הבוננזה הבאה של הזיסאפלים? שת"פ חשוב לקומקס: AMD תשלב את הצ'יפ-סט שלה במעבדי השרתים

במסגרת השת"פ תופץ ערכת השבבים שמפתחת החברה מקבוצת רד לשיפור ביצועי מעבדי הליבות המרובות לצד פתרונות העיבוד של AMD * ההסכם עשוי להניב לקומקס הכנסות של עשרות מיליוני דולרים בשנה

לחברת הסטארט-אפ קומקס (Commex) עדיין אין מוצר, אבל הסכם משמעותי אחד לפחות כבר יש לה. חברת השבבים, שפועלת כרגע תחת ה"חממה" של קבוצת רד, הגיעה להסכם שיתוף פעולה עם ענקית השבבים AMD, במסגרתו תופץ ערכת השבבים שהיא מפתחת לשיפור ביצועי המעבדים מרובי הליבות, לצד פתרונות העיבוד של AMD. המשמעות עבור החברה היא זרם הכנסות עתידיות מרשים למדי, שיכול לפי הערכות להסתכם בעשרות מיליוני דולרים בשנה. קומקס עתידה להתחיל בייצור שוטף באוגוסט הקרוב.

קומקס הוקמה לפני כשנתיים על-ידי טל הורוביץ, שמכהן כמנכ"ל החברה והאחים זוהר ויהודה זיסאפל, שהצטרפו אליו כמשקיעי ה-seed בחברה. הורוביץ הוא בוגר מרכז הפיתוח של אינטל בחיפה, שם היה מעורב בתפקיד בכיר בצוות שפיתח את המעבדים כפולי הליבה של החברה (Centerino).

עם כל הכבוד לריבוי הליבות, שנועד לספק יותר ביצועים מבלי לשנות את צריכת האנרגיה, ניצול הליבות רחוק מלהיות אופטימאלי. שתי ליבות הפועלות כחלק משבב מפיקות רק 60%-70% מהיכולות של שני שבבים הפועלים בנפרד. הורוביץ מצא פתרון לייעול הפעילות של מספר ליבות בשבב כך שיוכלו לפעול כמעט באותן יכולות של מספר שבבים ובלי שינוי בצריכת האנרגיה. פתרון שכזה יכול לספק קפיצה בביצועים עבור מעבדים בעלי מספר ליבות ומכאן גם העניין של AMD.

החשיבה המחודשת

הפתרון של קומקס עונה על "החשיבה המחודשת" של חברות השבבים בתחום הביצועים. באינטל וב-AMD כבר לא מנסים להגדיל את ביצועי השבב במונחי "מהירות השעון" (למרות שזו רק אינדיקציה כללית שאינה בהכרח מעידה על ביצועים), אלא מדברים בשנים האחרונות על ביצועים במונחי הספק. לדברי הורוביץ: "כשיצרנו את הטכנולוגיה ראינו שיש שני שימושים אפשריים: לצרוך אותה רמת הספק אבל עם ביצועים יותר טובים, או אותה רמת ביצועים בהספקים נמוכים יותר, כמו שדורשים במחשבים ניידים".

מהבחינה הלוגית, הפתרון של החברה הוא ערכת שבבים (Chipset) שמתיישבת על לוח האם ואמורה לפעול בין מרכז העיבוד למשאבי הזיכרון והמידע. התוצאה, טוענת קומקס, מאפשרת שיפור משמעותי בביצועי מעבדי x86 הכוללים גישה משופרת לזיכרון וטיפול במידע.

הורוביץ: "כרגע אנחנו עדיין לא מיועדים למחשבים ניידים, משום שיש שם סוגיה של מחיר. זו הסיבה שפנינו בהתחלה לשוק השרתים". גם מבחינת היישומים, הפתרון של החברה עדיין לא מתאים לכל דבר וכיום הוא תומך ביישומים המיועדים בעיקר לאבטחה, מולטימדיה, אחסון ובסיסי נתונים.

בטווח הארוך יותר רואים בחברה את שוק יצרני מערכות התקשורת והמערכות המשולבות (Embedded) כלקוחות פוטנציאליים, מתוך כוונה להיכנס גם לציוד התקשורת ולחברות השבבים שפונות לשוק זה.

החיבור עם AMD קיבל דחיפה גם בשל השימוש בתקן התקשורת, או "ערוץ התקשורת", באמצעותו מקיים הפתרון של קומקס את הממשק למשאבי המחשב - HyperTransport.

תקן זה משמש בעיקר ב-AMD ובמספר חברות שבבים נוספות, כגון ברודקום ו-PMC סיירה, כאשר מחשבים המבוססים על שבבי אינטל משתמשים בפתרון המקביל - PCI Express, אשר החליף את ה-PCI הוותיק בשנת 2004.

המשמעות היא שמי שבוחר במעבד מתוצרת אינטל לא יוכל להשתמש, לפחות כרגע, בפתרון שתספק קומקס בקרוב.

החיסרון הזה נראה להורוביץ דווקא כיתרון: "ה- HyperTransport הופך אותנו למיוחדים", טוען הורוביץ, "אנחנו יכולים לספק בתוך חצי שנה פתרון שיהיה עם ממשק גם ל-PCI Express. לשימושים של HyperTransport יש נתח שוק מספיק גדול בשביל סטארט-אפ, וזה יצר יחסי אמון עם AMD".

היחסים עם יצרן גדול כ-AMD חשובים ברמה האסטרטגית לא פחות מאשר ברמת הביצועים של החברה. הורוביץ: "אנחנו רוצים להיות ה-Chipset (ערכת שבבים) של הדור הבא. כזה דבר יכול להיות רק על לוח האם וזו משימה מאוד קשה. בגלל זה התהליך של השותפות עם היצרנים המתאימים הוא מאוד חשוב עבורנו".

כאמור, כרגע יש לחברה פתרון ברמת ה-FPGA (שבב בסיסי הניתן לתכנות). "למרות זאת", אומר הורוביץ, "AMD לוקחת את החברה ללקוחות הגדולים שלה כדי לבדוק את ההיתכנות של הפתרון".

מעורבות נדירה

קומקס היא כרגע חלק מקבוצת רד וממוקמת ברמת חייל לצד חברות אחרות בקבוצה. המעורבות של האחים זיספאל בחברה היא נדירה, מאחר שבקבוצה כמעט ואין גישה לחברות שבבים אחרות (מלבד Wisair בשנים האחרונות ורדלן שנגעה בתחום זה לפני מספר שנים).

באופן מסורתי התרכזה רד במשך השנים בטיפוח חברות המבצעות יותר עבודת סיסטם ופחות נגעה בכאלו פונות לשוק השבבים.

האמונה של משפחת זיסאפל בקומקס באה לידי ביטוי בהשקעת Seed ובמינויו של יהודה ליו"ר החברה.

לפני כשנה השלימה החברה גיוס ראשון של כ-8 מיליון דולר מהקרנות ורטקס וג'נסיס, והיא מתכננת לנסות בקרוב לבצע גיוס הון נוסף. הפעם הורוביץ מעוניין במשקיע אסטרטגי, אולי עדיין לא AMD, אבל לפחות אחד מיצרני ה-Chipset הבולטים.