כמה חודשים לפני שמטוסי חיל האוויר הפציצו מטרה בסוריה, שנחשדה כמתקן גרעיני לפי דיווחים עיתונאיים, הצליח המוסד לשתול מרגל במתקן המסתורי. תצלומי תקריב של חלקים במתחם, שצילם המרגל, שכנעו את ארה"ב שהמטרה היא אכן מתקן גרעיני. כך מסרה אמש (ליל שבת) רשת אי.בי.סי.
פקיד בכיר בממשל בוש אמר לרשת, כי ישראל חשפה את המתקן החשוד כבר בתחילת הקיץ. לדבריו, מרגל המוסד הצליח להתקבל לעבודה שם, או שהמוסד הצליח לגייס שירותיו של עובד "מקורי". כך או כך, חפרפרת המוסד הצליחה להביא למפעיליה תצלומים קרקעיים מפורטים, חלקם תצלומי תקריב של מבנים גמורים למחצה במתחם.
המקור אמר, כי המתקן החשוד נמצא במרחק כ-160 ק"מ מהגבול בין סוריה לעיראק, עמוק בתוך אזור מדברי ולאורך נהר הפרת. "המתחם נמצא במקום שאיש לא היה מגיע אליו מעולם אלא אם כן היתה לו סיבה להגיע לשם", אמר הפקיד.
לפי אי.בי.סי., סיפקה ישראל את התצלומים לסוכנות הביון המרכזית וקראה לממשל להשמיד את המתחם. ארה"ב אכן החלה לבדוק את אופציות הפעולה שזמינות לה. הקואורדינאטות של המתקן חושבו וגובו בתצלומים מפורטים מאוד שצולמו מלוויין אמריקני. מתכננים בפנטגון חילקו את המבנים במתחם לקבוצות של מטרות ואפילו חישבו אילו תחמושות יתאימו להפצצת מטרות אינדיווידואליות. גורמים בפנטגון הגו תכנית להפעלת כוחות מיוחדים שיונחתו באתר במסוקים ויפוצצו את מבני המתקן.
הפקיד אמר, כי תכנית זו נחשבה נועזת מאוד בגלל המרחק הרב של המתקן מהגבול עם עיראק ובגלל כמות חומרי הנפץ שהכוחות המיוחדים יידרשו לשאת להשמדת המבנים בו. כל האופציות נבחנו, אך בסופו של דבר הודיע הבית הלבן כי ארה"ב אינה מעוניינת להשמיד את המתקן.
כידוע, החליטה ישראל להפציץ את המתקן בכוחות עצמה. אי.בי.סי. מגלה, כי הפעולה בוצעה למרות שוושינגטון קראה לישראל להימנע מהפצצה. ממשל בוש, בהשראת קונדוליזה רייס, שרת-החוץ, ורוברט גייטס, שר ההגנה, טען כי ארה"ב וישראל צריכות להתעמת עם איראן, לא לתקוף אותה.
הפקיד אמר, כי המתקן היה קיים לפחות שמונה חודשים לפני שהופצץ, אך בגלל העדר ראיות חותכות, כמו חומרים בקיעים, היססה ארה"ב לתקוף. אולם המקור הוסיף: "לדעתי אין ספק (שמדובר במתקן גרעיני). אי אפשר לטעות בכך".
לפי תיאורי פקידים, מראים התצלומים שסיפקה ישראל מבנה גדול דמוי צינור, בעל קירות עבים מאוד, שנמצא בתהליך בניה. באחד מקירות המבנה נראה מטיל פלדה מבצבץ מתוך המלט שמשמש לחיזוק הקירות. מבנה אחר משמש כתחנת שאיבה. משאיות חנו סביבו.
הפקיד אמר, כי תכנון צפון-קוריאני היה מודגש בטכניקות הבניה של המבנים במתחם, בטכנולוגיות במקום וביכולת לבשל את הגורמים יחדיו. לדבריו, באתר יושמה "מומחיות" צפון קוריאנית והמשמעות היא, שקוריאה הצפונית סיפקה כוח אדם לבניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.