נציבת תלונות הציבור על שופטים, טובה שטרסברג-כהן, פנתה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, בטענה שמבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מתערב בנושאים המצויים בסמכותה. הרקע לפניית הנציבה, שהועברה גם לוועדה לביקורת המדינה, הוא טיוטת דו"ח ביקורת שהכין המבקר בנושא "סדרי מינהל בבתי הדין הרבניים".
"ראוי שהמבקר יימנע מלהפעיל ביקורת על התנהגות והתנהלות שופטים", כותבת שטרסברג-כהן, "ויניח לנציבות את המלאכה לעשותה, באופן שיגשים את תכלית החוק, לטובת המערכת השיפוטית ולרווחת הציבור הנזקק לשירותיה". לדבריה, "הסמכות לטפל בהתנהגות ובהתנהלות שופטים הוענקה לנציבות על-פי חוק".
הנציבה טוענת שטיוטת הדו"ח של לינדנשטראוס עוסקת בעניינים שונים שטופלו ומטופלים בנציבות, לרבות נוכחות דיינים בבתי הדין, מגורי דיינים שלא במקום כהונתם, הרכבים חסרים, עיסוק נוסף של דיינים, העסקת אישה בבית הדין ועוד.
היא מדגישה, שהחוק הוציא במפורש מסמכות המבקר, בכובעו כנציב תלונות הציבור, את נושא התלונות על שופטים ופעולות מעין שיפוטיות. הנציבות שהוקמה ב-2003, לדבריה, מילאה את החסר במערך הביקורת בכל הנוגע לשופטים. "לא סביר לייחס למחוקק כוונה לייצר גוף מקביל לגוף הקיים שיעסוק באותם נושאים", היא טוענת.
"האם במצב עניינים זה מוסמך גם המבקר לטפל בנושאים שנמסרו לסמכות הנציבות?", תוהה הנציבה. "התשובה המתבקשת מאליה היא שלילית. עירוב תחומים בין עבודת הביקורת של המבקר לזו של הנציבות עלולה לגרום לחוסר בהירות, שוני במסקנות, סתירה בין גישות ויצירת כמה מסלולי ביקורת על שופטים. כל אלה עלולים לגרום להכבדה מיותרת ולתחושת אי-ודאות ולפגוע במעמד, בתפקוד והאי-התלות של השופט, עד כדי פגיעה במלאכת השיפוט עצמה".
ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה: "במקום להתמודד עם המחוקק, שנתן לנציבת התלונות על שופטים סמכויות מצומצמות - שגם הן שנויות במחלוקת בקרב השופטים - בחרה הנציבה להתנגח עם מבקר המדינה, הפועל מכוחו של חוק יסוד.
מבקר המדינה בודק את מינהל בתי הדין הרבניים כמו שהוא בודק את מינהל בתי המשפט. יודגש, כי הביקורת עוסקת בסוגיות מינהליות ולא בהחלטות הדיינים ובפסיקותיהם, כפי שאין המבקר עוסק בהחלטות השופטים".
לדברי לינדנשטראוס, "גם בדו"חות קודמים של מבקר המדינה, שפורסמו אחרי הקמת הנציבות, נכלל פרק בדבר טיפול הנהלת בתי הדין בנושאים הבאים:
שעות הדיונים, נוכחות הדיינים בעבודה וכן מקום מגוריהם אך טבעי היה שהמבקר ישוב ויבדוק נושאים אלה, שיש להם השפעה ישירה על טיב השירות לציבור של בתי הדין.
"אין סתירה בין סמכויות המבקר לסמכויות הנציבה, ואכן גם במשרדי הממשלה ובגופים ציבוריים בהם פועל נציב תלונות ציבור (אומבודסמן) - בדומה לנציב התלונות על שופטים - מקיים משרד המבקר ביקורת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.