גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלל עמוק בחדר הסגלגל

שלשום מת נשיא ביהמ"ש העליון של ארה"ב, ויליאם רנקוויסט, שהעניק לג'ורג בוש את הנשיאות. "הוא מסמל תקופה", אומר מאיר שמגר

כשההשלכות ההרסניות של הסופה "קתרינה" עדיין מלוות את תושבי ניו אורלינס (גודל הנזק עדיין לא נאמד סופית; הערכות ראשוניות דיברו על מיליארדי דולרים) והזעם בקרב תושביה השחורים של העיר יוצא נגד הסיוע המאוחר שהתקבל על ידי השלטונות, נאלץ אתמול נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, להתמודד מול מצב בעייתי חדש: בליל השלישי בספטמבר מת מסרטן נשיא בית המשפט העליון בארה"ב, ויליאם רנקוויסט. הוא היה בן 80 במותו והסתלקותו הותירה חלל עמוק בחדר הסגלגל: אלמלא החלטתו השנויה במחלוקת להפסיק את ספירת הקולות בפלורידה בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2000, היה אל גור מתמנה לנשיא ארה"ב. "אתה רוצה למדוד את הכוח שהיה מצוי בידיו של רנקוויסט?", שואל-אומר פרופ' אייל בנבנישתי מאוניברסיטת ת"א, מומחה למשפט אמריקאי, ממקום מושבו בניו יורק, "דמיין מה היה קורה לו אל גור, שזכה ביותר קולות, היה מתמנה לנשיא במקום בוש. חשוב על ההשלכות. יכול מאוד להיות שהעולם, כפי שאנו מכירים אותו כעת, היה אחר לגמרי".

דעות שמרניות

"רנקוויסט מסמל תקופה בבית המשפט העליון", אמר אתמול נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר. "הכלל בארה"ב הוא שמתמנה למשרה השיפוטית אדם הקרוב בתפיסתו לזרם הפוליטי השליט באותה העת במדינה. היות והוא מונה על ידי ניקסון הוא סימל את אחד הביטויים המובהקים של המפלגה הרפובליקנית".

* כיצד אתה מתרשם מפועלו המשפטי?

"רנקוויסט עמד בראש בית המשפט העליון במשך תקופה ארוכה. היתה לו עמדה מאוזנת עם נטייה לשמרנות, כשמעל לכל זכורה דעת המיעוט שכתב בפרשת רוו נגד וויט. פס"ד הזה התיר הפלה מלאכותית עד החודש השלישי ונכתב על ידי שופט שחור. רנקוויסט התנגד להחלטה הזו. זה יכול להאיר במעט על אופיו ודרך התנהלותו. ככלל, הוא היה דמות דומיננטית מאוד ובמשך תקופה ארוכה לא היה כמעט נושא חשוב או רלוונטי שהוא לא נתן עליו את דעתו. אין ספק שבמשך שנותיו הוא עמד על דעותיו השמרניות. חשוב לציין, כי כשופטים אחרים שעמדו בראש בית המשפט העליון אין לטעות ולחשוב שהם מאבדים את הראייה של עליונות המשפט. השופטים מבטאים את אמונתם בעקרונות הצדק. בשורה התחתונה, הוא ניהל בצורה טובה את מערכת הצדק בבית המשפט העליון".

* יצא לך להכיר אותן באופן אישי?

"בביקורי השונים בארה"ב הכרתי אותו והזמנתי אותו ארצה. הוא הביע נכונות להגיע אבל אמר שמחלת אשתו מונעת זאת ממנו. גם אשתו, אגב, הוכרעה על ידי המחלה. היו לנו מספר פגישות. הייתי בידידות עמוקה עם מספר שופטים בבית המשפט העליון בארה"ב, אבל רובם היו שופטים אחרים. מטבע הדברים, קשרים טובים יותר נוצרו עם שופטים שהגיעו ארצה והצלחתי לשהות במחיצתם מספר ימים".

כשהוא עומד שוב בצומת קבלת ההחלטות, נאלץ בוש לחזור ולהרהר בפניו העתידיות של בית המשפט העליון בארה"ב. עם היבחרו לקדנציה שנייה בינואר השנה, סמוך להודעה בדבר מחלתו של רנקוויסט, הבטיח בוש לבוחריו "להשתמש באשראי הפוליטי" שקיבל בבחירות. רבים פירשו אז את האמירה, כי המינוי הבא של שופט לבית המשפט העליון בארה"ב יהיה של שופט שמרן עם נטיות דתיות. מינוי כזה יוכל להשלים את ה"מהפיכה הדתית" של ארה"ב, ואולי אף להגביל באופן משמעותי את זכות הנשים לבצע הפלות. "כל הדינמיקה של בית המשפט העליון עתידה להשתנות עם מינויים של שופטים חדשים ושל נשיא חדש", אמר אתמול פרופ' יוסף הופמן, לשעבר מתמחה של רנקוויסט וכיום מרצה בכיר בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת אינדיאנה. "בשנים האחרונות היתה לנו תקופה יציבה מאוד בבית המשפט", הוסיף והעצים את עננת אי הוודאות אודות פניו העתידיות של בית המשפט העליון.

אתמול הבטיח בוש למנות בהקדם מחליף ראוי לרנקוויסט. "בזמן הקצר ביותר אבחר מועמד ראוי ומצליח שיוכל להיכנס לנעליו של רנקוויסט", אמר בוש. "גם כעת, כאשר אנו מביטים בתקווה אל עתידו של בית המשפט העליון, הרי שאזרחי האומה הזו יוכלו להביט בהערכה על הקריירה של השופט רנקוויסט".

בדמותו סימל ויליאם רנקוויסט את יציבות בית המשפט העליון. הוא נולד ב-1924 במילווקי, וויסקונסין. הוא שירת בצבא בתקופת מלחמת העולם השנייה ואחר כך החל בלימודים אקדמיים. ב-1952 קיבל תואר במשפטים מאוניברסיטת סטנפורד. הוא סיים ראשון במחזורו ושימש מתמחה אצל השופט העליון רוברט ג'קסון. אגב, שלישית באותו מחזור בדיוק, היתה השופטת סנדרה דיי או'קונור (שפרשה ביולי האחרון) - האישה הראשונה שכיהנה כשופטת בבית המשפט העליון. בתקופת ממשלו של הנשיא ריצ'ארד ניקסון מונה רנקוויסט לעוזר התובע הכללי. ב-1973 מינה אותו ניקסון לשופט בבית המשפט העליון. המינוי קיבל אומנם רוב גדול בסנאט, אך לא לפני שהתחוללה סערה סביב מזכר מהתקופה שבה היה רנקוויסט מתמחה וייעץ לשופט ג'קסון להתנגד להחלטה, שקבעה כי הפרדה בין גזעים מנוגדת לחוקה.

גישה מחמירה

טורי פרשנות שונים שהופיעו אתמול בעיתוני ארה"ב, גרסו כי הסיבה המובהקת למינויו לבית המשפט העליון, היתה פעילותו הפוליטית השמרנית. ב"וושינגטון פוסט" הסבירו אתמול, כי לאחר פרישתו של נשיא בית המשפט העליון, ארל וורן (שהיה חתום על מספר פסקי דין מהפכניים: ההחלטה כי הפרדה בין גזעים בבתי ספר אינה חוקית, מניעת הנוהג לפיו למחוזות בחירה גדולים של שחורים ניתן נציג אחד בלבד בבית הנבחרים וחיוב השוטרים להצהיר בפני עצור על זכויותיו) ב-1969, ביקש ניקסון ל"חזור הביתה". "בהקבלה גסה לשיטת המשפט שלנו", אומר פרופ' רון שפירא, "ניקסון ביקש לרסן את הפריחה המשפטית של שנות השישים. אותו אקטיביזם שיפוטי, שבארה"ב מזהים ככוחו של הסנאט והקונגרס על פני המדינות, די חרה לניקסון והוא ביקש לעשות מעשה". מינויו של רנקוויסט (ובהמשך של אוק'נור, אנטונין סקליה וקלרנס תומס) החזיר את בית המשפט העליון למגמתו השמרנית. ב-1986 מינה אותו הנשיא דאז, רונלד רייגן, לנשיא בית המשפט במקומו של וורן ברגר.

תפקיד נשיא ביהמ"ש אינו מקנה קול עודף בהצבעות, ורנקוויסט מצא את עצמו בדעת מיעוט ברבות מן ההחלטות, בשל נטייתו השמרנית הבלתי מתפשרת. מאחר שבית המשפט העליון האמריקאי יושב תמיד בהרכב מלא נמצא שאין לנשיא הכוח (שיש למקבילו הישראלי) להשפיע על התוצאה על-ידי קביעת ההרכב. בתחילת כהונתו היה מרבה לכתוב דעות יחיד.

בין דעות המיעוט של רנקוויסט יש לציין את תמיכתו בכך שמדינות יוכלו לאסור על הפלות בתחומן. רנקוויסט גם לא סבר שחוקים נגד קיום יחסים הומוסקסואליים סותרים את החוקה. הוא תמך בהתרת תפילות בבתי ספר ציבוריים, למרות עקרון הפרדת הדת מהמדינה.

גישתו לענישה הייתה מחמירה (תמך בעונש מוות) והוא תמך בזכויותיהן של המדינות מול הממשל הפדראלי. הוא היה ידוע בהתנגדותו לאקטיביזם שיפוטי ליברלי, אולם נראה שגם בית המשפט בראשותו לא המעיט באקטיביזם שיפוטי, אך לעיתים קרובות דווקא מהצד השמרני. בעבר התנגד רנקוויסט לחובה המפורסמת כל כך להזהיר עצור שדברים שיאמר עלולים לשמש כנגדו, אך כחלק מהגמשה מסוימת בעמדותיו, הוא שינה את דעתו בנדון. "זה יהיה שטחי אם אומר שהוא היה שופט שטחי ולא פורץ דרך", תימצת, בדרכו המיוחדת, שופט בית המשפט העליון לשעבר, יעקב טירקל.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"