"יצטרכו לשכנע אותי למה אין פרוטוקולים בוועדה לבחירת שופטים". כך הצהיר הערב (ד') שר המשפטים, חיים רמון, בדברים שנשא בפני סטודנטים בכנס השנתי של התנועה לחופש המידע, שהתקיים במסלול האקדמי של המכללה למינהל.
בכנס, בו השתתפו שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מייק בלאס, דיבר רמון על חשיבות החיסיון על התייעצויות פנימיות, במטרה לאפשר למערכות לקבל החלטות. הוא הדגים זאת, בתחקירים הנערכים בחיל האוויר, שלא ניתן היה לעשות אם כל הדוברים היו נחשפים.
"אגלה לכם סוד", אמר רמון לסטודנטים. "אפילו שופטי בית המשפט העליון, במקומות מסויימים, מאוד לא רוצים פרוטוקולים. אתם יודעים איפה אין פרוטוקולים? בוועדה לבחירת שופטים. ואני, לתומי, בשום נושא מהנושאים הרגישים האלה עוד לא גיבשתי עמדה, אבל יצטרכו לשכנע אותי למה אין פרוטוקולים. מה עוד, שלאחר מכן מתברר שיש גירסאות שונות למה שהיה בוועדה".
לאחר שלפני כשבוע הצהיר, שהוא אינו כבול לשום נוהג, בהתייחס למינויה של השופטת דורית ביניש לנשיאה הבאה של בית המשפט העליון, לפי שיטת ה"סניוריטי", אמר רמון כי הוא הדין לגבי קיום פרוטוקולים בוועדה לבחירת שופטים. "אני לא כבול לכלום ולא צריך לחדש בכל דבר. אני מניח שינסו לתת לי תשובה, ואם היא תהיה משכנעת לא יהיו פרוטוקולים, אבל אם היא לא תשכנע, אפעל לכך שיהיו".
עם זאת, הוא סייג, "אולי זה יהיה חסוי, אינני יודע, אבל בוודאי שצריכים להיות פרוטוקולים. גם כאן יש היגיון [לאי-קיום פרוטוקול], כי ברגע שיש פרוטוקול, אתה לא מדבר באופן חופשי. ניהלתי אתמול דיון עד מאוחר בלילה, בנושא ההוצאה לפועל. אם היה פרוטוקול לדיון הזה, זה היה מאוד לא נעים לכל משתתף בישיבה, לא אחד כלפי השני, אלא כלפי הציבור. [יגידו] ככה מדבר שר? ככה מדבר משנה בכיר ליועמ"ש?".
מרגע שאני יודע שיש פרוטוקול, הוסיף השר הטרי, "אני גמרתי לדבר. אני לא יכול לעבוד. בישיבה שהיתה לי בנושא מאחזים בלתי חוקיים, היו לי חילופי דברים עם היועץ המשפטי לממשלה. הם לא היו יכולים להיות אם היה פרוטוקול, ותאמינו לי, אני מקווה שזה יקדם דבר שכל המשתתפים בישיבה חשבו שזה חיוני לשלטון החוק".
"אם אני יודע שכל מה שאני אומר יוצא, אני לא אגיד שום דבר משמעותי בישיבה ביותר מארבע עיניים, ובארבע עיניים הרי לא יתקיים פרוטוקול". לדברי רמון, צריך לשקול את היעילות של מה שרוצים להשיג, בהנחה שאתה עובד לטובת הציבור. "מה רציתי לעשות אתמול בישיבה על ההוצאה לפועל? דיברנו על כך שצריך לקחת את המוסד הזה, שיש בו בעיות קשות, ואני אומר זאת בלשון המעטה. אם לא הייתי שר המשפטים היו לי ביטויים הרבה יותר חריפים בעניין הזה. אני מתכוון לעשות שם שינויים משמעותיים, כדי שאדם שחייבים לו כסף יוכל לקבל את חובו".
כשנשאל לעמדתו ביחס לאפשרות להכניס מצלמות לבתי המשפט, אמר רמון כי מדובר בסוגיה שהוא עדיין מתלבט בה, אך ניתן היה להתרשם מדבריו שהוא נוטה להתנגד להצעה. "המצלמה יוצרת מציאות ולכן יש בה אלמנט בעייתי. אני רואה בכנסת, כל זמן שנכנסים פנימה עיתונאים אבל אין מצלמה, הדיון מתנהל כאילו הם אינם קיימים. אבל ברגע שנכנסת המצלמה, הדיון מתעוות כי אתה חושב אין תיראה. מי שמצוי במצוקה תקשורתית יעשה מהומה. ככל שאתה ח"כ פחות ידוע, כך אתה מעורב ביותר מהומות תקשורתיות חסרות ערך".
כזכור, ועדה שבחנה את הנושא, בראשות השופטת דורית ביניש, המליצה להכניס מצלמות ומיקרופונים לאולם בית המשפט העליון בלבד, וגם זאת רק בדיוני בג"ץ עקרוניים - בנושאים חוקתיים, ובסוגיות חברתיות או כלכליות. הוועדה המליצה לאפשר את שידורי הרדיו והטלוויזיה לתקופת ניסיון של שנתיים, כשעליהם תפקח ועדת היגוי, והם יותנו בהסכמת הרכב שופטים באולם. טומי לפיד, שהיה שר המשפטים לו הוגשו ההמלצות, אימץ אותן אולם הנשיא אהרן ברק התנגד להן, מחשש שאולם בית המשפט יהפוך לקרקס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.