רונית קן: בזק ניצלה לרעה את מעמדה כשניתקה את מנויי HOT מרשת הטלפוניה שלה

הממונה על ההגבלים העסקיים: "חקירת בזק חשפה תרבות ארגונית שאינה מקפידה על מניעת פגיעה כפולה במפעילים מתחרים"

בזק ניצלה לרעה את מעמדה כמונופול כשניתקה את מנויי HOT מרשת הטלפוניה שלה - כך קובעת הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן. בכך דחתה קן את טענות בזק, לפיהן הניתוק נעשה על-ידי העובדים, בעוד שהנהלת החברה ניסתה למנוע אותו.

במאי 2006 נותק קישור גומלין בין רשת הטלפוניה של בזק לבין מנויי HOT, שהחלה לתפקד באותם ימים כמפעיל פנים ארצי. כתוצאה מכך לא היתה למנויי HOT אפשרות להתקשר למנויי בזק, לרבות מספרי חירום, וזאת למשך 34 שעות. טכנאי בזק סירבו לבצע את התיקון, ורק לאחר שניתן צו בבית הדין לעבודה, עשו זאת.

לדברי קן, כבר בתחילת החקירה התברר כי יש מקום לבחון את התנהלותה של בזק, לאור העובדה כי היו סימנים לכך שהעובדים מתכוונים לפגוע במפעילים החדשים. הממונה קובעת כי זמן לא מועט לפני האירוע כבר היו סימנים לכך שהעובדים מעכבים עבודות הדרושות לשם חיבור מפעילים חדשים. למרות זאת, היא מציינת, בזק והנהלתה לא נקטו צעדים של ממש כדי לבדוק את המצב בשטח ולמנוע פגיעה, והסתפקו בהפצרות בכתב או בעל-פה בפני יו"ר נציגות העובדים של בזק.

"בזק והנהלתה עצמו עיניהן מול הבהובי אותות האזהרה", כותבת קן בהחלטתה. "בזק והנהלתה נהגו באדישות נוכח סימנים הולכים וגוברים שעובדיה פועלים כדי לפגע במתחריה. ממצאי החקירה חושפים תרבות ארגונית שאינה מקפידה כנדרש על מניעת פגיעה כפולה במפעילים מתחרים הזקוקים לחיבור עם התשתית של בזק".

עוד מציינת קן כי כבר באפריל פנה מנכ"ל סלקום דאז, עמוס שפירא, למנכ"ל בזק דאז, יעקב גלברד, וטען לסחבת בביצוע החיבור. לדבריה, גלברד לא עשה ניסיון של ממש לברר את העובדות בשטח.

לדבריה, הסכנה כי העובדים פעלו נגד המפעילים לא נעלמה מעיני הנהלת בזק, והיה עליה לצפות שעובדים יחליטו לפגוע במפעילים, במיוחד לאחר שנציגות

העובדים הודיעה על שביתה על רקע זה, קל וחומר לאחר דיווח כי העובדים מעכבים עבודות ונוקטים עיצומים.

גורמים מקורבים לבזק אמרו כי ייתכן והנהלת בזק לא התנהלה בצורה אופטימלית, אך מכאן ועד הקביעה כי בזק ניצלה את מעמדה לרעה - המרחק הוא רב. לדברי הגורמים, "הממונה אמרה כי הנהלת בזק היתה צריכה להתכונן, אך לא נטען כי היה כאן איזה ניסיון לעשות משהו במתכוון".

מחברת HOT נמסר בתגובה: "קביעת הממונה על ההגבלים מהווה הוכחה מוחצת לטענות שהעלנו בזמנו בפני משרד התקשורת על הנזק הכבד שנגרם לנו עקב השימוש לרעה שעשה מונופול בזק בכוחו, במטרה לפגוע בלקוחותינו ובפתיחת התחרות בשוק הטלפוניה הקווית. בעקבות פסיקתה זו HOT תעמוד ותשמור על זכויותיה למתן פיצוי בגין הנזקים שנגרמו".