חברת הכבלים HOT, בניהול דוד קמיניץ, דנה עם משרד התקשורת על הקמת חברת סלולר נוספת, כמפעיל סלולר וירטואלי על-גבי רשת קיימת (MVNO). ל"גלובס" נודע כי מנהלים ב-HOT נפגשו לאחרונה עם בכירים במשרד התקשורת והציגו להם את התוכניות להקמת רשת סלולרית נוספת בישראל, מתוך הנחה שמשרד התקשורת יפעל לפתיחת השוק הסלולרי.
ב-HOT הדגישו כי מהבדיקה שערכה החברה עלה כי יש מודל עסקי איתן להקמת אופרציה סלולרית במסגרת חברת הכבלים, בהנחה כי משרד התקשורת יקבע מחיר הגיוני לזמן האוויר, שיימכר בסיטונות.
בכוונת HOT למנף את העובדה שהיא מספקת שירות לכ-900 אלף לקוחות, ויש לה מערכות בילינג מורכבות שיודעות לחייב גם עבור שירותי טלפוניה (HOT מספקת גם טלפון קווי). לכן מעריכים בחברה כי הוצאותיה התפעוליות יהיו נמוכות יחסית, ותוכל להגיע לאיזון ולרווחיות במהירות יחסית.
מפעיל וירטואלי, MVNO, הוא ספק שירותי סלולר שלא מקים תשתית עצמאית, שעלותה מאות מיליוני דולרים, אלא רוכש כמות סיטונית של זמן אוויר ממפעיל קיים על בסיס רשת שכבר פרושה. מפעיל וירטואלי משווק את הדקות בשם המותג שלו ובערוצי הפצה ייחודיים. בכך נוצר למעשה מפעיל נוסף, שהעובדה אינו מחזיק תשתית עצמאית ידועה לצרכן.
החלטת ממשלה לפתיחה נוספת של שוק הסלולר לתחרות, באמצעות כפיית ה-MVNO על מפעילים קיימים, גם אם לא ירצו לעשות כן, צפויה כבר במחצית 2007. חברות הסלולר צפויות להיאבק בהחלטה, שעלולה להידחות, כך שמפעיל סלולרי וירטואלי יוכל להצטרף לשוק רק במהלך 2008. במסגרת הדיונים על תקציב 2007 הוחלט "להטיל על מנכ"ל משרד התקשורת ועל הממונה על התקציבים באוצר לבחון במשותף את סוגיית פעילותם של מפעילים וירטואליים בתחום הטלפוניה הניידת, ולגבש מודל פעולה לעידוד פעילותם של מפעילים וירטואליים מ-1 במאי 2007".
אתמול ציין שר התקשורת אריאל אטיאס את פתיחת שוק הסלולר ל-MVNO כאחד המהלכים המרכזיים שיגדילו את התחרות בשוק התקשורת, וקבע את הטיפול בנושא זה כיעד של משרד התקשורת.
משרד האוצר דוחף להחדרת MVNO בישראל. משרד התקשורת ומשרד האוצר עתידים לקיים בבדיקה בעניין פתיחת התחרות באמצעות MVNO, וישכרו לשם כך חברת ייעוץ בינלאומית. במשרד האוצר התרעמו בעבר על כך שמשרד התקשורת מתכוון כבר תקופה ארוכה לבחון את נושא MVNO, אך עדיין לא עשה דבר.
MVNO תורמים לתחרותיות בשווקים שבהם הם פועלים, ולעתים רחוקות מאוד הרגולטור כופה אותם על המפעילים המקומיים כדי להגדיל את התחרות ובכך לתרום לרווחת הצרכן. עם זאת, השאלה אם יש מקום ל-MVNO בישראל אינה טריוויאלית, והיא תלויה ברמת התחרותיות בשוק ובקיום התנאים המתאימים בישראל להצלחה של מיזמים מסוג זה.
חברות הסלולר מתנגדות באופן נחרץ להוספת מפעילים וירטואליים. טענתן היא שהתחרות בשוק הסלולר חריפה, ואין כל הצדקה להוספת מפעיל נוסף. עוד הן טוענות כי בשוק רווי כמו בישראל, ובהתחשב במחירי השירות הנמוכים יחסית, מפעילים וירטואליים רק יפגעו בהתפתחות השוק והמהלך כולו ייכשל בסופו של דבר.
מן העבר השני, שוק התקשורת העולמי עובר לדפוס פעולה של חברות המחזיקות בכל שירותי התקשורת, "קוואד פליי". בבריטניה חברת הכבלים NTL רכשה לאחרונה את וירג'ין מובייל, מפעיל סלולרי וירטואלי, מאותה סיבה ממש. ב-HOT מאמינים שהחברה לא צריכה או יכולה לרכוש מפעיל קיים, אך יכולה להקים מפעיל כזה בעצמה.
מ-HOT נמסר בתגובה, כי החברה בוחנת אפשרות לפעול כ-MVNO "לאחר שמשרד התקשורת יאפשר פעולתם של MVNO לצורך הגברת התחרות בשוק הסלולר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.