87% מהציבור הישראלי חוששים מהשתלטות כזו או אחרת של בעלי הון על השלטון במדינה. כך עולה מסקר שערך מכון מרקט ווטש, בהנהלת אבינועם ברוג, עבור מרכז ברל כצנלסון. הסקר הוזמן על רקע פרשיות השחיתות שנחקרות לאחרונה ולרגל כנס בנושא "משטר נשיאותי בישראל" שיערוך המרכז ביום חמישי הקרוב.
35% מהנשאלים בסקר מאמינים כי השתלטות כזו כבר קיימת בפועל, לעומת 30% שמאמינים כי מדובר במגמה הולכת וגוברת ו-22% שמאמינים כי התופעה קיימת במידה מסוימת. רק 7% סבורים כי לא קיימת סכנה של ממש להשתלטות כזו. עורכי הסקר מצאו, כי מרביתם של אלה הסבורים כי לא קיימת סכנה, הם בעלי הכנסות נמוכות.
43% מהציבור סבורים כי מבקר המדינה וגורמי האכיפה האחרים תורמים ליציבות הממשל בישראל. גברים, מסתבר, מאמינים בזה יותר מנשים (52% מול 35%). 31% מאמינים כי מבקר המדינה וגורמי האכיפה לא תורמים ולא פוגעים ביציבות הממשל. 17% נוספים מאמינים כי מבקר המדינה וגורמי האכיפה בעיקר פוגעים ביציבות הממשל. על-פי ממצאי הסקר, מרביתם משכילים פחות ודתיים יותר.
58% מהציבור מאמינים כי חוסר היציבות השלטונית בישראל קשור למשבר מנהיגות נקודתי, לעומת 34% הסבורים כי הסיבה לכך נובעת משיטת המשטר. אלה שזיהו בעיה מבנית בשיטה, מזוהים בסקר כבעלי השכלה גבוהה יותר. 22% מהנשאלים ציינו כי מעבר למשטר נשיאותי או חזרה לשיטת הבחירה הישירה לראשות הממשלה יסייעו לשיפור היציבות השלטונית.
על-פי הסקר, 89% מהציבור אינו שבע רצון באופן כללי מתפקודן של מערכות הממשל בישראל.
"תוצאות הסקר מדליקות נורה אדומה", אומר יגאל צחור, מנהל המרכז הרעיוני חינוכי של קרן ברל כצנלסון.
"אחוז גבוה כל כך של ישראלים שאינם מרוצים מתפקוד המערכת השלטונית מחייב בחינה מחודשת ומיידית של המערכת ונקודות התורפה שלה. התמהמהות נוספת תעמיד את החברה הישראלית בסכנת התמוטטות", מזהיר צחור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.