"חוק חלוץ" לנאמנות עיוורת בניהול תיקים לח"כים צפוי לעבור מחר בכנסת

הצעת החוק של ח"כ סילבן שלום נולדה לאחר שנודע כי הרמטכ"ל לשעבר חלוץ מכר את תיק ניירות הערך שלו ביום הראשון למלחמת לבנון השנייה

החל ממחר יחוייבו חברי כנסת להעביר את ניהול תיקי ניירות הערך שלהם לנאמנות עיוורת. חוק הנאמנות העיוורת של ח"כ סילבן שלום (ליכוד) יעלה מחר בכנסת לקריאה שנייה ושלישית והוא צפוי לעבור ללא הסתייגויות, למרות התנגדות משרד המשפטים בטענה שיש לדלל את רשימת הבכירים עליה יחול החוק.

על פי החוק, נושאי משרות ציבוריות יחויבו בתוך 60 יום ממינויים להעביר את תיקי ההשקעות שבניהולם למנהלי תיקי השקעות. הצעת החוק, המכונה בכנסת "חוק חלוץ", נולדה לאחר שנודע כי הרמטכ"ל, דן חלוץ, מכר את תיק ניירות הערך שברשותו ביום הראשון למלחמת לבנון השנייה, ב-12 ביולי 2006.

החוק יחול, בין היתר על נשיא המדינה, שרים וסגני שרים, חברי הכנסת, הרמטכ"ל, המפכ"ל, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל, היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, נציב שירות המדינה, וכן נושאי המשרות במשרד האוצר המפורטים להלן: המנהל הכללי, החשב הכללי, הממונה על הכנסות המדינה, הממונה על השכר והסכמי עבודה, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, מנהל רשות החברות הממשלתיות, מנהל רשות המסים וראש אגף התקציבים.

החוק מתייחס לפיקדונות בסכום העולה על 200 אלף שקל המוחזקים בניירות ערך, במטבע חוץ או באיגרות חוב. פיקדונות המוחזקים בתוכניות חיסכון, בקרנות השתלמות ובקופות גמל לא יועברו לנאמנות עיוורת. כמו כן קובע החוק כי נושא המשרה ובני משפחתו לא ייתנו לחברת הנאמנות כל הוראות הנוגעות למכירה או רכישה של ניירות ערך, למעט הנחיה חד-פעמית, קודם לתחילת מתן השירות, בדבר מכשירי ההשקעה שייכללו בתיק.

בנוסף, חברת הנאמנות לא תורשה תמסור לנושא המשרה ולבני משפחתו כל מידע על העסקות שנעשו בניירות הערך. המידע היחיד שיימסר יהיה שווי כלל ניירות הערך, הרווחים שמומשו והמס ששולם בגין הרווחים האלה. שטר הנאמנות בין נושא המשרה לבין חברת הנאמנות יובא לאישור היועץ המשפטי לממשלה.

אישור החוק והפעלתו תחייב תוספת כוח אדם במשרד מבקר המדינה, המוערך על ידי משרד המבקר, בשלוש משרות. לדעת שר האוצר, אומדן עלות התוספת האמורה הוא 850 אלף שקלים חדשים בשנה.