קונצרן איירבס האירופי, המייצר מטוסי נוסעים, דחה את הצעתה של התעשייה האווירית לייצר חלקי גוף למטוס הנוסעים העתידי איירבס-380. כך נודע ל"גלובס".
הקונצרן שבבעלות צרפת, גרמניה, בריטניה וספרד, מעריך כי לאיירבס-380 יהיה היקף שוק של 1,300 מטוסים ב-20 השנים הבאות.
מטוס זה יהיה מטוס הנוסעים הגדול ביותר בעולם; האיירבס החדש הוא מטוס דו-קומתי שיטיס עד 656 נוסעים לטווחים ארוכים. עד עתה התקבלו 95 הזמנות מחברות תעופה כסינגפור-איירליינס, בריטיש-איירווייס וקוואנטס האוסטרלית. המטוס מיוצר כמתחרה לבואינג-747. תחילת האספקה של המטוסים צפויה ב-2006.
גורמים תעשייתיים מסרו ל"גלובס" כי ההצעה הישראלית נדחתה "מטעמים פוליטיים". לדבריהם הקונצרן הודה שההצעה של תע"א היתה כדאית מבחינה כלכלית ומקצועית, אך ההחלטה לדחותה הושפעה בין השאר ממעמדה הירוד של ישראל באיחוד האירופי, כתוצאה מהעימות מול הפלשתינים.
לדבריהם, סיבה אחרת היתה רכישות של מטוסים אמריקאים חדשים ע"י אל-על. אל-על רכשה מטוסי (בואינג) והתערבות הממשל האמריקני בלטה לעין במכרזים האחרונים.
מגעים לשילוב תע"א בפרויקט של איירבס התקיימו מ-1999, והגיעו לשיאם ב-2001. מי שהיה אז סגן סמנכ"ל תע"א לפיתוח, ד"ר דוד הררי, ומונה באחרונה למנהל פעילות תע"א בצרפת, אמר בשעתו כי נראה שהחברה תהיה אפילו שותפת סיכון בפרויקט, בהיקף של 2%-1% בעלויות המוערכות ב-1.5 מיליארד דולר.
גורם בכיר בתע"א אמר, כי קשה לנתק את העובדה שאל-על לא רוכשת מטוסי איירבס ממערכת השיקולים של הקונצרן אם להעביר ייצור לישראל. בכירים במפעל הייצור של תע"א מסרו: "הייצור לאיירבס מבוסס על הסכמה עקרונית-פוליטית - שרכש גומלין אפשרי בארץ יהווה גורם מרכזי בה". הדחייה של הצעת תע"א עומדת בניגוד להכרזות של איירבס מ-1999. נשיא איירבס, נואל פורגאר, דן בנושא עם מנכ"ל תע"א, משה קרת, ולארץ הגיע סמנכ"ל הקונצרן לשירות חברות תעופה, ד"ר דיטריך רוסל, שניהל את המגעים.
סמנכ"ל השיווק באיירבס, ג'ון לייהי, אף אמר אז: "תע"א תוכל לייצר למטוסי-העל האירופיים חלקים דומים לאלה שהיא מייצרת לבואינג. כלומר חלקי גוף, במערכות אוויוניקה וכני נסע".
גורמים בכירים בענף מסרו השבוע ל"גלובס": "אין ספק שבאיירבס לא אהבו את ההעדפה של אל-על למטוסי בואינג. ההזדמנות הגדולה ביותר של תעשיית התעופה-חלל הישראלית להשתלב בפרויקטים באירופה היתה בחירת מטוסי איירבס על-ידי אל-על. הקונצרן הציע לבצע רכש גומלין בהיקף 50% מהיקף הרכש, אך ממשלת ישראל מנעה במו ידיה את השילוב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.