אילי ההון ולדימיר גוסינסקי ואריה גנגר קיימו פגישות עסקים עם בכירים בחונטה הצבאית השלטת בבורמה, בראשם ראש הממשלה וראש המודיעין הצבאי דאז, קין ניונט. כך נודע ל"גלובס".
בתחקיר מקיף אודות פעילות עסקים ישראליים בדיקטטורה האסיאתית, שיתפרסם מחר במגזין G, נחשף כי באוגוסט 2004 נחתו השניים בבורמה במטוסו הפרטי של גוסינסקי. גורמים שונים טוענים כי במפגשים נדונה אפשרות לביצוע השקעות בתחום התקשורת, אולם טענה זו תמוהה מעט על רקע העובדה שהמשטר שולט בתקשורת באופן מוחלט. גורמים אחרים טוענים, כי הנסיבות שהביאו לפגישות כלל לא היו עסקיות. לא ברור אם הביקור הבשיל לכדי עסקות.
יש לציין, כי גוסינסקי וגנגר היו מקורבים לראש הממשלה דאז, אריאל שרון, וגנגר אף נחשב לשליחו הלא רשמי של שרון לבית הלבן. לפגישותיהם של השניים בבורמה התלווה השגריר הישראלי, יעקב אברהמי. דוברו של גנגר מסר כי הוא "אינו מוכן להגיב לגבי מגעים עסקיים ו/או עסקים שקיים ו/או מקיים". גוסינסקי סירב להגיב.
חברות בעולם, ביניהן תאגידי ענק כפפסיקו ובריטיש אמריקן טובאקו, חיסלו את עסקיהן בבורמה בשל מחאה ציבורית עולמית, שטענה כי השקעה במדינה מעשירה את משטר הדיכוי ומחזקת אותו. חלק מהמוחים קוראים לסנקציות כלכליות כמעט מוחלטות.
בכל מקרה, הדימוי השלילי מביא חלק מהגורמים הפעילים בבורמה לנסות ולהסתיר את עסקיהם במדינה. בתחקיר נחשף כיצד פועלת חברת ציוד התקשורת טלרד, המשתייכת לקונצרן כור שבשליטת נוחי דנקנר. מנכ"ל החברה, יוסי בן הרוש, אמר ל-G כי "אנחנו עובדים שם די בחסוי", והסביר כי החשאיות הינה "כיוון שחלק מהמוצרים הם מוצרים שכביכול, מבחינה רשמית, יש לגביהם מגבלות של האמריקאים". מאוחר יותר, פנה ל-G מנהל המכירות בטלרד, וטען כי החברה חדלה מלפעול בבורמה כבר בשנות השמונים, אף שבאמצע שנות התשעים מכרה החברה לממשלת בורמה ציוד במיליוני דולרים, במסגרת עסקות שבזמנו לא הוסתרו מהתקשורת.
בתחקיר נחשפים גורמים נוספים המנהלים או שניהלו עסקים בבורמה: צבי דינשטיין, בעבר סגן שר האוצר והיום יו"ר חברת הנדל"ן דורות, שותף עם חברת הנפט והגז הממשלתית במיזם לחיפושי נפט; "כור סחר", שעברה אשתקד מקונצרן כור לבעלות דני בירן, לשעבר נשיא כור ועובדי החברה, מצהירה באתר האינטרנט שלה כי היא מחזיקה שלוחה בבורמה המספקת, בין היתר, שירותים בתחומי "הגנה וצבא", הכוללים אספקת "פתרונות אינטגרטיביים לפריסה באוויר, בים וביבשה"; אלברט משיח, לשעבר סגן נשיא הבורסה לאבני חן ויהלומים, היה שותף בשנות התשעים עם המשטר במיזם לליטוש אבני חן אולם עזב את המדינה לאחר שהתאכזב מהתנהלות המשטר.
במשרד החוץ טענו כי השגרירות ביאנגון מסייעת לאנשי עסקים לעשות עסקים אך ורק מול גורמים פרטיים וכי "אין קשר מסחרי עם גורמי ממשלה בבורמה, לא של גורמי ממשלה ישראלים ולא של אנשי עסקים פרטיים". בפועל, גורמים ישראליים כן מקיימים קשרים מסחריים עם גורמי ממשלה בבורמה, ובחלק מהמקרים, בעיקר בתחומי החקלאות והתקשורת, נציגי השגרירות אף מסייעים להם ומעודדים את פעילותם. המגזר הפרטי בבורמה מצומצם למדי ונתון, למעשה, למרותו של המשטר הצבאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.