הנה תזכורת: בסוף המילניום הקודם הכריזה יאהו, מעצמת-העל הבלתי מעורערת דאז של האינטרנט, על כניסתה לשוק הישראלי. אשל, אקס עיתונאי ב"גלובס" ואיש יחסי ציבור, מונה לנציג יאהו בישראל.
בימים שלאחר ההכרזה החגיגית דובר רבות על פורטל אימתני של יאהו בעברית ועל רעיונות יפים נוספים, אבל אז באה שנת 2000, ואיתה משבר הדוט.קום. יאהו נאלצה לגנוז את תוכניות הפורטל בעברית - ולא רק אותן. החברה פיטרה את עובדיה המועטים בישראל, סגרה את משרדיה ברמת-גן והעבירה את פעילותה הישראלית לביתו הפרטי של אשל. מאז ועד הרגע הזה, יאהו היא בבחינת נוכחת-נפקדת בשוק האינטרנט הישראלי. אמנם מעולם לא קיבלנו הודעה רשמית על לכתה, אבל ברור לגמרי שהיא כבר מזמן לא כאן.
ירצו או לא ירצו, גוגל ישראל וברנד צריכים להתמודד עם הצלקת שהשאירה כאן יאהו. ברנד כבר התחיל להפנים את זה. "בהתחלה לא הבנתי למה כולם כאן שואלים אותי אם באנו לישראל כדי להישאר", הוא מספר, "אבל עכשיו נראה לי שאולי זה קשור במה שעשתה כאן יאהו".
- אתה יכול להבטיח שתהיו כאן עוד חמש שנים?
"נהיה כאן, בוודאות, גם בעוד חמש שנים. אני משוכנע במחויבות של גוגל העולמית כלפינו. חודש אחרי שמוניתי לתפקיד פגשתי את הבעלים, סרגיי ברין ולארי פייג', ואני יודע שהם רציניים בנוגע לפעילות בישראל. גוגל מזהה בישראל פוטנציאל ייחודי, קודם כל מבחינת הגולשים הישראלים, שהם מחפשים כרוניים באינטרנט, אבל גם מבחינת הכלכלה הישראלית ופוטנציאל ההכנסות מפרסום באינטרנט כאן".
- יכול להיות שאתה נושא בשורה של חברה שהתנפחה במהירות, ופשוט מחפשת מה לעשות עם הכסף?
"אני לא אנליסט, אבל יש לי אמונה גדולה במה שגוגל עושה בעולם ובמה שהיא הולכת לעשות בישראל. לא החלטתי לבד לבוא לכאן, יש החלטה מלמעלה. חוץ מזה, אני רואה מהלכים שמבהירים לי שזה רציני".
- מה אתה רואה?
"גוגל פותחת כאן סניף בבעלות מלאה, וזה מלמד על כוונותיה. ישנן דרכים אחרות להיכנס לשווקים חדשים: אפשר לעשות שיתוף פעולה עם גורם שקיים בשוק ואפשר גם להביא מישהו שיהיה הנציג שלך בשוק החדש וינסה לקדם את המוצרים שלך. לא הלכנו על הפתרונות האלה, אנחנו מקימים סניף ומגייסים עובדים".
- כמה עובדים?
"גוגל לא מדברת על מספרי עובדים בחלוקה למדינות, אבל לגוגל העולמית יש היום יותר מ-5,000 עובדים - והמספרים גדלים בקצב מטורף. בארץ מתגבשת קבוצה קטנה של עובדים מובחרים, בשלב הראשון עד עשרה".
- וכמה עובדים יהיו לכם כאן עוד שנתיים?
"קשה מאוד לומר, אבל אנסה להמחיש לך את הכיוון בדוגמה. לא מזמן נפגשתי עם קולגה שלי, האחראית על פעילות גוגל בבריטניה. שיתפנו חוויות והיא סיפרה איך לפני פחות מארבע שנים גם היא, כמוני, ישבה לבד בחדר עם מחשב. היום היא מנהלת שם ארגון עם כ-120 עובדים".
- אז יש למה לשאוף.
"זה לא רק זה. הרי גוגל, כמותג וכחברה שמשנה את העולם, היא הרבה יותר ממספר עובדיה. חברה של 5,000 עובדים היא בקושי חברה בינונית בגודלה בקנה מידה אמריקני".
אם לשפוט לפי רמת ההיענות למודעות הדרושים שפרסמה גוגל ישראל באינטרנט, החברה מעוררת עניין יוצא דופן בשוק העבודה של ההיי-טק הישראלי. ברנד מספר על מאות קורות חיים שהגיעו. אבל גוגל ישראל, צריך להבין, תהיה אופרציה שעיקרה "גיור" מוצרים קיימים וכמובן - מכירות, מכירות, מכירות. מי שמחפש חלומות זוהרים, כדאי שיחפש במקום אחר.
הכל אותו דבר, אבל בעברית
גוגל ישראל נושאת איתה, למעשה, בשורה משולשת: אחת, מוצרים לגולשים; שתיים, "אד-וורד" (מיקום פרסומות בתוצאות חיפוש) למפרסמים; ושלוש, "אד-סנס" (שיתופי פעולה בהתאמת פרסומות באתרים, תוך חלוקה בהכנסות) לבעלי האתרים.
החברה של ברנד בהחלט עשויה לשנות את פני האינטרנט הישראלי, אבל לא באופן פורץ הגבולות שמאפיין את האמא מאמריקה. הכל יהיה אותו דבר, רק בעברית ותוך מינוף פלטפורמות הפרסום הגלובליות. אפור, אבל כנראה גם מאוד אפקטיבי - בדומה לברנד, האיש שהוצב בראש גוגל ישראל.
- איך הייתה הפגישה שלך עם ברין ופייג'? מה הם אמרו לך?
"זו הייתה שיחה טובה, ומה שנאמר בה נשאר בינינו. הבעלים של גוגל, וזה סוד גלוי, מגלים עניין רב בישראל. יש להם פה קשרים ענפים, עם מספר רב של אנשים".
- אתה לא חושש שגוגל רצה מהר מדי בשווקים הבינלאומיים?
"השאלה היא מה זה רצים ולאן רצים. גוגל היא חברה עם חזון ברור מאוד: היא רוצה לעזור לגולשים לארגן בצורה טובה יותר את האינפורמציה הקיימת על הרשת. כדי לעשות זאת, החברה מכירה בכך שהיא צריכה להתקרב לכל השווקים, בכל העולם, ולהתאים את המוצרים שלה לכל שוק ושוק".
- ברין אמר שנראה כאן גם מרכז פיתוח של גוגל.
"סרגיי אכן אמר שיש כוונה כזו, ולא אני האיש שיאשר או יכחיש את זה. מבחינת הפילוסופיה העסקית של גוגל, החברה מאמינה שהיא צריכה לבוא לאן שנמצאים מהנדסי התוכנה המוכשרים, ולא להביא אותם להיכן שהיא נמצאת".
- מה יעד ההכנסות של גוגל בישראל לשנת הפעילות הראשונה?
"גוגל לא מפרסמת מספרים והערכות פנימיות על הכנסות בשווקים מקומיים. ברור שאנחנו מצפים שקצב הגידול בהכנסות יהיה דומה לקצב הגידול מהכנסות מפרסום באינטרנט בישראל, ובתוכו - קצב הגידול של ההכנסות מפרסום במנועי חיפוש, כחלק מעוגת הפרסום הכוללת של הפרסום ברשת.
"בארה"ב ובבריטניה, ההכנסות מפרסום במנועי חיפוש מהוות כיום 40% מסך ההכנסות מפרסום באינטרנט. בישראל ההערכות מדברות על 15%. אנחנו מתכוונים לסגור את הפער הזה תוך שלוש שנים".
- על מה מתבססת האופטימיות הזו?
"קודם כל, על סמך מאפייני גולש האינטרנט הישראלי, שמאמץ טכנולוגיות חדשות מהר יותר מגולשים אחרים במערב וניחן ברמת השכלה גבוהה יותר מהם. חוץ מזה, אנחנו מאמינים שנשנה את השוק הישראלי עם הפילוסופיה של גוגל, שלפיה הפרסום אינו בבחינת 'תשלום' של הגולש על צריכת מידע בחינם, אלא נועד לתת לו ערך מוסף, בהתאמה למטרות הגלישה שלו באותו רגע. הפרסום חייב להיות רלוונטי ולא חודרני".
- ואיך תשפיע הכניסה שלכם על המפרסמים?
"הם יבינו שאנחנו נותנים להם את הדיל הכי משתלם. כאשר הגולש נחשף לפרסומות רלוונטיות לתוצאות החיפוש שלו, אחוז ההמרה גדל, כלומר: גדל מאוד הסיכוי שהגולש יקליק על המודעה וגם יבצע פעולת רכישה. אחוז ההקלקה על פרסומות באינטרנט עומד היום על 0.1%-0.3% בלבד. בגוגל, לעומת זאת, יש לנו יותר מ-2%. מעבר לכך, חשוב לנו מאוד ללוות את המפרסמים מעבר להקלקה, כלומר: להציע להם כלי מדידה שיאפשרו להם לדעת בדיוק עד כמה הקמפיין עובד, ולתקן ולשנות אותו תוך כדי תנועה".
ברנד, איש שיווק, מרגיש נוח כשהוא מדבר על פרסום אינטרנטי. זה מגרש הבית שלו. פרשנות למהלכי גוגל - החברה והמניה - היא נושא שיחה שחביב עליו פחות. על הכניסה מעוררת המחלוקת של גוגל לשוק הסיני, שלוותה בהסכמת החברה לצנזורה בתוצאות החיפוש, ברנד מוכן לדבר, אבל אוף-רקורד. במילים אחרות: יש לו מה להגיד, אבל לא מתאים לו לקבל מחר סטירה מגבוה בגלל פליטת פה.
המניה יורדת? לא חשוב
גם בנושא הונאות ההקלקות, חברות ששוכרות מקליקים בתשלום על פרסומות באינטרנט, רעה חולה שמאיימת להחריב את המודל העסקי של גוגל, ברנד מספק משהו שנשמע בעיקר כמו דקלום. "גוגל", הוא אומר, "היא חברה טכנולוגית, וככזו היא מאוד מודעת לתופעה. אנחנו מפתחים כל הזמן טכנולוגיות שמטפלות בתופעה בצורה בהחלט משביעת רצון. ככל שידוע לנו, עוד לא היה בתחום זה משהו שלא הצלחנו להתמודד איתו ברמה הטכנולוגית".
תשובות דומות מציע ברנד גם כאשר הוא נשאל בנוגע לירידה במניית גוגל, שהתכווצה לאחרונה ביותר מ-30%. "אני תמיד אומר שאם עסק מכוון על קהל היעד שהוא פועל למענו ובנה סביבו מודל עסקי נכון, בסופו של דבר הוא יצליח", אומר ברנד. "עכשיו השווקים מפתחים ציפיות, והשווי של החברות משתנה בהתאם. כל זמן שגוגל תמשיך ליצור מוצרים חדשניים, הכי קלים ומהירים לשימוש...".
- עם יד על הלב, הגיוני בעיניך שגוגל תעקוף בשווי השוק שלה חברות כמו יבמ וסיסקו?
ברנד מחייך, לא אומר כלום.
- שומר על זכות השתיקה?
"אני פשוט חושב שזה לא מעניין. מה שמעניין הוא מהי ההשפעה שלנו, איך אנחנו מצליחים לעזור לגולשים ליהנות מעולם המידע ההולך וגדל באינטרנט, ולנווט בו".
- אבל אתה היית שם, חווית את בועת האינטרנט הגדולה עם אקסייט. היית ממש בלב ההתרחשות, בהתנפחות ובפיצוץ. אין לך היום אפילו תחושה קלה של דז'ה-וו?
"בכלל לא. בתקופה ההיא המדדים שחברות האינטרנט פעלו לפיהם היו תעבורה ועמודים נצפים, כלומר: מדדים המנותקים לחלוטין מהמודל העסקי. גוגל, כיום, היא בדיוק הדוגמה ההפוכה לזה, העוצמה שלה מבחינה פיננסית נובעת מהמודל העסקי שלה ומהערך שהיא יוצרת למפרסמים שלה".
- אולי יש כאן בועה מסוג חדש, שבמרכזה חברה מצוינת, שעושה כסף, אבל מוערכת יותר מדי על ידי השוק?
"אתה בעצם טוען שגם החברה הטובה בעולם, שוויה יכול להיות גבוה מדי ביחס למה שהיא, לא משנה כמה שהיא טובה. טוב, את זה אני משאיר לאנליסטים".
YNET - שותף או מתחרה?
- "גיור" של מוצרים קיימים זה משהו שמשתלם לכם בכלל להשקיע בו? "גיור המוצרים הוא חלק חשוב מאוד בפעילות שלנו, זה יעד שנמצא אצלנו בעדיפות ראשונה".
- אז גוגל Talk ו-Gmail יקבלו ממשק עברי. יפה. השאלה הגדולה היא האם תשיקו גוגל News בעברית.
"גוגל ישראל תדווח על מוצרים חדשים רק כאשר הם יעלו לרשת. אבל אם כבר שאלת בנוגע לגוגל News, כמוצר, ברור שמדובר במוצר מרתק".
- אז גוגל News, שירכז ידיעות מכל אתרי החדשות הישראליים, יתחרה באתרים כמו Ynet ו-NRG?
"הוא בכלל לא אמור להתחרות באתרי תוכן ישראלים. גוגל News הוא מוצר משלים לאתרים האלה".
- אבל, הגולשים, בכל האתרים, נכנסים בעיקר לעמוד הראשון. לכן, ברור שתיווצר תחרות בין עמוד הבית שלכם לבין עמודי הבית של אתרים החדשות המובילים.
"יש כאן מודלים עסקיים שונים לחלוטין. אתר חיפוש אמור לשלוח אותך בשיא המהירות למה שאתה מחפש, בזמן שאתר תוכן רוצה להשאיר אותך אצלו כמה שיותר זמן. אין כאן בכלל התנגשות".
- אז אתה מצפה לשיתוף פעולה, לא למכתבי איום מעורכי דין?
"בטח, אני מצפה לשיתוף פעולה מלא ופורה מצד כל אתרי התוכן בישראל. בעיקרון, כל מי שלא רוצה להיות בגוגל News יכול להוציא את עצמו משם, אבל מעניין שמעט מאוד בוחרים לעשות זאת. יש לנו כיום 10,000 אתרים שותפים, וזרם הבקשות להצטרף רק הולך ומתגבר".
- מי אתה רואה כמתחרים שלך בשוק הישראלי?
"במודל עסקים כמו של גוגל, שמבוסס על שיתופי פעולה, אנחנו מדברים יותר על 'קואופטיישן', מצב שבו פרטנרים שלנו יכולים להיות גם מתחרים שלנו.
"אני באמת לא רואה בישראל חברות שאנחנו מסמנים כמתחרות. הנה, בארה"ב גוגל משתפת פעולה עם מנוע החיפוש אסק ג'יבס, שגם מתחרה בה. הגבולות מיטשטשים. תיאורטית, אני לא רואה בעיה בשיתוף פעולה, לדוגמה, בין גוגל ישראל לוואלה". "