ח"כ רוחמה אברהם נחקרה בחשד לקבלת שוחד בפרשת אגרקסקו

עפ"י החשד, אגרסקו מימנה לאברהם נסיעה לחו"ל בתמורה לקידום מטרות החברה * בקרוב צפוי למסור עדות ח"כ אלי אפללו, שנסע אף הוא לחו"ל במימון אגרקסקו

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם (קדימה), נחקרה אמש (ג') באזהרה במשך שעות ארוכות ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בחשד לקבלת שוחד, הפרת אמונים ועבירה על חוק המתנות בפרשת "אגרקסקו טורס".

אברהם "בילתה" את היום במשרדי היאח"ה ויצאה משם רק בשעות הלילה המאוחרות. גורמים במשטרה אומרים, כי אברהם מסרה את גרסתה בפרשה. בקרוב צפוי למסור עדות ח"כ אלי אפללו, שנסע אף הוא לחו"ל במימון החברה.

על חקירתה של אברהם הורה באחרונה היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ומנכ"ל אגרקסקו, שלמה תירוש, נחקר כבר בחשד למתן שוחד. כזכור, הח"כים אברהם ואפללו נסעו לחו"ל לפני כשנתיים במימון חברת אגרקסקו, החברה לייצוא חקלאי שבבעלות האיגודים החקלאיים ותנובה, כדי להתרשם מפעילותה. הם שהו 10 ימים בארה"ב ויום אחד באירופה. זאת, למרות ששנה קודם לכן, אסרה עליהם ועדת האתיקה של הכנסת לעשות כן.

במסגרת בדיקה שערך באגרקסקו, ביקש מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, הסברים מהמנכ"ל תירוש לגבי מימון נסיעת הח"כים. תירוש אמר כי מימון הנסיעה בסך 4,388 דולר נועד לסייע לחקלאים בנושא העסקת עובדים זרים, וכן כדי לחשוף את הח"כים לשווקים החקלאיים של ישראל בארה"ב.

ואולם, לינדנשטראוס לא השתכנע. "לא ניתן הסבר מניח את הדעת מה הקשר בין נושא עובדים זרים לנסיעה לחו"ל, וכן אם מטרת הנסיעה היתה היכרות עם אגרקסקו ושווקיה, לא ניתן הסבר ראוי מדוע רוב זמן השהות בחו"ל - 10 ימים - היו בארה"ב, ואילו באירופה, שהיא מרכז הייצוא של אגרקסקו, השהות היתה יחסית מצומצמת - יום אחד בלבד".

לינדנשטראוס העלה חשש שאירוח הח"כים נועד לקדם את מטרות החברה, בניסיונה לחסוך את תשלום הבידוק הביטחוני במטענים שהיא מייצאת לחו"ל. מדובר בתשלום בסך כ-5 מיליון דולר, שאגרקסקו משלמת לאשדוד בונדד, שגברה עליה במכרז להפעלה הבלעדית של מסוף המטענים החקלאיים בנתב"ג.

אחרי הנסיעה, פנה מנכ"ל אגרקסקו לח"כ אברהם בבקשה לסייע להשיב לחברה את מעמדה כמורשית שב"כ לבצע בדיקות ביטחוניות על מטענים שהיא מטיסה. מפרוטוקול דיון שקיימה ועדת הפנים בנושא, ניתן לראות שאברהם, שכלל אינה חברה בוועדת הפנים, יזמה את הדיון והצטרפה כ"מחליפה" של ח"כ אחר, דחפה לפחות למראית עין לתיקון הצעת החוק והחמיאה מאוד לאגרקסקו. המבקר לא עסק בהתנהגותם של הח"כים אברהם ואפללו, מאחר שאין לו סמכות לכך.

בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז ופרקליט המדינה, ערן שנדר, לפתוח בחקירת הפרשה באוגוסט, אמרה ח"כ אברהם שהיא מברכת על ההחלטה ומשוכנעת שלא נפל כל רבב פלילי בהתנהגותה. אברהם ואפללו, אגב, החזירו כבר כספים בגובה ההטבות שקיבלו מהחברה.

מאגרקסקו נמסר בתגובה: "החקירה היא פרי תלונה של גורמים עסקיים המתחרים בנו ונכשלו בתחרות העסקית, ומבקשים כעת לפגוע בנו בכל דרך. התנהלות אגרקסקו בנושא הסיור המקצועי של שני הח"כים נעשתה כדין, במסגרת פעילות נרחבת ורבת שנים, שנועדה לקדם את החקלאות הישראלית. הכללים בדבר מימון סיורים של ח"כים הם עניין פנימי של הכנסת ובאחריותה".

בתגובה מסרה הדוברת של ח"כ אברהם את ההתייחסות הבאה: "ח"כ אברהם אכן זומנה למשטרה ונחקרה במשך מספר שעות. ח"כ אברהם השיבה לכל השאלות באופן מלא, ושמחה על ההזדמנות שניתנה לה להסביר את העובדות כהווייתן. ח"כ אברהם מצפה שהחקירה תסתיים במהירות".