מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, פתח בבדיקה מקיפה של פעילות המאכערים-המתווכים במשרדי הממשלה וברשויות המקומיות. כך נודע ל"גלובס".
במסגרת זו נשלחו באחרונה לראשי רשויות מקומיות בארץ שאלונים לבדיקת "היקף פעילות המאכערים ומאפייניה בשלטון המקומי", פנייה שהכעיסה כמה מראשי העיריות בגלל ההנחה המוקדמת כי פעילות כזו מתקיימת בעיר שלהם, ובשל אילוצם להעיד על מידת השחיתות ברשות שלהם, בקרב פקידים ופקידים לשעבר.
גורם בכיר באחת הרשויות המקומיות אמר ל"גלובס" כי "בפנייה זו של מבקר המדינה, לבדיקה המתקיימת כאמור גם במשרדי הממשלה בארץ, המבקר מניח שהרשויות נגועות בתופעת המאכערים ככלל. הוא לא שואל אם יש אפשרות שבכמה מהערים בארץ פעילות זו אינה נחשבת חוקית וגם אינה נעשית כלל". בעבר יצאו תעשיינים נגד הצורך בשימוש במאכערים במשרדי הממשלה, כולל בהגשת תוכניות למרכז ההשקעות ובפנייה לסיוע קרנות ממשלתיות שונות.
מנהל האגף המטפל בחקירה בלשכת מבקר המדינה, יואב חיו, הוא החתום על השאלונים שהפיצה לשכת המבקר בין ראשי הערים, הנדרשים לדווח על פעילות מאכערים בעירם.
מפניית המבקר עולה כעוד כי לפי עמדתו, "לפעילות המאכערים עשויים להיות היבטים שליליים ברמה הפרקטית וברמה הנורמטיבית. אך פעמים רבות עקב מורכבות השירותים הנדרשים לתושבים והמקצועיות הדרושה לקבלתם, יש שהיא מצריכה שימוש בגורמים מתווכים".
ראשי הרשויות נדרשים לסמן בסולם של חמש דרגות את היקף הפעילות של מאכערים וגם את הסיבות לתופעת המאכערים בעיר שלהם, שלפי המבקר כוללות תהליכי עבודה מסורבלים ובלתי יעילים, מחסור בכוח אדם, היעדר נהלי עבודה ברורים ואף "נורמות אתיות לקויות בקרב הפקידים".
לשכת מבקר המדינה מניחה כי לעתים, המאכערים הם עובדי עירייה שפרשו. לפיכך נדרשים ראשי העיריות להעריך מהו חלקם של עובדים לשעבר בתופעה וכן לדרג את רמת הסכמתם להנחות הבאות: "תופעת המאכערים היא רע הכרחי שיש להסדירו" או ש"תופעת המאכערים משחיתה ויש להיאבק בה".
המבקר אף דורש מראשי העיריות לדווח לו האם נקטו צעדים שונים נגד פעילות המאכערים, בתחומי רישוי בנייה, רישוי עסקים וכן ארנונה ואגרות, שאותם הם נדרשים לגבות בתיעוד. בתוך כך נדרשים ראשי העיריות לדווח האם מבקר הפנים של העירייה בדק את פעילות המאכערים בעיר, האם נעשה מיפוי התופעה (היקפה, סיבותיה והשלכותיה), האם התקיימו דיונים בדרכים אפשריות להתמודדות עמה, האם נעשה ניתוח תהליכי עבודה לקיצור וייעול הליכים והאם הוקמו עמדות סיוע ללא תשלום לתושב המתלבט בסבך הביורוקרטיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.