"השתתפות מלאה בהוצאות הביטחון של חברות התעופה הישראליות שמשמעותה תוספת של 50 מיליון דולר בשנה ובמקביל פתיחת השמיים לתחרות לכל החברות הישראליות". זו המסקנה המרכזית של הוועדה הציבורית לבחינת סוגיית השמיים הפתוחים בראשות מנכ"ל משרד התחבורה גדעון סיטרמן. מסקנות הוועדה הושגו היום (ה') לראשונה והן יוגשו בקרוב לאישור הממשלה.
משמעות ההחלטה היא שמשרד התחבורה מתכוון להגיש לממשלה הצעה לפתוח מחדש את ההסכם עם אל-על
שנערך ערב ההפרטה ולבטל את ההחלטה המעניקה לאל-על בלעדיות על מרבית הקווים הנקובים לארץ וממנה. בדברי ההסבר להחלטה קובעת הוועדה שבתשקיף ההנפקה של אל-על נקבע במפורש שבסמכותו של שר התחבורה להוסיף מובילים נקובים בהתאם לנסיבות.
המסקנה למימון עלויות הביטחון אינה קובעת האם הוא יבוא מתקציב המדינה או ייגבה באמצעות אגרות שיוטלו על ציבור הנוסעים. עלות הוצאות הביטחון היא כ-100 מיליון דולר בשנה. כיום נושאת המדינה במחצית העלות ואילו המחצית השניה מוטלת על חברות התעופה.
מסקנה נוספת היא שיש לפתוח את טרמינל אחד בנמל התעופה בן גוריון לטיסות לו-קוסט בכל שעות היום והלילה. כיום סגור שדה התעופה להמראות ליליות. מחירי הנחיתה שיגבה שדה התעופה מחברות הלו-קוסט יהיו נמוכים יותר מהמחירים שהוא גובה מהחברות הסדירות זאת באמצעות הצעה לנחות בשעות שפל ובימי שפל. להערכת חברי הוועדה, קביעת אגרות נמוכות עשוייה לעודד פעילות של חברות בעלות לוח זמנים גמיש ולהפחית מהוצאות חברות הלו-קוסט. יצוין שמשרד התחבורה מנסה מזה מספר חודשים לשכנע חברות לו-קוסט ביניהן ריינאייר ואיזיגייט לטוס לארץ. לפי שעה חברות אלה לא התחייבו לטוס לכאן.
המלצה נוספת קובעת פתיחת מו"מ מיידי עם נציגות האיחוד האירופי כדי לאפשר פתיחת שמיים מדורגת. על פי הערכת הוועדה ניתן יהיה ליישם הסכם זה בתוך שלוש שנים. מחישוב שערכו חברי הוועדה עולה שכתוצאה מהסכם כזה יאבדו המובילים הישראלים בן 50 מיליון דולר ל-75 מיליון דולר בשנה.
מנגד, הוצאות הצרכנים הישראלים יפחתו ב-70 מילון דולר עד 105 מיליון דולר. ההכנסות נטו מתיירות למדינה יגדלו בין 80 מיליון דולר עד 200 מיליון דולר כתוצאה מבואם של תיירים לארץ. הרווח למשק ינוע בין 100 מיליון דולר בשנה ל-300 מיליון דולר בשנה.
הוועדה קובעת כי יישום המלצות הדו"ח ייעשו בצורה מבוקרת ומדורגת וכי עד לסיום המו"מ עם האיחוד האירופי בחתימה על הסכם גלובלי יפעל משרד התחבורה לשינוי ההסכמים באופן מדורג. המלצה נוספת היא להעניק רשת ביטחון לחברות תעופה שיפעילו טיסות קבועות מייעדים חדשים שכן לדעת הוועדה אין ספק שלפתיחת יעדים חדשים בטיסות ישירות יש השלכה מיידית על הגברת התיירות.
גורמים בענף התעופה מטילים ספק בבואן של חברות לו-קוסט לארץ שכן חברות אלה פועלות לפי כללים ברורים. מרחק תעופה קצר שאינו עולה על 4 שעות. עלויות נחיתה נמוכות ואפשרות לשהייה של חצי שעה בלבד בשדה התעופה תנאים שאינם מתמלאים במקרה של ישראל. בתגובה לטענות אלה אומר סיטרמן שגילה היענות חיובית בקרב החברות וכי הוא אינו שולל את האפשרות בואן לארץ.
מנכ"ל ישראייר, ישראל בן חיים הוא מברך את משרד התחבורה על המסקנות, אך מקווה שההמלצות הנוגעות לחברות הזרות כמו למשל מתן רשת בטחון לפתיחת קו חדש ועידוד טיסות לו קוסט יחולו גם על החברות הישראליות. עובדה זו תאפשר מתן שירות טוב יותר.
עוד אמר בן חיים כי חשוב להדגיש שמדיניות התעופה בשנים האחרונות התאפיינה בזיגזגים ולכן הבחינה האמיתית תהיה ביישום נחוש ומיידי.
אל על מסרה בתגובה, שהיא תמכה תמיד בשמיים פתוחים כל עוד נשמרים כללי תחרות הוגנים ושווים בין כל חברות התעופה הפועלות בשוק מישראל וממנה. מעבר לכך החברה תלמד את מסקנות הדו"ח ותגיב עליהן בהתאם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.