הרפתנים במלחמת חורמה נגד מכירת תנובה: מתכוונים לפנות לביהמ"ש להוצאת צו מניעה

מגבשים הצעה משלהם לרכישת החברה * קרן מרקסטון ומתמודדים נוספים פנו לרפתנים: מעוניינים להצטרף אליהם כמשקיעים פיננסיים אם הצעתם תתקבל

"מכירת חיסול" ו"מכירת התאבדות" - כך מכנים הרפתנים בעלי המניות בתנובה את הליך המכירה של החברה. לטענתם, מנכ"ל תנובה, אריק רייכמן, מאיץ את הליכי המכירה כדי למנוע מהם להגיש הצעה משלהם לרכישת החברה.

יוסי מלול, יו"ר הוועדה המגבשת את הצעת הרפתנים, פועל לגיבוש ההצעה באמצעות משרד רו"ח קסלמן וקסלמן ומשרד עו"ד ארדינסט, בן נתן ושות', אולם הצעה כזו תגובש רק בעוד מספר חודשים. בינתיים, נודע כי לפחות כמה

מהמתמודדים על רכישת תנובה, בהם קרן מרקסטון, פנו לרפתנים. המתמודדים הביעו רצון להצטרף לרפתנים כמשקיעים פיננסיים, אם הצעתם תתקבל בסופו של דבר.

בנק המזרחי ובנק הפועלים הסכימו לממן את ההצעה תמורת שיעבוד מניות תנובה שבידי הרפתנים, האומדים את חלקם בשליש.

לדברי המתנגדים, רייכמן מזדרז בהליך המכירה ובכך מונע התמחרות בין המתמודדים, דבר שיכול לדבריהם להביא להשגת ערך של עוד עשרות מיליוני דולרים. הרפתנים משוכנעים כי בהעברת השליטה בתנובה לגורם כלכלי, החברה לא תוכל להתנהל אלא לפי קריטריונים כלכליים-עסקיים. כך, לדבריהם, לא תיווצר מחויבות משפטית מספקת שתבטיח את המשך קיום משק החלב הישראלי ושמירה על מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי ליצרנים), ואף תיווצר עדיפות לייבוא אבקת חלב מחו"ל תוך חיסול משקי החלב בארץ.

המתנגדים טוענים כי מדובר בהפרטה וירטואלית בלבד, שאין לה סיכוי לצאת אל הפועל ללא הסכמתם. הם מזכירים כי על פי חוקת תנובה, הוועידה הכללית של נציגי בעלי המניות אמורה להתכנס רק בנובמבר 2007 (למרות שההנהלה רשאית לכנס את הוועידה בהתראה של מספר שבועות). עוד הם מציינים כי בוועידת תנובה הקודמת, שהתקיימה ב-2003, קיבל רייכמן מנדט לקבלת הצעות לתהליך ההפרטה, אך לא לביצועו. כמו כן, בוועידה הקודמת דובר על מכירה של עד 20%, אך כלל לא עלתה על הפרק מכירת השליטה.

הרפתנים מתכוונים לפנות לבית משפט להוצאת צו מניעה. הם מציינים כי בהליך שנערך לאחרונה בפני רשם האגודות השיתופיות, אורי זליגמן, בערעור שהגישו מספר מושבים על מהלך המכירה, קבע זליגמן כי תנובה לא חרגה עד כה מהמנדט שניתן לה - לבדיקה בלבד של אפשרויות המכירה. זליגמן סירב לדרישת המושבים למנות שופט-חוקר להתנהלותה של תנובה. עם זאת, הוא קבע כי כשיגיע המועד ותנובה תהיה מעוניינת להפוך את האגודה לחברה, לאחר החלטת הנהלה ולפני קיום הוועידה הכללית, הוא ימנה חוקר. לפיכך, לכאורה, תנובה צריכה להגיש לרשם את הבקשה להפוך לחברה, מיד כשתחליט על כך.

לא כדאי לזלזל בכוחם של הרפתנים. הם כבר הוכיחו לרייכמן שהם מסוגלים לעכב את תוכניותיו הרבה מעבר למה שתכנן. הם גם סיכלו את האפשרות להנפקת תנובה בבורסה, שכן דרשו לעגן את ההתחייבות למחיר המטרה לחלב בהסכם, דבר שלא היה מאפשר התנהלות חברה ציבורית מאחר שמשרד המשפטים סירב לתת לתנובה אישור לביצוע עסקאות בעלי עניין.

אסטרטגיית ההתנגדות של הרפתנים הוצגה בשבוע שעבר בפני נציגי הקיבוצים והמושבים. להערכתם, 30%-40% יצטרפו להצעתם, ואילו רייכמן זקוק לרוב של 75% בוועידת תנובה כדי לאשר את המכירה. הרפתנים מתכננים לגייס 30% מהמימון מהבנקים, תוך העברת יחידות ההשתתפות שיירכשו אל תאגיד חדש שיוקם לצורך הקמת תנובה חדשה וירכז את מניות הרפתנים השותפים - תאגיד אגמי חלב.

אגודת אגמי חלב מתכננת בהמשך - אם רייכמן לא יטרפד את תוכניתה לפני כן - לצרף כמה מארגוני הקניות של הקיבוצים והמושבים, וכן ארגונים אזוריים כמו גרנות. כן יגויס משקיע נוסף פיננסי או אסטרטגי, אולי אחד המתמודדים הנוכחיים על תנובה.

זיו מטלון, חבר מושב באר טוביה ולשעבר מראשי מועצת החלב, אשר מוביל את המאבק מטעם בעלי המניות חברי המושבים, מכנה את הליך ההפרטה "מהלך טוטאליטרי". לטענתו, "מעולם לא פורסם מכרז כל כך מוזר. מכרז שפורסם בחשאי, ללא חדר מידע, ללא רכישת טפסים". עוד הוא טוען כי כשהרפתנים פרסמו שהם עומדים להגיש הצעה משלהם, תנובה פנתה בחשאי לקבוצות המתמודדות ודרשה להגיש הצעות מוגמרות עד יום רביעי השבוע. לדברי מטלון, "הכל נועד כדי לנפנף בפני הקיבוצים והמושבים ב-800 מיליון דולר".

מתנובה נמסר בתגובה, כי "אף אחת מטענות הרפתנים אינה נכונה".

התאחדות מגדלי הבקר מסרה, כי "התהליך שמוביל רייכמן לרכישת תנובה אינו סביר ואינו חוקי". לדבריהם, מכירת תנובה תשים קץ לענף החלב ותחסל את מקור פרנסתם של חקלאים רבים. "רייכמן וחברי הנהלת תנובה, הסרים למשמעתו, אינם מפנימים את העובדה כי בעלי המניות, יצרני החלב, הצביעו פה אחד נגד מכירת תנובה לידיים זרות מחשש לפגיעה אנושה בענף החלב וברפתנים", אומר מלול. "לא הופתענו מחשיפת שמות מי שנבחרו לוועדה מטעם תנובה, מאחר שאלו אנשי שלומו של רייכמן".

מאיר בראון, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, אמר כי "יצרני החלב ימנעו בכל הדרכים הלגיטימיות את העברת השליטה על תנובה לידיים אחרות, שכן מהלך זה מהווה סכנה קיומית ממשית ליצרני החלב, וזאת במיוחד לאחר השקעות של שני מיליארד שקל ברפתות במסגרת הרפורמה בענף החלב".