גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים של דיבורים: האם נראה בקרוב ארנק סלולרי?

במשך שנים דיברו על טכנולוגיה שתאפשר לוותר על הארנק ולשלם בסופר, באוטובוס או במסעדה באמצעות הסלולרי ■ העתיד כבר נראה מעבר לפינה, וגם אפל מתכוונת להיכנס חזק

החלום הישן על ארנק סלולרי, כזה שיאפשר לנו להשאיר מאחור את כרטיסי האשראי, הצ'קים והכסף הקטן שאנחנו לוקחים איתנו לכל מקום, הולך וקורם עור וגידים. הטכנולוגיות אמנם עוד לא בשלות מספיק, אך היום שבו נוכל להשאיר את הארנק בבית ובכל זאת לקנות משהו במכולת הולך ומתקרב. בקרוב נוכל לשלם באמצעות הטלפון במסעדה, בחנות בגדים או בסופר בפשטות, בקלות ובלי תורים מיותרים.

אחת הטכנולוגיות שדוחפות קדימה את תחום הארנק הסלולרי היא NFC (רש"ת: Near Frequency Communication). מדובר על שבב זעיר במיוחד שמאפשר העברה דו-צדדית של פיסות מידע בין שני מכשירים בטווח קצר. חברות האשראי הגדולות בעולם היו בין הגורמים העיקריים לאמץ לחיקן את הטכנולוגיה הזו.

ויזה הפיקה כרטיס אשראי משולב NFC תחת המותג PayWave ומסטרקארד תחת המותג PayPass. הרעיון בשני המקרים דומה - קורא NFC מיוחד הוצב בצמוד לקופות בבתי עסק שונים כמו מסעדות מזון מהיר או חנויות אופנה, כך שניתן פשוט לנופף מולו את כרטיס האשראי המיוחד והעסקה מבוצעת במקום.

הרעיון לביצוע עסקה אלחוטית היה נחמד, אך בסופו של דבר הצרכן עדיין הזדקק לכרטיס האשראי, מה שהביא לפיתוח מדבקה מיוחדת בגב מכשיר הסלולר. באמצעות המדבקה, הכוללת את שבב ה-NFC, ניתן להניף את הטלפון אל מול קורא ה-NFC, ובכך לבצע את העסקה ללא שום צורך בכרטיס אשראי.

הייחוד בשיטה הזו לעומת הקודמת הוא שמלבד האפשרות לבצע עסקאות ללא כרטיס אשראי, הסלולרי משמש גם מנהל חשבון הוצאות. ניתן לראות עליו את העסקאות שבוצעו ובכך לבצע מעקב אחר הכסף היוצא.

השלב הבא באבולוציית הארנק הסלולרי מייתר את המדבקה ומשלב את שבב ה-NFC בתוך הטלפון. יצרניות מכשירים, כמו נוקיה וסמסונג, ייצרו כמה דגמים הכוללים בתוכם את שבב ה-NFC, אך נכון לעכשיו הכיוון עדיין לא תפס. נוקיה, למשל, ביטלה בפברואר השנה את הוצאת דגם 6216, שהיה אמור לשלב את ה-NFC בתוך כרטיס ה-SIM של הטלפון. עם זאת, החברה הפינית מבינה את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה האלחוטית, וביוני כבר הספיקה להודיע כי בכוונתה לשלב את חיישני ה-NFC בכל הטלפונים שתוציא החברה מ-2011.

ארנק בתוך כרטיס הזיכרון בטלפון

עד שזה יקרה, חברות טכנולוגיה וסטארט-אפ ברחבי העולם ניסו למצוא פתרון ביניים. אחת מהן היא DeviceFidelity מטקסס, ארה"ב, שהבינה שכדי להצליח בתחום הארנק הסלולרי אין צורך ברכיב חיצוני כמו המדבקה, אלא לנצל את הטכנולוגיה הקיימת בתוך הטלפון. היא פיתחה כרטיס זיכרון מסוג MicroSD, הניתן לשילוב ברוב הטלפונים הסלולריים כיום, והוא נושא בתוכו את שבב ה-NFC.

היתרון הגדול הוא שכרטיס הזיכרון לא רק מאפשר לנצל את היכולות האלחוטיות של ה-NFC, אלא הוא משמש גם כרטיס זיכרון לכל דבר - מאפשר שמירת תמונות, מוזיקה ותוכן אחר על גביו - וזאת לעומת טכנולוגיה מתחרה של חברת Tyfone.

אבל כדי לדחוף את הטכנולוגיה קדימה ואת האפשרות לרכוש כרטיסים למשחקי בייסבול או לשלם על נסיעה במונית ללא צורך בכסף מזומן, צריך גם חברת אשראי שתבצע את הסליקה של העסקאות הסלולריות. לכן, בפברואר השנה הודיעה DeviceFidelity על שיתוף פעולה עם חברת ויזה לשילוב הטכנולוגיות של השתיים.

את הפיילוט הראשון יבצעו החברות בטורקיה, באמצעות שיתוף פעולה עם אחד הבנקים הגדולים במדינה המוסלמית, Akbank. ויזה, חשוב לציין, לא מסתפקת רק בטורקיה, ופועלת במדינות כמו הודו, יפן, קוריאה, מלזיה וסינגפור, ומאפשרת גם שם תשלומים באמצעות הסלולר.

ענקיות התקשורת נכנסות לעניינים

מי שעוד מגלה עניין רב בתחום הן מפעילות הסלולר הגדולות בארה"ב - וריזון, AT&T ו-T-Mobile (של דויטשה טלקום). אלה הודיעו בתחילת אוגוסט על מיזם גדול ומשותף לפיתוח ארנק סלולרי מבוסס טכנולוגיית NFC. המפעילות, בשיתוף חברת האשראי האמריקנית Discover והבנק הבריטי ברקליס, ישקיעו מאות מיליוני דולרים בפיתוח הטכנולוגיה ובהצבת קוראים מתאימים בקופות בתי העסק, אך עיקר הכסף יופנה, ככל הנראה, לקידום ולשיווק השירות המתוכנן.

גם אפל מתכוונת להצטרף ברצינות לחגיגה. דיווחים ברשת פרסמו כי אפל הספיקה לרשום כמה פטנטים בטכנולוגיית ה-NFC, ושלאחרונה צירפה מומחה לתחום בשם בנג'מין ויגייר, שהגיע מחברת mFoundry העוסקת בנושא הארנק הסלולרי. ביומיים האחרונים אפילו דווח באינטרנט כי החברה כבר ערכה ניסויים ראשוניים במכשירי אייפון משולבי NFC.

אין ספק שכניסה של ענקית כמו אפל לתחום תאיץ אותו קדימה, במיוחד כשמאחורי האייפון עומדת חנות האפליקציות הענקית של אפל, iTunes, והפוטנציאל לביצוע עסקאות ישירות מהמכשיר גדולה.

טכנולוגיית ה-NFC, יש לציין, היא לא המענה היחיד לאתגר הארנק הסלולרי. חברת ThinkLink השיקה לאחרונה אפליקציה בשם Face Cash, שמאפשרת לשלם באמצעות ברקוד שמופיע על גבי מסך הטלפון ונסרק באמצעות קורא ברקודים רגיל. לצורך אבטחה, מופיעה תמונת המשלם על גבי המסך. את המיזם מוביל אהרון גרינשפן, שטען בעבר כי היה חבר של מארק צוקרברג בהרווארד וכי היה לו חלק פעיל בהקמת פייסבוק.

קשיים בדרך למימוש

אמנם נראה כי לא מעט חברות נכנסות וייכנסו בצעדי ענק לתחום הארנק הסלולרי, בהן PayPal ואחרות, אך הקשיים האמיתיים עוד בדרך. בראש ובראשונה קיימת בעיית האבטחה בביצוע עסקאות באמצעות הטלפון הנייד, מה שעלול להניא אנשים מלהשתמש בטכנולוגיות החדשות.

חלק מהחברות מצהירות כי פרטי חשבון הבנק והאשראי אינם נשמרים ישירות על המכשיר, וכי קיימים מנגנוני אבטחה ובטיחות שונים. אך כמו שלקהל הצרכנים בעולם לקח זמן להתרגל לביצוע עסקאות באינטרנט, כנראה גם כאן דרושה סבלנות.

לדברי גיא באומן, סמנכ"ל חטיבת התוכן והמוצרים בפלאפון, אחת הבעיות בהטעמת טכנולוגיית הארנק הסלולרי נובעת מהצורך באינטגרציה מתאימה לקופה הרושמת. לדבריו, קיימות היום גרסאות ושיטות שונות לניהול קופות, והן יצטרכו ללמוד "לדבר" עם האפליקציות הסלולריות. "צריך יהיה לשדרג גם את הקופות וגם את התוכנות שהן עובדות איתן. צריך להביא בחשבון שהסטנדרט שונה ממקום למקום, וייתכן שקופה בחנות אחת לא תוכל לעבוד עם אפליקציה שחנות אחרת כן יכולה לעבוד איתה. בטח ובטח כשמדובר במדינה אחרת".

אייל שמעוני, מנכ"ל לאומי קארד ניכיונות, פיתוח עסקי ואסטרטגיה, מסביר כי הטמעת הטכנולוגיה בבתי עסק עלולה להוות מכשול רציני בדרך לאימוץ התחום. "תשלום באמצעות הסלולרי לא בהכרח יגדיל את המכירות, כי זה בעיקר פועל לטובת הלקוח שנהנה מקיצור זמן ההמתנה בקופה ומנוחות בשימוש. אולי ברשתות מזון מהיר זה יחסוך זמן קופה, אבל לרשת אופנה זה משהו שהוא פחות קריטי. לכן, צריך לדאוג לקדם את הנושא מול בתי עסק כדי שהטכנולוגיה באמת תתפוס".

ומה קורה בישראל? כרגע לא הרבה. חברות האשראי עוקבות מרחוק אחר הפיילוטים הנערכים מסביב לעולם, וכך גם חברות הסלולר. הראשונה שתרים את הכפפה תיאלץ להתמודד עם חבלי לידה לא קלים, אך מצד שני תקבל ערך מוסף לשימור ולגיוס לקוחות, בזכות שירות מתקדם כזה.

עוד כתבות

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת