בפגישה שנערכה ביום חמישי בין רו"ח יצחק סוארי, היועץ למיזוג חברות הכבלים וצוות הפיקוח על הבנקים של בנק ישראל, ביקשו חברות הכבלים ארכה של שנתיים לפחות לפתרון מגבלת הלווה הבודד. כך נודע ל"גלובס". בפגישה הועלו מספר פתרונות אפשריים למגבלה שכללו, בין השאר, הנפקת אג"ח של החברה הממוזגת להמרת החוב לבעלי חברות הכבלים והכנסת משקיע נוסף לחברת הכבלים הממוזגת כדי להקטין את האובליגו על ידי הזרמת כסף לחברה.
מגבלת הלווה הבודד נוצרה מכיוון שעל פי התוכנית העסקית של חברות הכבלים, שהוצגה על ידי סוארי, חברת הכבלים תישא בחוב של כמיליארד דולר שיתרכז בחברה אחת, בעוד שקודם חולק בין שלוש חברות הכבלים. על פי חוקי בנק ישראל, בנק לא יעניק אשראי לחברה אחת בהיקף הגדול מ-15% מההון העצמי שלו, והחוב שנוצר לחברת הכבלים הממוזגת אצל הבנקים גדול מ-15% (במיוחד לבנק לאומי
, המלווה הגדול לחברות הכבלים).
כדי למצוא פתרון לבעיה, הציע נציג חברות הכבלים לבנק ישראל כי החברה הממוזגת תמיר חוב לבעלי המניות בחברות הכבלים ערוצי זהב ומת"ב
באמצעות הנפקת אג"ח. חובה של חברת הכבלים הממוזגת לבעלי חברות הכבלים נוצר מכיוון שהחוב למנוי שנקבע לחברת הכבלים הממוזגת עומד על כ-1,000 דולר, בעוד שהחוב הנוכחי שלהם למנוי נמוך מזה. כדי להקטין לחץ חוב זה על חברת הכבלים המאוחדת, הוא יומר, על פי הצעת סוארי, לאג"ח.
אולם, בכך לא די כדי לפתור את בעיית הלווה הבודד, ולכן מבקשות חברות הכבלים להכניס משקיע נוסף לחברת הכבלים הממוזגת כדי שיזרים הון לחברה ויקטין את האובליגו שלה. בחברות הכבלים מעריכים כי תהליך פתרון בעיית המימון יארך זמן רב, והוא עלול לעצור את תהליך המיזוג. לשם כך, ביקשו חברות הכבלים ארכה של לפחות שנתיים שבמהלכן יתאפשר לחברות הכבלים "לתקן את המעוות", להתמזג ולפעול כחברה אחת ממוזגת, למרות שלא תעמוד במגבלת הלווה הבודד.
במהלך תקופת זמן זו תפעל החברה הממוזגת לפתרון בעיית הלווה הבודד על ידי הקטנת החוב והזרמת הון חדש לחברה דרך משקיע נוסף לחברה. כאמור, חברות הכבלים מת"ב, ערוצי זהב ותבל, דנו עם חברות ההשקעות שמרוק ואייפקס ברכישת חלק מחברת הכבלים הממוזגת. גורם בכיר בענף הכבלים הוסיף כי נערכים דיונים עם גורמים נוספים מלבד אלה שהוזכרו לגבי מכירת חלק מחברת הכבלים הממוזגת.
אותו גורם הוסיף כי בשלב זה הדיון לגבי בעיית מגבלת הלווה הבודד ידון ישירות בין הבנקים ובין בנק ישראל, וייתכן כי יימצא פתרון תוך ימים בודדים. "החוזה למיזוג שלוש חברות הכבלים מסוכם, אולם למעשה אין משמעות על חתימתו ללא הסכם המסגרת של המימון וההסדר עם הנושים של תבל. ההסדר צריך להתבצע באופן סימולטני ולא בשלבים. כרגע, ההחלטה העקרונית של בעלי המניות היא לחכות לפתרון הסדר המימון לפני החתימה על המיזוג", אמר אותו גורם.
בדיון עם צוות הפיקוח על הבנקים טען נציג חברות הכבלים כי המיזוג ייטיב הן עם החברות עצמן והן עם הבנקים המלווים. במצב הנוכחי, טענו חברות הכבלים, חוב זה מתחלק בין שלוש חברות הכבלים והסיכון בכך למלווים הוא גדול יותר, כך שמגבלת הלווה הבודד הופכת להיות טכנית בלבד ומצב הבנקים ישתפר עם המיזוג.
"מיזוג חברות הכבלים גדול על המדינה, כיוון שהוא יוצר חברה גדולה מאוד עם חוב עצום. אף אחד לא דמיין כי חוק הלווה הבודד, המדבר על מגבלה של 15%, יהווה אי פעם מגבלה אמיתית לבנקים. עתה, בנק ישראל והבנקים יצטרכו למצוא פתרון לעניין כדי לאפשר את המיזוג", אמר הבכיר.
אפי לנדאו מוסיף כי גורמים בענף הכבלים מעריכים שבנק לאומי "תוקע" את המשא ומתן על הסכם המימון של חברת הכבלים הממוזגת, כדי למשוך את הזמן עד ל-22 בינואר, שלאחריו תפורק חברת הכבלים תבל. להערכתם, הבנק מעוניין בפירוק כדי לא לשלם לנושים הלא מובטחים ולהקטין את מצבת החובות של החברה הממוזגת. כזכור, לחברת הכבלים יש אישור מבית המשפט לסיים את הליך המיזוג עד לסוף השנה. במידה והדבר לא יקרה, על החברות יהיה להגיש בקשה מחודשת לבית המשפט, לצורך קבלת אישור מס הכנסה. דוברת בנק לאומי מסרה בתגובה על הדברים כי אין ממש בהערכה זו וכי מי שמעכב את המשא ומתן הן הבעיות שמציב בנק ישראל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.