הסטטיסטיקן הממשלתי תוקף: "האוצר מוביל קדחת הפרטות שתוביל לבכייה לדורות"

לדברי פרופ' שלמה יצחקי, חלק מההפרטות גרם לתלות בזכיינים, המנצלים זאת "לסחוט את המדינה"

הסטטיסטיקן הממשלתי, פרופ' שלמה יצחקי, תוקף בחריפות את מדיניות ההפרטה של הממשלה, ובייחוד את התנהלות האוצר.

בתדרוך עיתונאים לכבוד השנתון הסטטיסטי לשנת 2006 שנערך היום (ג') בירושלים, אמר יצחקי, כי "בשנים האחרונות קיימת קדחת של הפרטות ומיקור-חוץ של פעילויות בסקטור הציבורי".

לדבריו, חלק מההפרטות, כגון של הטלפוניה והרדיו, הן הפרטות מוצלחות, והציבור זכה לשיפור בשירות. אבל חלק מההפרטות הן בכייה לדורות. "משמעותן היא הריסת תשתית הסקטור הציבורי בישראל, והפיכתו לתלוי במקבלי זכיונות פרטיים", אמר.

לדברי יצחקי, במקביל קיימת גם מגמה גוברת והולכת של ביטול סמכויות המנכ"לים במשרדי הממשלה, מגמה שמביאה לחוסר יכולת לתפקד ולאי-יעילות של הסקטור הציבורי, "דבר שמשמש להצדקת ההפרטות".

לדברי יצחקי, בלמ"ס הבעיה חריפה יותר, משום שאין אף שר שנותן לה חסות. "הלמ"ס נתונה למעשה לחסדיהם ולשרירות ליבם של פקידים ממשלתיים, שאין להם עניין בנתונים אובייקטיביים שעלולים להפריע להם בניהול מדיניותם", אמר. לדברי יצחקי, "הפעילות הזו מסרסת את יכולתי לנהל את הלמ"ס ופוגעת במילוי תפקידי כיועץ וכמתאם פעולות הממשלה באיסוף נתונים".

לדברי הסטטיסטיקן הממשלתי, הוא נאלץ לחשוף את הדברים בתדרוך העיתונאים, משום שהוא אינו מצליח להיפגש הפקידים הבכירים ממנו.

כן תוקף פרופ' יצחקי את "הדיקטטורה הבירוקרטית", שבה החלטות ממשלתיות מתקבלות מאחורי גבו של המשרד הנוגע בדבר. יצחקי: "ישנה סכנה שיום אחד נבוא למשרד ונגלה שבוצעה הפרטה של פעילות חיונית למשק, שהחשיבה שהושקעה לקבלתה היא של הכנת מצגת עם כמה סיסמאות ריקות מתוכן".

לדוגמא מביא יצחקי את החלטת הממשלה מלפני שנתיים, ללא התייעצות עם הלמ"ס, לדחות את מיפקד האוכלוסין, החלטה שגרמה, לדבריו, בזבוז של 70 מיליון שקל למשק.

לדברי יצחקי, "שלטון הדיקטטורה של האוצר, באמצעות מגבלות שמטילים אגף התקציבים, נציבות שירות המדינה והחשב הכללי, מביאים את המשרד הממשלתי, לרבות הלמ"ס, לניהול פרטני, כוחני, קטנוני ושרירותי". לדבריו, התנהלות החשכ"ל מסרסת כל יכולת ניהולית של המנכ"לים. "צריך לתת למנכ"ל לנהל. אחרת אין להתפלא שמשרדי הממשלה לא מתפקדים", אמר.

על ההפרטה של קבצי נתונים ממשלתיים, שמתבצעת היום, אמר: "אלה תהליכים שמנשלים את המדינה ממקורות המידע שלה, והופכים את המשרדים הממשלתיים לתלויים בחסדי מקבלי הזכיונות".

כן תוקף יצחקי בחריפות מהלך נוסף שמגלגל האוצר, ובייחוד החשכ"ל, של תהליכי מיקור-חוץ של מערכות מחשוב, שבהם לא מתקיימים תנאי תחרות ואין, לדבריו, שמירה מספקת על זכויות המדינה. "נעשה גם שיעבוד של הגופים הממשלתיים לבעלי זכיונות. התלות בהם גורמת להם לסחוט את המדינה", אמר.

לשכת החשב הכללי סירבה להתייחס לטענותיו של פרופ' יצחקי; לאחר חיפוש טלפוני אחר בכירים באוצר שיגיבו לדברים, נמסר מלשכתו של זליכה, כי יש לפנות לדובר האוצר לתגובה.

האוצר מסר בתגובה: "מכתבו של יצחקי הגיע לשולחנו של שר האוצר, אברהם הירשזון, שנמצא בסינגפור בוועידת קרן המטבע. התייחסות תינתן, אם בכלל, לאחר שובו לארץ".