"גלובס" עושה סדר בבלגן: כמה עולה לגלוש באינטרנט?

סמייל אינטרנט זהב גובה את המחירים הזולים ביותר במהירות גלישה של 1.5 מגה, בנפרד וכחלק מחבילה. התעריף של בזק בינלאומי הוא הגבוה ביותר במהירות זו. החבילות של נטוויז'ן עם HOT ובזק הן היקרות ביותר, ולצדן זו של ברק ו-HOT. קווי זהב במקום טוב באמצע. פרויקט מיוחד

השוואת עלויות הגלישה מסובכת, במיוחד כשבכל רגע נתון יש מבצע (מוגבל בזמן) לפחות אצל אחת הספקיות, ובמיוחד לאור העובדה שיש לשקלל הן את התשלום לספקיות התשתית (בזק או HOT) והן את התשלום לספקיות האינטרנט עצמן (קווי זהב, ברק, בזק בינלאומי, סמייל אינטרנט זהב ונטוויז'ן).

"גלובס" התגייס למאמץ ובשבוע האחרון סקר את התעריפים של החברות השונות. לאחר שהמחירים שוקללו, הנה השורה התחתונה המשקפת עלות גלישה לחודש - סמייל אינטרנט זהב מציעה את מחירי הגלישה הזולים ביותר במהירויות 1.5-2.5 מגה. היא גם הזולה ביותר בחישוב חבילות גלישה עם בזק ועם הכבלים, תנאי ההתחייבות נוחים יותר ותיבת הדואר שהיא מציעה היא בעלת הנפח הגדול ביותר.

לגולשים "כבדים" מציעה נטוויז'ן את המחירים הנמוכים למהירות 5 מגה ואילו בזק בינלאומי מציעה מחירים יקרים כמעט בכל הפרמטרים. עלויות התשתית של בזק נמוכות מאלה שמציעה HOT לכלל הלקוחות.

אופן הבדיקה

התעריפים נאספו במתכונת של "לקוח סמוי" במהלך יום אחד בתחילת חודש ינואר, באמצעות בירור טלפוני במוקדי המכירות של חמש ספקיות האינטרנט ושתי ספקיות התשתית. במהלך השיחות נאספו הנתונים הבאים:

מידע על חבילות הגלישה הכדאיות למהירויות השונות; מחירי החבילות בתום תקופת ההתחייבות, האם ניתנת התראה על סיום המבצע; זמני המתנה; משך השיחה; אדיבות המוקדן.

נציגי המכירות המליצו באופן גורף על גלישה במהירות 1.5 מגה-בייט. במקרים של הורדת מוסיקה או סרטים, למשל, הומלץ לשדרג עד למהירות של 2.5 מגה (או 3 מגה למנויי HOT). כשניסינו לבקש חבילת גלישה של 5 מגה-בייט, הובהר לנו שמהירות זו מתאימה בעיקר לבתי עסק "אלא אם כן יש לך עודף כסף", כפי שציין המוקדן. במקרה אחר נאמר לנו: "נדיר שלקוחות פרטיים לוקחים מהירות כזאת", ובמקרה נוסף - "לגמרי מיותר".

תשתיות

בחודש ינואר אשתקד בדק "גלובס" עלויות מהירויות גלישה של 750 קילו-בייט ו-1.5 מגה-בייט. שני ממצאים עולים מההשוואה - ראשית, תעריפיהן של HOT ובזק התייקרו, והם כיום 45-59 שקל לחודש (בהתאמה). בשנה שעברה עמדו תעריפיהן על 40-50 שקל.

שנית, אז הייתה בזק החברה היקרה (50 שקל לחודש) ו-HOT הזולה (40 שקל לחודש). הפעם נמצאו תעריפי בזק זולים יותר מאלה שמציעה HOT לכלל הלקוחות. בבזק מציעים חבילות עם הספקיות בתעריפים של 73-89.5 שקל לחודש למהירות של 1.5 מגה. מעניין לגלות שהמחיר היקר של חבילות עם בזק היה הזול ביותר בבדיקה לפני כשנה (אז טווח המחירים נע בין 89 ל-97 שקל).

חבילה משולבת עם HOT עולה 85-89 שקל לחודש בהתחייבות שנתית, לעומת 87-93 שקל לחודש שנגבו בשנה שעברה.

בזק - 1.5 מגה: 52.5 שקל לחודש במשך שנה (30 שקל בשלושת החודשים הראשונים, ו-60 שקל בתשעת החודשים הנותרים). בשנה שעברה גבתה החברה 48 שקל לחודש, מה שמגלה התייקרות של כמעט 10% בתעריפים.

2 מגה: מכ-61 שקל לחודש (35 שקל לחודש לשלושת החודשים הראשונים וכ-70 שקל לחודש בהמשך).

2.5 מגה: 70 שקל בממוצע.

5 מגה: כ-100 שקל לחודש.

- HOT 1.5 מגה: 59 שקל לחודש (לפי חישוב של 55 שקל לחודש ודמי התקנה חד פעמיים של 49 שקל). מנויי הכבלים אינם נדרשים בדמי ההתקנה ונהנים מהתעריף העדיף ביותר למהירות זו - 45 שקל לחודש. בשנה שעברה גבתה HOT 04 שקל לחודש.

3 מגה: המהירות הבאה שמציעה חברת הכבלים היא 3 מגה, ותעריפיה לכלל הלקוחות הם 80 שקל לחודש בנוסף לדמי ההתקנה הקבועים על 49 שקל - לפיכך התשלום החודשי הממוצע הנו 84 שקל (70 שקל למנויי הכבלים).

5 מגה: העלות החודשית המשוקללת היא 153 שקל לחודש, כ-50% יותר מתעריף בזק (החישוב לפי 149 שקל לחודש בנוסף לדמי התקנה).

לקוחות הכבלים נהנים מתעריף מוזל העומד על 109 שקל ל-5 מגה - עדיין יקר יותר מתעריפי בזק העומדים על כ-100 שקל לחודש.

נציין כי בבדיקה שערך "גלובס" לפני כשנה וחצי בנוגע לתעריפי הגלישה במהירות 5 מגה, דובר על מחירי מבצע של כ-150 שקל בשתי ספקיות התשתית, כאשר המחירון הרגיל, כפי שעלה בבדיקה, עמד על 500-600 שקל.

כך או כך, ההתקשרות כרוכה בהתחייבות שנתית, בסיומה מוטל על הלקוח להתעדכן מול החברה על מבצעים עדכניים ותעריפים חדשים. בשני המקרים, ציינו המוקדנים כי במידה והלקוח לא ייצור קשר, יעודכן התשלום לפי המחירון שתקבע החברה.

ספקיות אינטרנט

ככלל, תעריפי הספקיות לגלישה במהירות 1.5 מגה ירדו במהלך השנה החולפת. התשלום לספקיות האינטרנט הוא כעת 33-49 שקל לחודש, לעומת תעריפים של 39-59 שקל שנמצאו בבדיקת "גלובס" לפני שנה.

תעריפים

תעריפים

1.5 מגה / אינטרנט זהב הזולה ביותר

כזכור, מוקדני כל חמשת החברות הציעו את המהירות הזו כמספקת בהחלט לגולש הביתי. הפער בין המחיר הזול ביותר, של סמייל אינטרנט זהב, מול זה שמציעה בזק בינלאומי עומד על כ-33%.

הזולה ביותר: בבחינת עלויות מהירויות הגלישה, ללא עלות התשתית, המחיר שמציעה סמייל אינטרנט זהב, בחישוב שנתי, הוא הנמוך ביותר ועומד על 34 שקל לחודש (29 שקל לששת החודשים הראשונים, ו-39 ליתר התקופה).

מקום טוב באמצע: נטוויז'ן, ברק, קווי זהב גובות מחיר חודשי של כ-40 שקל.

היקרה: בזק בינלאומי גובה את התעריף היקר ביותר במהירות זו - 49 שקל לחודש.

2 מגה / אינטרנט זהב הזולה ביותר

הזולה: כאן מציעה סמייל אינטרנט זהב יתרון ברור במחיר עם תשלום ממוצע לחודש בסך 40 שקל (לפי חישוב של 35 שקל לחודש לששת החודשים הראשונים ו-45 שקל לחודש ליתר התקופה), פער של כ-20% מהמחיר היקר ביותר שהוצע.

מקום טוב באמצע: קווי זהב גובה 49 שקל לחודש ומעניקה חודש גלישה במתנה, מכאן שבשקלול שנתי מדובר בכ-45 שקל לחודש.

היקרות: ברק, נטוויז'ן ובזק בינלאומי גובות 49-50 שקל לחודש (בדומה לתעריף של 1.5 מגה).

2.5 מגה / אינטרנט זהב הזולה ביותר

הזולה: סמייל אינטרנט זהב גובה 50 שקל לחודש.

מקום טוב באמצע: קווי זהב מציעה חודש ראשון חינם ולאחר מכן חיוב של 59 שקל, כך שהעלות החודשית היא כ-54 שקל לחודש. בזק בינלאומי גובה 55 שקל לחודש.

היקרות: ברק ונטוויז'ן גובות 60 שקל לחודש.

5 מגה / נטוויז'ן במבצע אטרקטיבי

מחירי הגלישה למהירות 5 מגה בבדיקה שערך "גלובס" לפני כשנה וחצי עמדו על כ-150 שקל לחודש (ללא עלות התשתית). בחלוף הזמן, כצפוי, המחירים ירדו, אולם לא אצל כולם.

הזולה: המבצע שמציעה נטוויז'ן מזכה אותה בתואר הזולה ביותר, עם מחיר של 89.5 לחודש בהתחייבות לשנה (60 לשלושת החודשים הראשונים, ו-99 לתשעת הנותרים). בפער קטן, קווי זהב מציעה את חבילת הגלישה המהירה בכ-91 שקל לחודש (חודש ראשון חינם, ואחר כך 99 שקל לחודש).

סמייל אינטרנט זהב, בזק בינלאומי וברק גובות כ-100 שקל לחודש.

חבילות משולבות

הספקיות מציעות חבילות משולבות (המכונות בנדל) הכוללות את התשלום עבור התשתית, דרך קו הטלפון או באמצעות הכבלים, ואת התשלום עבור הגלישה. תעריפי החבילות המשולבות ירדו בהשוואה ל-2006. המחירים אמנם יחסית אטרקטיביים, אולם מיועדים רק לגולשים חדשים ברשת. לכן חשוב לבדוק תעריפים תעריפים לטווח ארוך, ובנפרד.

בזק- החבילות המוצעות רלוונטיות ללקוחות שאין ברשותם מודם של בזק באמצעותו גולשים כיום. כל הספקיות, למעט נטוויז'ן הדורשת התחייבות לחצי שנה, דורשות התחייבות לשנה.

הזולה: חבילה עם סמייל אינטרנט זהב, בעלות ממוצעת של 73 שקל לחודש עבור גלישה במהירות 1.5 מגה (25 שקל לשלושת החודשים הראשונים ו-89 X תשעה חודשים).

מקום טוב באמצע: המחיר בברק הנו 80 שקל לחודש, חבילה זהה ב-012 עולה 85 שקל, מחיר זהה לחבילה משולבת המציעה בזק בינלאומי.

היקרה: נטוויז'ן מציעה מחיר של 80 שקל, אך בהתחייבות לחצי שנה. לאחר מכן מתפצל החיוב בנפרד לשתי החברות, ולפיכך מתייקר ל-99 שקל (39 עבור נטוויז'ן ו-60 לבזק) - 89.50 שקל לחודש בחישוב שנתי, ההצעה היקרה ביותר.

- HOTבניגוד לבדיקה שנערכה בשנה שעברה, הפעם החבילות המשולבת עם HOT היו יקרות במעט מאלה של בזק. מחירי החבילות די דומים, ונעים בין 85 ל-89 שקל לחודש אצל כל הספקיות.

המחיר הנמוך למהירות 1.5 מגה הוצע על-ידי אינטרנט זהב סמייל ב-85 שקל לחודש. בקווי זהב מחיר החבילה הוא 88 שקל.

תעריפים

מחירה של חבילה משולבת עם נטוויז'ן או עם ברק הוא 89 שקל. כצפוי בזק בינלאומי לא מציעה חבילה המשולבת עם HOT.

התחייבות לחצי שנה-שנה

כאמור, ההתקשרות עם ספקיות האינטרנט, כמו גם עם ספקיות התשתית, כרוכות בהתחייבות לתקופה של חצי שנה עד שנה. בכל המקומות הודגש שבתום התקופה, החברה אינה יוצרת קשר עם הלקוח, אלא מסתפקת בהודעה המתריעה על סיומה הקרב של ההתחייבות (באמצעות החשבונית למשל).

קנס ניתוק לפני תום המועד עומד על תשלום מלא על יתרת התקופה, ובמילים אחרות- אם תבחרו להתנתק מהשירות, תמשיכו לשלם כרגיל. להוציא ברק, שם נמסר כי בתום ההתחייבות, תתייקר חבילת הגלישה ב-10 שקל לחודש, ביתר המקומות לא נתנו הערכת מחיר לפיו יתעדכן התעריף הנוכחי, והסתפקו בהצהרה כי המחירון האקטואלי הוא שיקבע.

גם כאן מצאנו יתרון חשוב בהתקשרות מול סמייל אינטרנט זהב - ההתחייבות לחברה פועלת במתכונת שונה - הלקוח מחויב לתשעה חודשים, בעוד החברה מצידה מתחייבת לשמור את המחיר באופן קבוע וללא הגבלת זמן. חשוב לזכור כי המחירים נשארים קבועים גם במקרה של הוזלה, אלא אם הלקוח יוזם פנייה בכדי לעדכן או לשנות את פרטי החבילה.

על שירות והמתנה

קווי זהב / המוקדנית הסבלנית

נציגת המכירות האדיבה והסובלנית של קווי זהב ענתה לאחר 3 דקות המתנה, וענתה בבהירות למבול השאלות שהמטרנו עליה. המבצעים למצטרפים החדשים המוצעים כיום בקווי זהב הם בקטגוריית "חבר מביא חבר". החבר והלקוח המצטרף מזוכים בסכום של 40 שקל. הטבות אחרות ניתנות בהתאמה אישית במסלולי השיחות הבינלאומיות של 012. לקראת סוף השיחה הארוכה (כ-17 דקות), לא לפני שקיבלה את מספר הטלפון שלנו בכדי לבצע שיחת מעקב (שגם בוצעה) למחרת היום, ביקשה לציין כי בבואנו לבחון ספק אינטרנט, חשוב לבדוק מי מספק את הפס הרחב ביותר לכל לקוח, בתוך כך הדגישה כי קווי זהב מתהדרים בשירות הזה, "אנחנו מתחייבים לשמור על זה גם אם תגדל כמות הלקוחות בצורה משמעותית".

לאחר מכן, עברה ליתרון אחר - מסלול קו הטלפון שמציעה 012 ללקוחות האינטרנט שלה. "מדובר בקו טלפון לכל דבר, באמצעותו תוכלו לחסוך 600 שקל לשנה", הסבירה בהתלהבות, "תוכלו להיפטר מקו הבזק שלכם ולהפסיק לשלם 50 שקל בחודש, וגם לשלם פחות עבור השיחות". עלות התקנת הקו עומדת על כ-100 שקל, התשלום החודשי עבור מפצל הוא כ-10 שקל. לאחר שהתעקשנו, הוסבר לנו כי הוא מתאים כמובן למנויי HOT ולא לגולשים באמצעות קו בזק, שעליו נדרשים לשלם בכל מקרה.

אגב, אם נתקלתם בפרסומת לפיה תקבלו מדפסת מתנה במידה ותתחברו לשירותי האינטרנט המהיר של 012, דעו שלמרות שהפרסומת חיה וקיימת, המבצע כבר לא. כך גם לגבי העכבר האופטי המוצע באתר.

ברק / המוקדנית הלא משכנעת

למוקדנית המתנו 50 שניות, והשיחה ארכה כ-4 דקות לאקוניות ובלתי משכנעות. את המידע נאלצנו לשאוב מהמוקדנית שלא ששה לנדב לנו פרטים ולבטח לא התאמצה לצרף אותנו למאגר לקוחות החברה.

כנראה שגם אצל ברק לא נוהגים לעדכן את אתר הבית של החברה: "עם איזה קפה הכי בא לך לגלוש עכשיו?" - פרסומת מפתה תקדם את פניכם באתר האינטרנט של החברה. בעמוד הפרסום נאמר כי המצטרפים החדשים יקבלו במתנה מכונת קפה של דה-לונגי. נשמע מפתה, אולם בפועל - לא דובים ולא קפה. בשיחה נוספת למוקד המכירות, המוקדן לא הכיר את המבצע האמור. לאחר בירורים, מסר שהמבצע כבר לא תקף (למרות שבאתר נכתב שהמבצע בתוקף עד 4.1, יום למחרת הבדיקה).

אינטרנט זהב / המוקדן הלא אדיב

לאחר 30 שניות של המתנה ענתה מרכזית, שניתבה את השיחה לאיש מכירות לו המתנו כחצי דקה נוספת. סבלנות לא הייתה מילת המפתח בשיחה לא כל שכן ניסיון לסגור עסקה. ובכל זאת, את המידע הנדרש שאבנו. והנה יתרון נוסף - בהשוואת לתיבות הדואר שנותנות הספקיות האחרות (10 מגה-בייט), התיבה שמקבלים גולשי אינטרנט זהב-סמייל היא בנפח 1 ג'יגה (1,000 מגה-בייט), לעומת נפח זעום של 10 מגה בייט שמקבלים בד"כ ביתר המפעילות.

נטוויז'ן / המוקדן העקשן

כעבור 10 שניות קיבלנו מענה. השיחה נפתחה במונולוג קצר המהלל את החברה כמובילה והגדולה בשוק, הכוללת שירות טכני המופעל 24 שעות במענה של עד 14 שניות. למתחברים למהירות 2.5 מגה ניתנת תיבת דואר בנפח מרשים של 2 ג'יגה. היתר יסתפקו ב-10 מגה בייט שניתנים להרחבה "בתשלום או באישור המנהל". במשך 20 דקות של שיחה, נציג המכירות ניסה לברר את צרכינו ולהתאים את החבילה הטובה ביותר, תוך שהוא מדגיש את יתרונות נטוויז'ן על-פני המתחרות. "ההבדלים במחירים הם לא משמעותיים, אבל באיכות הגלישה כן. לנו", הדגיש המוקדן בדומה לנציגת 012, "יש הפס הרחב הגבוה ביותר לכל לקוח, כפי שתוכלי לראות גם בבדיקת מדד השירות של 'גלובס'". את השיחה לא ניתקנו בקלות, שכן הנציג המשיך לברר מה מונע מאיתנו למסור את פרטי האשראי ולצאת לדרך משותפת.

בזק בינלאומי /המוקדן התכליתי

השיחה עם נציג המכירות הייתה עניינית ותכליתית. לאחר המתנה של 2:20 דקות, ענה המוקדן וניסה לכוון אותנו, מטבע הדברים, לחבילות משולבות של בזק בינלאומי עם בזק. לשאלתנו מדוע מחירי בזק יקרים בהשוואה לאחרות נאמר שהסיבה לכך היא באיכות הגלישה ובגודל הפס הרחב.