הירשזון: "העיוות שנוצר במשק הישראלי לפיו רק כעשירית מהשכירים, רובם מהאוכלוסיות החזקות, נהנים מהטבה בעלות של שניים וחצי מיליארד שקל, אינה צודקת בעיניי"

(עדכון) הירשזון הכריז על שורת צעדים לצמצום הפערים החברתיים: פנסיה לכל עובד, הרפורמה בליסינג, מס הכנסה שלילי ושינוי מדרגות המס

שר האוצר, אברהם הירשזון, נאם היום במסגרת מסיבת העתונאים בה הציג חבילת הצעדים הכלכליים חברתיים: פנסיה לכולם, רפורמת ליסינג, מס הכנסה שלילי ושינוי מדרגות המס.

"היום אנחנו כאן כדי לדבר על צמצום הפערים בחברה הישראלית. כלכלה בריאה אינה יכולה להתקיים לאורך זמן כאשר חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה, אינו שותף להצלחה", אמר שר האוצר.

"נרשמה יציבות בתחולת העוני בקרב משפחות, ילדים וירידה נוספת בתחולת העוני בקרב קשישים", אמר הירשזון, "המגמה הזו משקפת, את המדיניות ואת הצעדים, של הממשלה הנוכחית - סיוע קיצבתי לאוכלוסיות שאינן יכולות לצאת ולעבוד אולם מגמה זו אינה מספיקה".

"לפני מספר חודשים הודעתי כי בכוונתי להביא את התוכנית למס הכנסה שלילי ליישום. השתכנעתי, כי בניגוד לקצבאות שחולקו באופן אוניברסאלי, זהו כלי נכון ואפקטיבי לעידוד היציאה לעבודה", אמר הירשזון ואמר כי הנחה את נציגי משרדו לקיים סדרת דיונים מעמיקה וממושכת עם נציגי משרד ראש הממשלה, בנק ישראל והביטוח הלאומי, במטרה לגבש מודל ישים למס הכנסה שלילי.

"ככל שהעמקנו בנושא השתכנענו, כי מס הכנסה שלילי הוא אומנם נדבך מרכזי בתמרוץ היציאה לעבודה אך לא יכול לעמוד בפני עצמו".

"אני גאה להציג היום תכנית לעידוד היציאה לעבודה ולצמצום הפערים החברתיים", הכריז שר האוצר. זוהי תוכנית כוללת, המורכבת מחמישה מסדים, אשר יחד ורק יחד, יביאו לשינוי אמיתי בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה, להגדלת ההכנסה הפנויה של העובדים ברמות השכר הנמוכות וכתוצאה מכך למפנה אמיתי במגמת העוני במדינת ישראל".

"מדובר בתוכנית חשובה מאין כמותה", גרס השר, "במסגרתה נשקיע סך של כמיליארד ושלוש מאות מיליון שקל בעידוד אנשים לצאת ולעבוד".

עיקרי התוכנית

הירשזון מנה חמישה חמישה מניעים עיקריים בתוכניתו:

1. גובה השכר בהווה

2. בטחון פנסיוני לעתיד

3. הבטחת זכויות העובד

4. פתרון להשגחה על הילדים

5. חלוקה שיוויונית וצודקת של נטל המס

הירשזון אמר כי התוכנית תופעל באופן מדורג על-פי אזורים גיאוגרפיים בין השנים 2007- 2009.

הירשזון צופה כי כבר ב-2007 ישתתפו בתוכנית כחמישים וחמישה אלף משקי בית - מירושלים דרך שדרות, אשקלון ועד נצרת ועין מאהל שבצפון.

"בסוף התוכנית בשנת 2009", אמר השר, "נגיע ליישום מלא שיכלול כ-220,000 משקי בית.
מדובר בצעד לא פשוט מבחינה טכנית. דרשתי כי המודל יהיה פשוט למקבלי ההטבה. לצורך כך, המודל יופעל ע"י רשות המיסים וישולם באופן ישיר בכל רבעון לעובדים במדינת ישראל".

בנוגע לזיכוי אישי, אמר הירשזון כי "כל אדם שעובד בחצי משרה ומעלה יקבל זיכוי אישי לפי גובה הכנסתו ובלבד שסך ההכנסה של התא המשפחתי, לא תעלה על עשרת אלפים שקל".

עלותו התקציבית של המהלך תעמוד על כמיליארד שקל.

השר סבור כי אותם אנשים לא רק שיחלצו ממצוקה כספית, יומיומית, "אלא שגם יוחזר להם כבודם העצמי, כאנשים יצרניים, השלובים בחיי המעשה של החברה הישראלית".

"אבל לא פחות חשוב מכך שנבטיח לאותם עובדים, פרנסה מכובדת בהווה, עלינו לדאוג לכך כי עתידם הכלכלי יובטח גם הוא".

פנסיה חובה לכל עובד

"רבות דובר בשנים האחרונות על פנסיה חובה לכל עובד", אמר הירשזון, "כבר בתפקידי כיו"ר ועדת הכספים, יזמתי הצעת חוק בנושא, בידיעה כי ביטחון סוציאלי, המלווה בהפרשה מקבילה של המעביד, הוא חשוב מאין כמוהו ומהווה שיקול מרכזי בהחלטת כל אדם ואדם לצאת ולעבוד".

"גם היום, מאות אלפי שכירים אינם מבוטחים לגיל פרישה. החסם המרכזי היה ונותר יכולתם של אותם עובדים, להפריש את חלקם לפנסיה". "היום, נוצרת הזדמנות כמעט חד-פעמית להפעיל פנסיה תעסוקתית חובה בישראל".

"בהתאם לתפיסה זו בכוונתי לגבש עוד השנה", הבטיח הירשזון, "בשיתוף עם שר הביטחון כיו"ר ועדת השרים, עם שר התמ"ת אלי ישי, עם יו"ר הסתדרות העובדים מר עופר עיני ועם נשיא הארגונים הכלכליים מר שרגא ברוש, מודל פנסיה חובה שיחול על כל עובדי ישראל".

שכר מינימום

"הנדבך השלישי הוא הבטחת זכויות העובדים אל מול המעסיקים. המהלך של העלאת שכר המינימום, שבוצע תחת הנהגתה של הממשלה הקיימת, הינו מהלך צודק שהרבה שנים לא בוצע כמותו במדינת ישראל".

"לצערי", אמר השר, "ללא אכיפה אמיתית של השכר המהלך החשוב הזה יורד לטמיון. ללא אכיפה אמיתית, גם מס הכנסה השלילי שניתן לעובד ינוצל על ידי מעבידו להורדת שכר. לזה לא ניתן יד. המענה לכך הוא חד וברור - אכיפה!".

"במסגרת התוכנית ובשיתוף מלא עם שר התמ"ת מר אלי ישי תגובש תוכנית, בעלות כוללת של 25 מיליון שקל, לאכיפה מוגברת של חוקי העבודה ובראשם שכר המינימום". "זכויות העובדים אינן פחות חשובות משכרם!".

"במסגרת התוכנית", אמר הירשזון, "נגדיל באופן משמעותי את היצע מעונות היום והצהרונים לנשים עובדות". הירשזון גילה כי בכוונתו להשקיע בצעד זה כ-200 מיליון שקל. במסגרתו יוקצו כ-30,000 שוברים לפתרונות השגחה הן במעונות היום והן בצהרונים.

המדינה תסבסד, לדבריו, כ-40%-50% מעלות מעון היום או הצהרון. "מדובר ב-350 עד 700 שקל לשובר".

שווי השימוש ברכב

"רבות דובר על סוגיית שווי השימוש", אמר הירשזון בהתייחסו לסערות הימים האחרונים סביב סוגיית עלות השימוש ברכב צמוד. "בעיני מדובר לא רק בתיקון של עיוות מס אלא בחלוקה שוויונית של הנטל. מדובר במהלך חברתי מאין כמותו".

"העיוות שנוצר במשק הישראלי לפיו רק כעשירית מהשכירים, רובם מהאוכלוסיות החזקות, נהנים מהטבה בעלות של שניים וחצי מיליארד שקל, אינה צודקת בעיני".

"נתקן עיוות זה, לא על מנת להעשיר את קופת המדינה. כי אם, על מנת להחזיר את הכספים במישרין לכל אזרחי מדינת ישראל ובדגש על אלה מהמעמד הבינוני".

"ברור לי" אמר הירשזון, "כי כמו כל תהליך גם תהליך זה מחייב הפנמה של השוק ושל הפרט. לכן המתווה ייפרס על פני 3 שנים. כאשר ההעלאה בתקופה הראשונה תהיה נמוכה מההעלאות בהמשך".

"אני גאה לעמוד בראש משרד האוצר", התוודה השר, "שלאחר שמונה חודשים בהם העברנו שני תקציבים בהצלחה חסרת תקדים ועברנו מלחמה תוך שמירה קפדנית על הכלכלה, שוקד תוך כדי כל אלה, על תוכנית מסוג זה, ומציג אותה בתחילת השנה, כפי שהתחייבנו, על מנת להביאה ליישום כבר בשנת 2007".

"אני רוצה להודות לראש הממשלה ולנציגי משרדו על התמיכה, אני יודע עד כמה צמצום הפערים החברתיים חשוב לו ואני בטוח כי יחד נוביל לשינוי אמיתי בתחום זה".

בסיום דבריו הודה הירשזון למנכ"ל המשרד ירום אריאב, למנכ"ל היוצא יוסי בכר, לקובי הבר, לידין ענתבי, לבועז סופר ולעובדי האגפים, על העבודה המאומצת בגיבוש הרפורמה שמוצגת לכם היום.

את החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, נמנע הירשזון מלהזכיר.