העימות בעיראק מתחיל ללבוש צביון העימות בישראל: צבא ארה"ב החל להרוס בתי חשודים בלוחמת גרילה

קודם מפנים נשים וילדים, ואחר הורסים בתים בציוד כבד או בהפגזות * דובר הבית הלבן: "מדובר בטרוריסטים שמבקשים לחולל תוהו ובוהו בעיראק"

העימות המתעצם בעיראק בין צבא ארה"ב לבין לוחמי גרילה (או "טרוריסטים", כהגדרת דובר הבית הלבן), ממאגרי אל קאעידה או מגייסות צדאם חוסיין, מתחיל ללבוש את צביון העימות בין ישראל לפלשתינים במידה הולכת וגוברת.

מדיווחי כתבים אמריקניים בשטח עולה, שגם בעיראק הורס צבא הכיבוש בתי חשודים בטרור. גם שם מקוננים אזרחים על מר גורלם. לפי דיווחים אלה, ברור שצבא ארה"ב חדל בינתיים ממאמציו לכבוש את לב האוכלוסייה האזרחית, לפחות באזורים סוניים, שבהם הוא נתקל בהתנגדות עזה במיוחד, והוא מתמקד עתה במאמצים לכבוש מוקדי התנגדות מזוינת, במיוחד במקומות שבו נגרמו לו אבדות כבדות בנפש.

ג'ף ווילקינסון, כתב רשת העיתונים האמריקנית נייט רידר, דיווח שלשום מתיקרית: "בטקטיקה שמזכירה את מדיניות היד הקשה שנוקטת ישראל בגדה המערבית וברצועת עזה, החל צבא ארה"ב להרוס את בתיהם של אזרחים החשודים בלוחמת גרילה במשולש הסוני. מפנים נשים וילדים ואחר הורסים את בתיהם בציוד כבד".

בני משפחה שפונתה מאחד הבתים, בכפר האוואדה, אמרו שניתנו להם חמש דקות להתפנות לפני שהחיילים פתחו באש על הבית.

חייל הצבא האמריקני השמידו לפחות 15 בתים בתיקרית במהלך מבצע שכונה ציקלון הקיסוס 2, מדווח הכתב. ביום א' נהרסו ארבעה בתים שהיו שייכים לחשודים בהפלת מסוק בלק הוק ב-7 בנובמבר. בתי החשודים הופגזו באש טנקים ומסוקי אפאצ'י עד שקרסו.

הרס הבתים הוא חלק מהחרפת הלוחמה נגד לוחמי הגרילה במשולש הסוני בעקבות הפלת ארבעה מסוקים אמריקניים, לרבות מסוק הבלק-הוק. 40 חיילים אמריקניים נהרגו בהתרסקויות המסוקים. הכוחות האמריקנים פגעו בעשרות מטרות ביום ב', הרגו שישה אנשי גרילה ועצרו 21, לדברי קולונל ג'יימס היקי, אחד ממפקדי הכוחות.

הוא אמר, כי ארבעת הבתים שנהרסו ביום א' שימשו מקום מחיה או מפגש ללוחמי גרילה והריסתם תאלץ אתם למצוא מקומות מפגש אחרים. "אנשי הגרילה השתמשו בבתים כמקומות מקלט ואנו לא נתיר להם למצוא מקומות מקלט", אמר הקולונל. "אנו נגביר את הלחץ ונערים מכשולים בזירת הקרב שלהם. הם ייחשפו ואנו נחסל אותם".

לא ברור אם ההחלטה להרוס את הבתים היא חלק מאסטרטגיה כוללת שאושרה בוושינגטון, מציין הכתב. דובר הבית הלבן, סקוט מקלילן, נמנע מתגובה ספציפית והפנה שאלות על הריסת למשרד ההגנה. אבל הוא שיבח את הקשחת התגובה נגד לוחמי הגרילה בעיראק.

"יש טרוריסטים שמבקשים לזרוע פחד ולתוהו ובוהו בעיראק; אנו מנהלים עתה מתקפה ומביאים את הלוחמה לפתחו של האויב", אמר מקלילן. תושבים זועמים בכפר האוואדה, שבו נהרסו שלושה בתים, אמרו, לפי נייט רידר, כי הטקטיקה הזו תניב לוחמי גרילה נוספים ואולי אף תחולל התקוממות עממית בדומה לאינתיפאדה נגד ישראל. "(הרס הבתים) הוא משהו ששרון היה עושה; מה שקורה בעיראק הוא בדיוק מה שקורה בפלשתין", לדברי איכר בן 41, ג'אמל שאהאב שמו.

שאהאב עמד ליד תילי החרבות של בית שהיה שייך לאיכר אחר, עומר חאליל, שנעצר זמן קצר לפני שביתו נהרס. בנו הוא אחד החשודים בהפלת הבלק הוק. אשתו של חאליל יבבה: "אין לי בן. אין לי בעל. אין לי בית. עכשיו אלך לקבץ נדבות".

הנוהג של צה"ל להרוס בתי פלשתינים החשודים בטרור הניע מדינות, לרבות ארה"ב, וארגונים להגנה על זכויות האדם למתוח ביקורת קשה על ישראל. בדו"ח השנתי של משרד החוץ האמריקני על זכויות האדם בעולם, שפורסם במארס, נאמר כי מדיניות הרס הבתים "הותירה מאות פלשתינים, שאינם מעורבים טרור, ללא קורת גג". בספטמבר גינה הסטייט דיפרטמנט הריסת בית בן שבע קומות ברצועת עזה.

קולונל היקי אמר, כי החיילים האמריקניים הצטוו לוודא שכל הבתים המיועדים להריסה יפונו.. "אנו יודעים בדיוק על מה אנו יורים. פגיעה בחפים מפשע לא תהיה בעיה".

הוא אמר, כי מדיניות היד הקשה של ארה"ב תימשך ללא הפוגה. "אם נראה מישהו עם נשק הוא ייהפך מטרה לניסוי בליסטי... בתיקרית לא תראה עיראקים עם רובים".