גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להפנות משאבים לפריפריה

פערי השכר הקיצוניים בישראל הם בגדר פצצה חברתית מתקתקת. ארבעה צעדים לשינוי המצב

עד לסוף שנות ה-60 נחשבה מדינת ישראל לאחת מהמדינות השוויוניות בין הארצות המפותחות והמתפתחות. זאת בזכות האידיאולוגיה השוויונית שרווחה במוסדות המדינה, בזכות גילה הצעיר שמנע צבירת הון ונכסים, ובזכות השיעור הנמוך של קשישים בתחומה, בהשוואה לארצות מערביות. היום, לעומת זאת, מדורגת ישראל בין המדינות המובילות בעולם המערבי בפערי ההכנסה בין שכבות האוכלוסייה שבה.

הידרדרות זו נובעת בראש ובראשונה מהשפעות כלל-עולמיות של האצת תהליך הגלובליזציה, ומהשפעת המהפכה הטכנולוגית והתקשורתית בארץ ובעולם. סיבות נוספות הן הפערים העמוקים בין שכבות האוכלוסייה, המאופיינים במדיניות ממשלתית מוטעית, הקטנת ההשקעות בהון האנושי, השקעות נמוכות יחסית בתשתיות, השתתפות נמוכה בכוח-העבודה ועוד.

גם הצמיחה הכלכלית בשנים האחרונות לא הצליחה לפתור את הבעיות החברתיות בארץ, ואף העמיקה אותן. הצמיחה, שהיא מוטת ייצוא והיי-טק, הקצינה את הפערים החברתיים בין בעלי השכלה גבוהה למעוטי השכלה, בין יישובים במרכז הארץ ליישובים בפריפריה, ובין עובדי תעשייה מסורתית לעובדי תעשיות ההיי-טק. הקצנה זו אינה מפתיעה, והיא מוכרת בעולם מאז שנות ה-80.

פערי השכר הקיצוניים בישראל הם בגדר פצצה חברתית מתקתקת, ולדאבוני, נראה כי בהסתכלות גיאוגרפית יש שתי חברות בישראל: האחת ממוקמת בין חדרה לגדרה, והאחרת ממוקמת דרומית לגדרה וצפונית לחדרה. בין שתי חברות אלה קיימת שונות גבוהה מאוד באשר לשיעורי האבטלה - כך, למשל, ב-2004 עמד שיעור האבטלה בתל-אביב על כ-9%, לעומת יותר מ-15% ביישובי הפיתוח בצפון ובדרום.

לשם הקטנת ממדי האבטלה וצמצום הפערים החברתיים, מיניתי בתחילת כהונתי ועדת מומחים בראשותו של פרופ' צבי אקשטיין ובהשתתפות הפרופסורים יוסי תמיר, משה גביש, דני צידון ואפרים צדקה, מר אוהד מראני, מר יורם בליזובסקי, גב' נירה שמיר ומר אבי ברק. הוועדה בחנה במשך כמה חודשים את הצעדים שעל הממשלה לנקוט כדי לטפל בתופעות שהוזכרו. בימים אלה היא סיימה את עבודתה, והמלצותיה יוגשו לשר האוצר ולממשלה כדי לסייע להם בגיבוש מדיניות כלכלית-חברתית. ואלה הם עיקרי ההמלצות:

* אימוץ יעד של חוסן כלכלי, אשר יתבטא במונחים של תוצר לנפש ביחס לתל"ג לנפש בארצות-הברית (או ממוצע הארצות המובילות). יעד ריאלי הוא שהתוצר לנפש בישראל יגיע ל-80% מהתוצר לנפש בארצות-הברית בתוך עשרים שנה.

* אימוץ יעד של חוסן חברתי, שבו שיעור המשתכרים שכר חודשי במשרה מלאה ושכר לשעה הנמוכים משכר מינימום, יהיה אפסי בתוך חמש שנים.

* הצבת יעד של הגדלת שיעור התעסוקה של ישראלים במשך חמש שנים בכ-8% על-ידי הורדת שיעורי האבטלה והגדלת ההשתתפות בשוק העבודה.

* נקיטת אמצעי מדיניות אקטיביים לצורך עמידה ביעדים שהוזכרו.

אמצעי המדיניות המומלצים על-ידי הוועדה הם ארבעה. ראשית, הנהגת תוכנית מס הכנסה שלילי, כזיכוי מס לבעלי הכנסה נמוכה. שנית, הקמת ועדה של ההסתדרות, המעסיקים והממשלה לגיבוש הצעת-חוק חדשה ומוסכמת לשכר המינימום, כאשר על החוק החדש לכלול תקציב ומנגנון אכיפה יעיל לחוק.

שלישית, קביעת מדיניות להעסקת עובדים לא ישראלים, בחוק, שעל-פיה - בתהליך של עד שלוש שנים - יבוטלו כל רישיונות העבודה לעובדים זרים בכל הענפים במשק, להוציא ענף הסיעוד, תוך הקצאת תקציב משמעותי להכשרת עובדים ישראלים בענפים שבהם הדבר יידרש, מתן פיצוי למעסיקים בענפים שבהם תהיה פגיעה בשל כך, ומתן סבסוד למעסיקים להעסקת עובדים ישראלים. ולבסוף, יצירת אמצעי-תחבורה זולים מיישובים, שבהם שיעורי אבטלה גבוהים ושיעורי השתתפות נמוכים, אל מרכזי הערים הגדולות.

על-מנת ליצור שינוי של ממש, יש לפעול ביתר מרץ ליצירת מקומות תעסוקה בפריפריה. לצורך כך, אני מוביל כעת תוכנית להעתקת כ-60 מפעלי תעשייה ממרכז הארץ לפריפריה, שתהווה פתרון תעסוקתי לכעשרת-אלפים איש (בתעשייה ובשירותים נלווים). בכך נבטיח את התפתחות המפעלים מצד אחד, וניצור מקומות-עבודה באזורים שבהם היא דרושה מצד שני. הממשלה כבר נתנה את ברכתה לתוכנית זו, ובימים אלה הוקמה מינהלת שתוציא את התוכנית לפועל.

נושא חשוב נוסף, שמשמש מנוע עיקרי לחידוש הצמיחה וליצירת מקומות תעסוקה, הוא הגדלת הייצוא הישראלי. בהיותנו מדינה קטנה, יחסית לסחר העולמי, סימנו לעצמנו למטרה: הגדלת הייצוא התעסוקתי בכ-10% מעבר לגידול הטבעי, שתביא לתוספת של 2.5 מיליארד דולר ייצוא, ותאפשר יצירת 35 אלף מקומות עבודה חדשים.

לאחר השקעות של מיליארד שקלים במו"פ, בציוד ובתשתיות טכנולוגיות, אנו נדרשים להשקיע סכומי כסף קטנים יחסית בשיווק. השקעות אלה יאפשרו לנו לממש את הפוטנציאל הרב הגלום בתעשייה הישראלית, וליצור עשרות-אלפי מקומות עבודה שייתנו מענה למובטלים.

החוסן הכלכלי והחברתי של מדינת ישראל תלוי במידה רבה גם במערכת חינוך חזקה, טובה ויעילה, המעמידה דורות חדשים של אזרחים מועילים ומוכשרים, שמסוגלים להשתלב במעגל העבודה ובחברה הישראלית. מתוך אמונה בחשיבות הנושא, החלטתי לפעול לקידום החינוך בשני טווחי-זמן: בטווח הקצר - להגדיל את מסגרות ההכשרה המקצועית לבוגרים. בטווח הארוך - לחזק את החינוך הטכנולוגי במערכת החינוך העל-יסודית והעל-תיכונית, באמצעות תקצוב הולם של הממשלה.

במקביל תפעל התאחדות התעשיינים, יחד עם משרד החינוך, לשנות את תוכניות הלימוד בחינוך הטכנולוגי, ולעשותן רלוונטיות לצורכי התעשייה המתקדמת, להגדיל את מספר התלמידים שיתמחו בחינוך הטכנולוגי, ולהרחיב את עתודת בוגרי מערכת החינוך, שתהיה מנוף אדיר להעצמת התעשייה הישראלית.

הנפת הדגלים הללו, והתגייסותה של התעשייה כולה ליישומם, יזכירו לכולנו כי סיפור התעשייה שזור בחזון הציוני של הקמת המדינה, פיתוחה וביסוסה. היום, כמו אז, צריכים ומוכנים התעשיינים להירתם לקידומה של החברה הישראלית ולמען חוסנה הכלכלי.

הכותב הוא נשיא התאחדות התעשיינים

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"