אחרי 48 ימי שביתה: בית הדין לעבודה קבע כי המורים יחזרו ללמד אחרי חנוכה

המורים תכננו לעתור בג"ץ אך החליטו לשבת למו"מ נוסף עם האוצר * שר האוצר בר-און: "צווי המניעה הם צעד של 'אין ברירה', התחייבויות הממשלה עומדות בעינן"

המורים החליטו לנסות להילחם בהחלטת בית הדין לעבודה להחזירם ללמד אחרי חופשת החנוכה ומתכננים להגיש בג"ץ.

בית הדין הארצי לעבודה החליט אמש לקראת חצות (ג') להחזיר את המורים לעבודה בצווי מניעה לאחר חופשת החנוכה שתסתיים ב-13 בדצמבר, במטרה לתת למורים שהות נוספת לדון בהסכם ולהגיע להבנות. אם המורים העל-יסודיים ומשרדי החינוך והאוצר לא יחתמו על הסכם עד לתום החופשה, המורים יאלצו לחזור ללמד בצווי מניעה.

בנוסף, הותיר בית הדין בידי המורים את ההחלטה לשוב ללמד כבר במהלך חופשת החנוכה שמתחילה מחר (ה'). המורים, שיסגרו היום (ד') את יומה ה-49 לשביתה, טענו כי אם ילמדו במהלך חופשת החנוכה באופן רצוף, ללא חופשות, עד סוף השנה, כולל חלק מחופשת הקיץ, יצליחו להשלים לתלמידים את הפער שהפסידו.

סקר גולשי גלובס
בית הדין לעבודה החליט שהמורים יחזרו ללמד מייד אחרי חופשת החנוכה
זה לא משנה, השביתה תימשך
הלימודים יחזרו לסדרם
בית הדין עוד ישנה את החלטתו

השופטים סטיב אדלר, נילי ארד ויגאל פליטמן כתבו בהחלטתם כי "על ארגון המורים להורות לחבריו, המורים בבתי הספר העל-יסודיים ובמוסדות חינוך אחרים, לחזור לעבודה ב-13 בדצמבר, שהוא יום הלימודים הראשון שלאחר סיום חופשת חג החנוכה. הצו יעמוד בתוקפו עד למתן החלטה אחרת. בזמן העומד לרשות הצדדים, עליהם להמשיך במהלכי המשא ומתן ביניהם במגמה להגיע ליישוב הסכסוך בדרכי שלום ובהסכמה".

בית הדין התייחס בהחלטתו לנזקי השביתה, אובדן חומר לימוד ואובדן משכורות למורים: "תלמידי החינוך העל-יסודי הפסידו כ-3,225,000 שעות לימוד. למורים נגרם הפסד השתכרות ניכר, ובצידו פגיעה עמוקה בסיפוק המקצועי כמחנכים. הליכי משא ומתן אינטנסיביים ותכופים, שהתנהלו משך כל התקופה הזו, בין המדינה וארגון המורים, לא הסתייעו ולא הבשילו לכדי פתרון מוסכם. לפיכך נדרש בית הדין הארצי לדיון ולהכרעה בבקשה להורות על הפסקת השביתה בדרך של מתן צווי מניעה כנגד השביתה".

את הוצאת צווי המניעה החליטו לבקש בשבוע שעבר שרי החינוך והאוצר, לאחר שטענו כי הגיעו למבוי סתום מתמשך במגעים עם המורים, וכי יו"ר הארגון, רן ארז איננו מסוגל "לסגור" הסכם.

ארז אמר ל"גלובס" כי הדבר הגרוע יותר מבחינתו, בתום שביתה כל כך ארוכה, היא לחזור למורים עם הסכם רע.

שר האוצר, רוני בר-און, קרא לארגון המורים בתגובה להחלטת בית הדין לחזור לשולחן המשא ומתן עם הממשלה והבהיר: "צווי המניעה של בית הדין לעבודה הם צעד של 'אין ברירה' והתחייבויות הממשלה עומדות בעינן", וקרא למורים "לשתף פעולה כדי להגיע ליישום שינוי אמיתי של החינוך בישראל". לטענתו, "מדובר בחלון הזדמנויות היסטורי שאסור להחמיצו. החלטת בית הדין תוביל להידברות עניינית על יישום רפורמה כוללת במערכת החינוך".

ארגון המורים העל-יסודיים הודיע תחילה כי יגיש בג"ץ במחאה על ההחלטה, אחר חזר בו והחליט להיענות לאפשרות לנהל מו"מ עם משרדי החינוך והאוצר בימים שנותרו עד כניסת הצווים לתוקף.

בתגובה לפסק הדין אמר ארגון המורים: "זהו יום שחור למורים, ולמשפט העבודה בכלל. החלטת בית הדין לעבודה היא פגיעה בשביתה לגיטימית של ארגון עובדים, שביתה שהוכרזה ופרצה כדין. לא היתה עילה להוצאת צווי מניעה". בארגון הוסיפו: "מורים הם לא פועלים במפעל של קוקה קולה, עבודת מורה תלויה בנשמה היתרה, ומורים תחת צווים ישאירו את הנשמה בבית".

במקביל, החל משרד החינוך להיערך לחזרה הצפויה ללימודים. בישיבת הנהלה שהתקיימה בצהריים נידונו הבעיות שנוצרו כתוצאה מן השביתה, דוגמת גורל בגרויות החורף, הכנת התלמידים לבגרות לפני מועדי הגיוס הצפויים וכו'

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה שהיא מקווה שהמורים לא יחזרו שפופים ללימודים, ושבימים הקרובים, יתנהל מו"מ שיוביל לחתימה על הסכם עם המורים, לפני כניסה לתוקף של הצווים: "בית הדין קיבל החלטה שנותנת לכולנו הזדמנות להתכנס בשעות הקרובות ולהמשיך את המו"מ. אני מברכת על כך שבית הדין ראה את הצהרת המדינה כאמינה, ראויה ומשכנעת, וככזאת שהיתה יכולה להיות תשתית איתנה למו"מ, ואני מקווה שמכאן נתקדם להדברות בהסכמה. אנחנו באמת רוצים להגיע להסכמה. חשוב לנו לסיים את המשבר בתחושה שניתן להמשיך לעבוד ביחד", אמרה תמיר.

תמיר טוענת כי המורים לא יצאו בלא כלום מן ההשבתה: "המורים השיגו הישג נאה בכך שהממשלה פורסת תוכנית להורדת מספר התלמידים בכיתות ולתוספת שעות, וגם לקבל מקדמה לשכר בסך 8.5% על חשבון שלב ראשון של רפורמה".

ארז: הממשלה נכשלה

רן ארז צריך להחליט מה הוא עושה ומהר. צווי המניעה נגד המורים שהוציא בית הדין לעבודה ייכנסו לתוקף מיד לאחר חופשת החנוכה. היום אמר ארז: "אני לא רואה את השביתה ככישלון, אלא את הממשלה ככישלון. אם הממשלה לא מוכנה להשקיע במוריה ותלמידיה, שהם החוסן הלאומי שלה, וממשיכה להתעלם מאיתנו, הכישלון הוא שלה. אין ספק שהמאבק שלנו העלה בצורה חריפה את חוליי מערכת החינוך, ושהממשלה מודה כעת שצריך להשקיע בהקטנת כיתות ולהחזיר למערכת החינוך שעות, אבל אנחנו דורשים את זה כהסכם קיבוצי שזו הערובה היחידה ליישום ואת זה הם לא מוכנים לעשות.

"משרדי החינוך והאוצר מתייחסים לבית הדין לעבודה כאל זרוע ביצועית של הממשלה, ואשר יגורתי בא. הכנו עתירה לבג"ץ. רצינו להגיש אותה היום, אך הוזמנו למו"מ על-ידי מנכ"לי משרדי החינוך והאוצר. הוריתי לעצור את הבג"ץ כדי לבדוק באיזה מידה ניתן לעשות קונקרטיזציה של ההצהרות האמורפיות של הממשלה. אם ההצהרות יישארו כאלה, נגיש אותו בתוך מספר ימים. המאבק איננו טעות, עוד לא הגענו להסכם, אבל אנחנו לא מתייאשים.