גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע איומי הפיטורים: קומברס מתכוונת להיפטר מדלויט

בכיר בתחום הפיננסי: "דלויט גרמה נזק רב בהתנהלות הרשלנית שלה; היא אחראית על הדו"חות; במקום להשקיע מאמצי ניהול בפיתוח העסקים של החברה, מתעסקים עכשיו בביורוקרטיה"

חברת קומברס שכרה שירותיהם של משרדי רואי חשבון נוספים כדי שיסייעו לדלויט האמריקנית, שמייצגיה בארץ הם ברייטמן אלמגור זהר, בהפקת הדו"חות הכספיים החדשים והמתוקנים שלה - כך נודע ל"גלובס".

משרד ארנסט אנד יאנג גלובל, המיוצגת בישראל על-ידי קוסט פורר גבאי את קסירר, צורף כבר לפני מספר שנים; ו-PwC, המיוצגת בישראל על-ידי קסלמן את קסלמן, צורף לפני כשנה וחצי.

דלויט עדיין מובילה את הטיפול בקומברס, מאחר שהיא זו שחתמה על הדו"חות המוטעים והיחידה שמכירה היטב את החברה ומה שקורה בה, אך מקורבים לנושא מעריכים כי עם הגשת הדו"חות המתוקנים תבטל קומברס את החוזה עמה.

לפני כשבוע וחצי (14 באוגוסט) פרסמה קומברס הודעה שלפיה היא נאלצת לחסל את קופת המזומנים שלה, וזאת לאחר שמיליארד וחצי דולר התפוגגו מקופת החברה ב-4 השנים האחרונות. ההודעה הזאת באה על רקע אי-הצלחתה של החברה לספק עד כה דו"חות מתוקנים לרשות ניירות ערך בעקבות פרשת התארוך לאחור (בקדייטינג) של מועד הענקת האופציות לעובדים.

חצי מיליארד דולר מקופתה, כך מעריכים, שולמו לרואי חשבון ועורכי דין שעסקו בתיקון הדו"חות, וגם לחברת אלכס פרטנר שהיתה הבודק הבלתי-תלוי של נושא הבקדייטינג. ברשות החברה נותרו כיום 327 מיליון דולר בלבד.

הודעת קומברס מהשבוע שעבר עתידה להשפיע על גורלם של מאות עובדי החברה, רבים מהם מישראל. קומברס גם הודיעה רשמית כי העמידה את נכסיה למימוש באמצעות בנק גולדמן זאקס.

"המשימה העיקרית של דלויט היא תיקון של דו"חות שהוגשו ב-4 השנים האחרונות. זאת משימה מורכבת ומסובכת", אומר בכיר בתחום הפיננסי. "הבעיה העיקרית היא שצריך לעשות זאת במקביל להכנת הדו"חות השוטפים, והחיבור של שני הדברים גם יחד הוא מורכב מאוד, יקר, וגם - אותם רואי חשבון שעשו את הטעויות בזמן אמת כבר לא נמצאים. עבודת השחזור היא תרגיל מסובך".

משימה מסובכת

מבדיקה שערך "גלובס" ופורסמה בשבוע שעבר, עולה כי לאורך 4.5 שנים, מפברואר 2006 עד היום, רשמה קומברס סכום של 359 מיליון דולר בסעיף תיקון הדו"חות. בחלק מהרבעונים באותה תקופה לא דיווחה החברה על גובה ההוצאה, ולכן ניתן להעריך כי משימת תיקון הדו"חות גבתה עד היום מהחברה קרוב לחצי מיליארד דולר. חלקם זרמו לקופת פירמת רואי החשבון העולמית דלויט. עם שכירת שירותיהם של משרדים נוספים, ההוצאות בסעיף זה רק מוסיפים לתפוח.

"דלויט הם אלה שחתמו על הדו"חות, ובהתנהלות הרשלנית שלהם הם גרמו לחברה נזק עצום, ולא מדובר רק על העלות הישירה, אלא גם על נושא הסחת הדעת מהניהול השוטף", אומר הבכיר. "במקום להשקיע מאמצי ניהול בפיתוח מוצרים ובעסקים הרגילים של החברה, מתעסקים עכשיו בביורוקרטיה של הפקת דו"חות עבר. מבחינת החברה מדובר באסון ניהולי מעין כמותו, שנבע מחוסר המקצועיות של רואי החשבון. לדעתי הם צפויים להיתבע על כך".

אותו בכיר מוסיף וטוען כי הלקח העיקרי שעל רואי החשבון להפיק הוא שיש לספק דו"חות מהימנים ולהעיר כאשר הדברים מתנהלים בצורה לא תקינה. "זהו תנאי לקיומה של חברה", הוא אומר.

לא היתה ביקורת

עוד מוסיף הבכיר כי במשך שנים קומברס נתנה יד למצב שלא שיקף את המציאות, ולכן האחריות הראשונה היא של החברה, ללא קשר לאחריות של רואי החשבון. "יש חברות שלא מפריע להן אם הדיווחים לא נכונים, אבל זה רק למראית-עין, בסופו של דבר זה גורם נזק, ואפשר היה למנוע אותו אם היה קם רואה החשבון שיבקר את החברה, גם אם לא נוח לו באותו רגע, וישים את הדברים על השולחן", אומר הבכיר. להערכתו, לאחר שיוגשו הדו"חות הכספיים, תבחר קומברס להעביר את הטיפול בחברה למשרד רואי חשבון אחר.

עם זאת, סבור גורם אחר בתחום הפיננסי, לקומברס נוח יותר להמשיך להעסיק בביקורת ובתיקון הדו"חות את משרד דלויט. "הם עשו ביקורת לא טובה, אבל הם מכירים את החברה יותר מכל אחד אחר, יש להם גם ניירות העבודה שמסייעים להם להבין מה קרה", הוא אומר. "אנדרה דהן, מנכ"ל קומברס, אומר שבכל תחום חשבונאי יש בעיות. אני חושב שלפחות בדברים המהותיים לא היו צריכים להיות כשלים. אני יכול להבין טעויות שנעשו בתחום הבקדייטינג, אבל התחום העיקרי שבו התגלו הבעיות היה בהכרה בהכנסות".

עוד אומר הגורם כי להשקפתו, הבעיות החמורות מתבטאות בזמן הרב שהצריך תיקון הדו"חות והכסף העצום שהוציאה קומברס כדי לטפל בכך. "זה לא רק רואי חשבון שמקבלים שכר, יש שם גם יועצים משפטיים שעובדים לפי שעות. קומברס נמצאת במצוקה, והיא חייבת לשלם על כך בסכומים אסטרונומיים", הוא אומר.

בדלויט סירבו לפניית "גלובס" להתייחס לטענות שהועלו נגד החברה.

מי אחראי לכשלים?

גורם בתחום הפיננסי מזכיר את "החטא הקדמון" של קומברס שהביא למצבה הנוכחי. "הבעיה עיקרית בקומברס נוצרה בעקבות מעשי המירמה בתחום הבקדייטינג", הוא אומר. "התנהלות החברה במקרה הזה היתה לא נכונה, וכאן גם נכנסו לעניין רואי החשבון. ככל שרואי החשבון נכנסו לדברים, הם גילו כי הנתונים החשבונאיים הוצגו באופן לא נכון. נוצר מצב שבו הגוף שבדק את הדברים הוא גם הגוף שביקר אותם - משרד דלויט", אומר אותו גורם, ומוסיף כי מי שטיפל בדו"חות לא היה רק הסניף הישראלי בארץ אלא גם דלויט העולמית.

"היו כשלים בביצוע הביקורת, כרגע לא ניתן לדעת מה היקפם המדויק, ומי שאחראי לכך בראש ובראשונה היא החברה, מועצת המנהלים שלה וועדת הביקורת", אומר הגורם.

לדעתו, אחריות משרד רואי החשבון היא משנית ביחס לחברה, אבל היא לא פחות חשובה: "קשה להאמין כי הדברים שעולים היום והעיכובים בדו"חות לא התגלו על-ידי רואי החשבון שעשו במשך שנים את הדו"חות עבור קומברס. לא מדובר ברואה חשבון חדש שנכנס לחברה ואמור להיות מופתע מהממצאים. דלויט ביקרה את קומברס מהרגע שהיא הונפקה בבורסה עד היום, הם היו צריכים להכיר את התיק הזה טוב מאוד, וכאן כנראה היה כשל".

עוד הוא טוען כי בעל מניות בקומברס שחש כי נפגע ממה שקרה צריך לתבוע את כל מי שקשור לכך, גם את רואי החשבון שבעניינם יש צורך להוכיח רשלנות. "אני מניח", הוא אומר, "שיש אנשים שרק מחכים שהדברים יתבהרו כדי להגיש תביעה".

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר