מבקר המדינה: פרס קיבל תרומות לא ראויות - כדאי שישקול להחזירן

המבקר אינו ממליץ על חקירה פלילית - מה שמאפשר עקרונית לפרס להמשיך ולהתמודד על תפקיד הנשיא * הוצאותיו של פרס חרגו בכ-320 אלף שקל * לינדנשטראוס ממליץ לאסור על קבלת תרומות מאזרחים זרים למתמודדים בפריימריס

"אין זה ראוי שמועמד פוטנציאלי במערכת בחירות מקדימות יוכל לגייס כספים ללא הגבלה ולקבל תרומות כספיות גבוהות מבעלי הון". כך קובע מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אשר הגיש היום (ב') ליו"ר הכנסת, דליה איציק, דו"ח בנושא מימון המתמודדים בפריימריס לכנסת ה-17. המבקר התייחס לתרומות בסך כ-320 אלף דולר שגייס ח"כ שמעון פרס מחו"ל.

המבקר מציין, כי כאשר ח"כים מקבלים לידיהם תרומות משמעותיות מבעלי הון למימון מועמדותם, יש בכך סכנה של השתלטות הון על השלטון. עם זאת, לינדנשטראוס מציין כי אין זה בתחום סמכותו לטפל בנושא מבחינה פרקטית, שכן הדבר מצוי בתחום האתי. עוד מציין המבקר כי קבלת תרומות כאלה על ידי המועמדים נוגדת לכאורה את כללי האתיקה החלים על ח"כים, וייתכן כי גם הוראות דין אחרות המיועדות למנוע קבלת טובת הנאה בידי אישי ציבור. המבקר סבור כי מבחינת תכליתו של החוק אין מקום להבחין בין תקופת הבחירות לבין התקופה שלפניה, וכי השמירה על טוהר המידות של השלטון ואמון הציבור במערכת השלטון מחייבת כי האיסור על גיוס תרומות יחול בכל עת.

המבקר מציע לשקול להגביל את סכומי התרומות וההוצאות תקופה ארוכה מספיק לפני הבחירות המקדימות ולאחריהן, שכן אחרת ייפגע עקרון השוויון. עוד הוא מציע לשקול לקבוע בחוק מועד אחרון לקבלת תרומות על ידי המועמדים - אישי ציבור ושאינם אישי ציבור.

בהתייחסו לנושא קבלת תרומות מחו"ל, מעלה המבקר סוגיה במישור הערכי - האם יש מקום להתיר למי שנעדרים זיקה וקשר למדינת ישראל להשפיע ולו בעקיפין על ההליכים הדמוקרטיים המתנהלים בה. המבקר מציע לאסור תרומות מחו"ל למועמדים בבחירות מקדימות.

פרס קיבל תרומות משלושה אילי הון: דניאל אברמס, חיים סבן וברוס רפפורט.

המבקר קובע, כי פרס קיבל את התרומות בסכומים העולים באורח ניכר על תרומה שמתיר חוק המפלגות. הכנסותיו של פרס הסתכמו בכ-2.23 מיליון שקל - כולן מתרומות והוצאותיו הסתכמו בכ-2.2 מיליון שקל. הוצאותיו חרגו בכ-330 אלף שקל. "ראוי היה על פרס לשקול החזרת תרומות הכסף לתורמים בעלי ההון או להקימן לקניין המדינה (אפשרות שעדיין קיימת)".

גרסתו של פרס היתה כי בעת שקיבל את התרומות טרם נכנסו לתוקפן מגבלות "תקופת הבחירות", והתורמים ידעו כי בכוונתו להתמודד על ראשות מפלגת העבודה, ואם ינצח - על ראשות הממשלה. המבקר קובע כי אין מחלוקת שגם אם התרומות ניתנו שלא בתקופת הבחירות, הרי שהן ניתנו לפרס בעת שכיהן כח"כ ואז חלו עליו איסורים החלים על ח"כים מכהנים.

הממונה על נושא הבחירות במשרד מבקר המדינה, שמואל גולן, אמר כי יש פסול בהתנהלותו של פרס, אולם מבחינת חוק המפלגות, למבקר אין סמכות לקבוע כי התנהלותו היתה בלתי חוקית. ואולם, מעורבים היבטים של אתיקה ושל קבלת מתנות, וראוי שהדבר יעלה לדיון ציבורי.

איציק אמרה, כי "יש בדו"ח ניסיון רציני לעשות סדר. לא צריך לקבל אותו כדו"ח קשה, הוא דו"ח מאוזן. לא הכל מושחת. השיטה אינה מושחתת, אך בוודאי שיש שחיתות וצריך לבער אותה".