על הקרקע, שנרכשה אשתקד ביותר ממיליארד שקל ע"י קבוצה שארגנה חברת מינהל מגורים של מוטי פלד

מתחם רשות השידור סמוך לפארק שרונה / צילום: שלומי יוסף
מתחם רשות השידור סמוך לפארק שרונה / צילום: שלומי יוסף

בית ההשקעות ילין לפידות מנהל מו"מ מתקדם להעמדת מימון של 400 מיליון שקל לקבוצת הרכישה שאירגנה "מינהל מגורים", שרכשה אשתקד מגרש במתחם רשות השידור בדרום הקריה בתל-אביב תמורת סכום שהוגדר אז כ"דמיוני" של יותר ממיליארד שקל - כך נודע ל"גלובס".

העמדת המימון על-ידי ילין לפידות תבוצע באמצעות כספי העמיתים בקופות הגמל של בית ההשקעות והיא מהווה את עסקת האשראי הלא סחיר הגדולה ביותר בתולדות בית ההשקעות. יתרת המימון לרכישת הקרקע תגיע מההון העצמי של חברי קבוצת הרכישה.

גורם המעורב בעסקה מסר היום כי "ילין לפידות נהנים משיעבודים ומביטחונות חזקים, גם ברמת הנכס (ככל הנראה, שיעבוד על הקרקע כולה, ש' ש') וגם ברמת הלווים". עוד הוסיף אותו גורם כי העסקה נבדקה היטב והיא צפויה להניב תשואה גבוהה לבית ההשקעות. יש לציין כי בעבר ניהלה קבוצת הרכישה מגעים להעמדת מימון עם גופים מוסדיים נוספים.

ההפקדות מחפשות תשואה גבוהה

נציין כי בפני ילין לפידות עומד אתגר המאפיין בשנים האחרונות את הגופים המוסדיים בישראל בכלל ואת בית ההשקעות הצומח בפרט: הפקדות בהיקף אדיר של כספי לקוחות המחפשים אפיק השקעה שיניב תשואה גבוהה ככל הניתן, בצל הגאות בשוקי ההון המסורתיים וסביבת הריבית האפסית. עד היום העדיף בית ההשקעות לנתב כספים אלו להשקעה בניירות ערך ופחות בהשקעות ריאליות לא סחירות.

במכרז למכירת המגרש בדרום הקריה, שנסגר במארס 2016, הפעילה רשות מקרקעי ישראל לראשונה נוהל התמחרות, כששני מציעים שהגיעו לשלב האחרון היו קבוצת הרכישה הזוכה וחברת גינדי החזקות. קבוצת הרכישה שארגן מוטי פלד, עד אז יזם אלמוני יחסית שעמד בראש חברת מינהל מגורים, קבעה רף מחיר חדש לקרקע באחד האזורים המבוקשים בישראל - 1.06 מיליארד שקל, לא כולל מע"מ.

מדובר באחד המגרשים האחרונים בדרום הקריה, בשטח 9 דונם, שניתן לבנות עליו 324 דירות בשלושה מגדלים, בנוסף לשטחי משרדים בהיקף של 8,010 מ"ר ושטחי מסחר בהיקף של 2,300 מ"ר. כמו-כן, ייבנו על המגרש 1,200 מ"ר כשטחי ציבור על-ידי היזם, שגם ישפץ 3 מבנים טמפלריים היסטוריים לשימור המצויים במתחם ומיועדים למסחר.

זכייתה של קבוצת הרכישה במכרז בדרום הקריה גרמה להרמת גבה בשוק הנדל"ן וסקפטיות באשר ליכולתה של הקבוצה להשיג את המימון הנדרש לרכישת הקרקע. רבים טענו שכבר בשלב התשלום על הקרקע יתברר שהקבוצה לא תעמוד בהתחייבות ולא תוכל להעביר את הכסף. נציין שהצעתה של גינדי החזקות, שהגיעה למקום השני במכרז, עמדה על 8% פחות מההצעה הזוכה.

גינדי החזקות אף דרשה לבטל את זכיית קבוצת הרכישה של מינהל מגורים במכרז וטענה כי הקבוצה זכתה במכרז שלא כדין, לא עמדה בתנאי הסף של המכרז וגם לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה. "קבוצת הרכישה מורכבת ממאות יחידים/משפחות אשר נראה על פניו כי רובם ככולם נעדרים את המיומנות והבקיאות הנדרשת להוציא את זכייתם במכרז מן הכוח אל הפועל", טענה, אך עתירתה נדחתה על-ידי ביהמ"ש.

כעת מתברר כי המשך עליית המחירים בשוק הנדל"ן למגורים בכלל ובתל-אביב בפרט מאז הודעת הזכייה של קבוצת מינהל מגורים, מורידה את רף הסיכון הקיים בעסקה, והדבר מוביל להעמדת המימון על-ידי ילין לפידות כנגד בטוחה הנחשבת כעת לטובה יותר (הקרקע הנרכשת).

 

השקעות טובות, צמיחה מהירה

בית ההשקעות ילין לפידות נוסד ב-2004 על-ידי דב ילין ויאיר לפידות, ומאז צמח בקצב מהיר, בעיקר על סמך תוצאות טובות בהשקעות שביצע עבור לקוחותיו. כיום מנהל בית ההשקעות נכסים בהיקף כולל של כ-73 מיליארד שקל בשלושה תחומי פעילויות: גמל והשתלמות; תיקים מנוהלים; וקרנות נאמנות. סך נכסי הלקוחות שמנהל בית ההשקעות בתחומי החיסכון לטווח ארוך (הגמל וההשתלמות כאמור) עומד על כ-35.2 מיליארד שקל. מדובר בבית ההשקעות הרביעי בגודלו במשק במונחי נכסים מנוהלים, ושוויו עומד על יותר ממיליארד וחצי שקל - יותר מהשווי של בית ההשקעות השני בגודלו במשק במונחי נכסים (מיטב דש, ששווה כ-1.1 מיליארד שקל).

בית ההשקעות הציג גם בשנת 2016 רווח נקי גבוה כ-93 מייליון שקל - תוך שהוא ממשיך לחלק דיבידנדים נאים. תוצאותיו של ילין לפידות, הטובות בהרבה ביחס למתחריו הגדולים בענף, מתפרסמות אף שהוא חברה פרטית, וזאת מכיוון שמחצית ממניותיו נמצאות בידי החברה הציבורית אטראו (לשעבר לידר שוקי הון). מהדוחות עולה כי בשנת 2016 גדלו הכנסות בית ההשקעות בכ-5% לסכום של 415 מיליון שקל. בית ההשקעות שילם אשתקד דמי ניהול של יותר מ-8 מיליון שקל לכל אחד מצמד מייסדיו.