הצעה של משרד התקשורת, שנדונה אתמול (ב') בדיון משותף לוועדת הכלכלה וועדת המדע והטכנולוגיה, תהפוך את שליחתן של הודעות זבל שיווקיות ללא הסכמת הנמען למעשה לא חוקי.
המשרד מבקש לאמץ את מודל ה-opt-in הנהוג באיחוד האירופי, לפיו הפצת פרסומות באמצעות פקס, SMS, מערכת חיוג אוטומטית ודואר אלקטרוני תתאפשר רק לאחר קבלת אישור מפורש של הנמען. ההצעה כוללת שני סייגים שבהם תותר בכל זאת הפנייה לצרכן: פנייה חד פעמית לשם השגת הסכמת הנמען לקבלת דברי הדואר, ומקרים בהם קיימים יחסי מסחר קודמים בין המפרסם לנמען בעקבות רכישה קודמת של מוצר או שירות.
בעוד שחברי הכנסת שהשתתפו בדיון יצאו להגנת הצרכנים המותקפים מדי יום במייל ובסלולר, המתנגדים, מטבע הדברים היו נציגי החברות המסחריות, שטענו כי הדבר יגרור פיטורים של המוני עובדים וכי הצעת חוק גורפת תפגע בחופש המסחר.
נציגת משרד התקשורת, עו"ד נעה גבע, הסבירה שהמודל יאזן בין ההגנה על הפרטיות של הצרכנים ומניעת המטרד הכרוך בהודעות דואר הזבל, לבין שימוש מסחרי לגיטימי באמצעי תקשורת לצרכי שיווק ישיר. עוד ציינה כי הצעת החוק כוללת שני מסלולי תביעה: המסלול הפלילי שהקנס המוטל בגינו לפחות 67 אלף שקל ומסלול אזרחי המאפשר, נוסף לתביעת נזיקין, להגיש תובענה ייצוגית.
משבתו כממלא מקום על כס יו"ר הוועדה, ציין ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל) כי דואר הזבל הפך למכת מדינה. אורלב, הטוען כי מנגנוני האכיפה הכלולים בהצעת החוק אינם מספקים מענה אפקטיבי, תומך בקביעת מנגנון של פיצוי צרכנים שנפגעו על אף שלא הוכח הנזק הנגרם להם. בהצעה זו וכן בהצעה להוציא מכלל הגדרת "דואר זבל" פניות לשם קבלת תרומות, תמכו גם ח"כ משה כחלון (ליכוד) וח"כ יעקב כהן (ש"ס).
עו"ד רבקה דב"ש ממשרד המשפטים ציינה כי הממשלה מתנגדת לקביעת מנגנון פיצוי ללא הוכחת נזק משום שאין מדובר בנזק שלא ניתן לכמת אותו. עו"ד חיים רביה, נציג איגוד האינטרנט הישראלי, מסר לוועדה כי האו"ם אומד את הנזק שנובע מדואר זבל לכלכלה העולמית בכ-25 מיליארד דולר. לדבריו, על חקיקה יעילה למניעת דואר זבל להישען על ארבעה יסודות: מתן אפשרות לשלוח דואר פרסומי רק למי שהביע הסכמתו מראש, הכללת מנגנון אכיפה אזרחי הכולל פיצוי בלא הוכחת נזק, מתן מענה לאמצעים טכנולוגיים מתחדשים לשליחת הודעות פרסומת וכן כלים לחסימת דואר זבל שמקורו מחוץ לישראל, או היוצא מישראל למדינות העולם.
מנגד טען אלדד גת מחברת טלאול כי אישור הצעת החוק כלשונה יפגע בעשרות חברות העוסקות בחיוג אוטומטי. "אישור החוק יגרור סגירת מאות עסקים ופיטורי אלפי עובדים", הוסיף.
רכז חטיבת השיווק הישיר באיגוד לשכות המסחר, נמרוד גלילי, מסר לוועדה כי חברי החטיבה תומכים בהגבלת הפצת הודעות פרסומת לא רצויות ("דואר זבל") המכבידות על הצרכנים. עם זאת, לטענתו, ההצעה כוללת מגבלה גורפת מדי שיש בה כדי לפגוע בסחר החופשי באופן שאינו מידתי - כשהבעיה אינה מצויה בחקיקה, אלא באכיפה. עוד מתנגד האיגוד לקביעת מנגנון של פיצוי ללא הוכחת נזק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.