נסתם הגולל על ההפרטה: החברה לישראל לא תרכוש את צים

החברה, המחזיקה ב-49% מצים, היתה אמורה להגיש הצעה למדינה על 50% מהמניות, אך נסוגה בשל כישלון מו"מ עם העובדים

החברה לישראל , שבשליטת אחים עופר, הודיעה השבוע במפתיע לרשות החברות הממשלתיות, כי החליטה שלא להיכנס למו"מ עם המדינה לגבי רכישת חלקה של המדינה בחברת הספנות צים. כך נודע ל"גלובס".

החברה לישראל מחזיקה כיום 49% ממניות צים, שהיא חברת הספנות הגדולה בארץ, והיא אמורה היתה להיכנס למו"מ עם המדינה, כדי להפוך לבעלים המלאים של צים. וזאת, לנוכח כך שכל המכרזים שפירסמה המדינה בשנים האחרונות למכירת חלקה בצים - נכשלו.

מדובר למעשה בחיסול הסיכויים להפרטת חלק המדינה בצים, תמורתו קיוותה המדינה לקבל מאות מיליוני שקלים. וזאת, בהנחה שגם מכרזים שיפורסמו בעתיד הקרוב לא יצליחו, הן נוכח המצב בארץ והן נוכח המיתון העולמי בענף הספנות. צים היא אחת מ-10 חברות הספנות הגדולות בעולם בתחום המכולות.

נודע, כי החברה לישראל הודיעה לרשות החברות, כי לא תגיש הצעה אחרי שנכשל מו"מ שניהלה באחרונה עם ועדי העובדים בצים. המו"מ התייחס, בין היתר, לכוונת רשות החברות לפצל את צים לשתי חברות - האחת שתעסוק בפעילות הבינלאומית בלבד (יותר מ-90% מפעילות צים), והשנייה שתעסוק בפעילות הישראלית של צים (10%).

בעבר היו טענות, כי המכרז להפרטת צים נכשל גם בשל ההטבות השונות שניתנו לחברה לישראל: החברה קיבלה זכות סירוב ראשונה לגבי מניות המדינה וכן היתה לה זכות לאלץ את היזם שיזכה במכרז לרכוש גם את חלקה על-פי אותו שווי שבו זכה במכרז לרכישת מניות המדינה. בשלב מסוים, ויתרה החברה לישראל על זכות הסירוב הראשונה, אך נותרה לה הזכות להודיע בשלבים מאוחרים יותר, כי היא מנצלת בכל זאת זכות זו.

יצוין, כי החברה לישראל לא הגישה הצעה במועד האחרון שניתן לה להגיש הצעות לרכישת חלקה של המדינה, למרות שלפני מספר שבועות הודיעה, כי היא מצטרפת להליך המכירה האחרון שניהלה רשות החברות. כאשר הגיע מועד הגשת ההצעות הסופיות, החליטה החברה לישראל שלא להגיש הצעה.

מהחברה לישראל נמסר, כי הוחלט לא להגיש הצעה עקב "דרישות לא מקובלות של העובדים בצים".