גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוף למים עכורים: על הסכסוך במגדלי חוף הכרמל בחיפה

הפרויקט, פעם סמל ליוקרה ולעוד מגדל שגונב לנו את הים, הפך לפרויקט הכולל סכסוכים, בוררויות ואפילו קטטות פיזיות ■ דלק נדל"ן: מי שרוכש דירה בבניין כזה יודע למה הוא נכנס

"היתרון הגדול של דייר במגדלי חוף הכרמל", אומרת הקלישאה החיפאית, "הוא שמי שגר בו, לא רואה אותו". ואכן, למי שנכנס לעיר חיפה קשה להתעלם מהמבנה העצום, הבנוי בצורת שני משולשים חופפים ומסתיר את קו הים.

אבל כיום, אפילו דיירי הפרויקט לא ממש מחייכים מהמרפסת. סכסוך עסקי בין בעלי הדירות לבין בעלי השטחים הציבוריים בפרויקט - חברת חוף הכרמל, שהיא חברת בת של דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה, הופך את חיי הדיירים בפרויקט לגיהינום ואת הפרויקט, מבחינת דלק נדל"ן, ל"קוץ בתחת".

הח"כ ויו"ר הכנסת

מה אין שם: תלונות בדבר השכרות למקורבים למשפחות הפשע; תלונות בדבר השכרות ל"דיי יוז", ואפילו קטטות פיזיות. זה קרה ממש באחרונה, כשבעלי דירות ביקשו לחסום כניסת לקוחותיהם של העסקים השוכרים את השטחים הציבוריים מדלק נדל"ן. מדובר בעסקים שונים: אולם אירועים, ספא, בריכה, מכון גמילה, מכון לבדיקות רפואיות, אולמות הרצאות למלון הסמוך "לאונרדו". בעלי הדירות הזמינו סוללה של שומרים, בכדי למנוע כניסה לבניין של "חיצוניים", מה שהוליד קטטה בין השומרים לחלק מבעלי העסקים. זה די מוזר בהתחשב בכך שימים ספורים לפני כן, הוציאו בעלי הדירות חוזר בין הדיירים, בו הם מציינים כי מאחר שדלק נדל"ן לא משלמת את חלקה בדמי הניהול, ונוצר חוב, הרי שהם נאלצים לצמצם שירותים ובכלל זה שירותי שמירה.

למרות שמבחינה אדריכלית, זכו מגדלי חוף הכרמל בתענוג המפוקפק להיכלל בשורה אחת עם מפלצות נדל"ן אחרות, כדוגמת הולילנד הנגוע בשחיתות - הם ניסו תמיד לשדר יוקרה. זה היה ה"סי אנד סאן" החיפאי: דירות בסטנדרט גבוה, לובי עם שומר, והעיקר - חוף הים הצמוד.

המאבק המר בזמנו לטרפד את הפרויקט, בשל קרבתו לקו הים, לא הביא להכחדתו; לכל היותר לחקיקתו של חוק החופים, בכדי למנוע השתלטות דומה על חופים בעתיד. מה שכן, הוא הקפיא את התרחבות הפרויקט על פי התוואי המקורי: 6 בניינים על קו החוף ומרכז מסחרי.

בין רוכשי הדירות בפרויקט, אפשר למצוא שמות כמו חבר הכנסת יצחק בוז'י הרצוג ורעייתו מיכל; הבדרן שלום אסייג; איש העסקים אודי אנג'ל (בעלה לשעבר של ליאורה עופר); יו"ר הכנסת לשעבר, פרופ' שבח וייס. אלה, כמו גם האחרים מן הסתם, התלהבו מהקרבה הבלתי נתפסת לים.

תחילתו של הסכסוך לפני שנים, כשבעלי הדירות הרגישו, לדבריהם, ששותפתם, חברת חוף הכרמל, ששימשה גם כחברת הניהול, מגלגלת עליהם הוצאות. "אפילו את מכוניות המנהלים שילמנו", אומרים בנציגות בעלי הדירות.

ההתעוררות הזו הולידה בוררות אצל בורר, שבשנת 2004 הוציא פסק הקובע חלוקה ברורה של דמי הניהול: בעלי הדירות (השוכנים מהקומה החמישית ומעלה) ישלמו 57% מדמי הניהול; חוף הכרמל תשלם את השאר: 43%.

בינתיים, חדלה חוף הכרמל לנהל, ואת מקומה תפסה חברת רמות. ב-2008 החליטה דלק נדל"ן לרכוש את חלקם של שותפיה בפרויקט, ובהם עו"ד יוסי שגב, ולהגדיל את חלקה ל-100%. אם שואלים היום בדלק נדל"ן, לא בטוח שהיו חוזרים על העניין, אבל לנגד עיניה של החברה עמדה התוכנית המקורית, להרחיב הפרויקט לשישה מגדלים.

43% או 30%

דלק נדל"ן בינתיים נקלעה לקשיים, החלה לממש נכסים, וגם נכנס מנכ"ל חדש, ערן מיטל, שהתקשה להבין על שום מה ולמה משלמים דמי ניהול של 43%. בשלב הזה נכנסו הצדדים להליך של גישור, שהסתיים בכישלון חרוץ.

נציגות בעלי הדירות טוענת כי בפגישה עם מיטל, האחרון זלזל והציג כאילו העניין הוא טיפה בים מבחינתו; בדלק נדל"ן מופתעים: לא רק שהדברים לא נאמרו, אלא להיפך: בעלי הדירות אף שלחו מכתב תודה על הפגישה שהתקיימה באווירה חיובית. כך או כך, לפני כשנה וחצי הודיעה דלק נדל"ן כי היא יורדת לתשלום של 30% בדמי הניהול, באופן חד צדדי.

בתווך נמצאת חברת הניהול. בדלק נדל"ן טוענים, כי חברת הניהול אינה מספקת את השירותים שעליה לספק, מה שהביא חלק מהשוכרים לחדול מתשלום שכר דירה. גם את הטענות לא ממש מבינים שם: הדיירים מתלוננים על אי תיקון החניון? על אי תיקון של המוזאיקה בכניסה? הכתובת היא חברת הניהול.

ואילו חברת הניהול, המיוצגת בידי עו"ד אלעד מן, טוענת כי אין יריבות בינה לבין השוכרים. "החוזה של השוכרים", אומר מן, "הוא מול דלק נדל"ן, לא מולנו, והיא אחראית על העברת חלקה".

לפני מספר חודשים פנתה נציגות בעלי הדירות למפקחת על המקרקעין בחיפה, בטענה לחוב של חוף הכרמל בגובה 700 אלף שקל. בינתיים החוב תפח למיליון שקל, ודלק נדל"ן התחייבה להעביר מיידית 400 אלף שקל.

פרופ' שמואל קניג, דיקן הפקולטה להנדסה בביה"ס שנקר ויועץ בינלאומי, משמש כיום כיו"ר נציגות בעלי הדירות. קניג עבר לפרויקט לפני מספר שנים, משכונת דניה. המעבר מבחינתו הוא סגירת מעגל, שכן בילדותו בילה ימים על ימים בחוף שבו שוכן כיום הפרויקט. קניג מספר על ערבים שבהם אי אפשר להיכנס לחניון מרוב פקקים, בגלל אירוע שמתקיים באולם האירועים, על רעש מהאירועים בבריכה ועל ריחות של אוכל.

בדלק נדל"ן תמהים: מי שרוכש דירה בבניין כזה, יודע למה הוא נכנס. למרות הכל, דלק נדל"ן משקיעה כסף בקידום תוכניתה להקים עוד 4-5 בניינים, לכיוון דרום. עוד לא ברור אם זה יהיה מלונאי או למגורים.

מה שברור, שלצורך כך תידרש דלק נדל"ן לייבש חלק מהים. בדרך, היא גם תאלץ להתמודד עם לא מעט ירוקים וחיפאים שוודאי לא יאהבו את העובדה שהמפלצת מרימה מחדש את ראשה.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה