גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהתורכים לבריטים

מלחמת העולם הראשונה גרמה לבהלה ברחבי האימפריה העותומנית, וגם בארץ ישראל. ייצוא ההדרים, מקור הכנסה עיקרי, נפסק. כספי ה"'חלוקה" מאירופה נתקעו. מפקידים פדו את פקדונותיהם מבנקים ברחבי האימפריה, גם מבנק אנגליא-פלשתינה. כל הבנקים ברחבי האימפריה היו עלולים לקרוס, אולם השלטונות העותומניים הכריזו על מורטוריום, שמיטת חובות לתקופה מסוימת. זו היתה שעת המבחן הראשונה של הבנק.

הבעיה הפיננסית העיקרית היתה מחסור במזומנים. בתיאום עם ארתור רופין, שעמד בראש המשרד הארץ-ישראלי, הדפיס הבנק המחאות בנקאיות בחתימת ידם של מנהלי הבנק, בסכומים של 5, 10, 20, 50 ו-100 פרנק. הלקוח הסב את ההמחאה בחתימתו ובכך הפך אותה לכסף, שהתקבל וכובד.

מנחם שנקין סיפר בזכרונותיו, שהיחס בין המחאה כזו לבין זהב היה 90%. כלומר: חלפנים היו מוכנים להמיר המחאה לזהב ב-90% מערכה הנקוב. וזה בתנאי מלחמה וחוסר ודאות. יותר מכל, העיד הדבר על האמון בבנק. בסוף המלחמה, אגב, נפדו כל ההמחאות על-פי ערכן הנקוב.

ניהול בנק יציב ועצמאי תחת האימפריה העותמנית של אותם ימים לא היה קל. הם התייחסו לבנק, שהיה בריטי ומימן את התנועה הציונית, באיבה ובחשד. בראשית 1914 הוצא צו סגירה לבנק. בו זמנית פשטו קציני המשטרה הצבאית על כל סניפי הבנק, ערכו חיפוש והחרימו את מפתחות הקופות והכספות. הבנק, שהיה מוכן לזה, איחסן את הספרים ומרבית הכסף, מחוץ לסניפים, ולשוטרים הסביר שהוא במחסור מזומנים, כי החליט לשלם לעובדיו כמה משכורות מראש.

בינואר 1915 הורה ג'מאל פאשה, המושל הצבאי של סוריה וארץ ישראל, על פירוק הבנק, ודרש מהלקוחות למסור לו את ההמחאות לצורך גבייתם מהבנק. הלקוחות, יהודים וערבים, סמכו על הבנק ולא על השלטון העותומני. למרות האיומים בענישה חמורה כלפי מי שלא יציית, קיבל פאשה לידיו המחאות בהיקף של 1,500 פרנק בלבד מתוך מחזור של מיליון פרנק. בסופו של דבר, כדי למשוך זמן, הציעו מנהלי הבנק לפרקו באופן מסודר, בתהליך זהיר שישמור על האינטרסים של הלקוחות. ה"פירוק" הזה נמשך עד הגעתו של הגנרל אדמונד אלנבי.

בתחילה כבשו הבריטים את דרום הארץ וחלק ממישור החוף. סניף חיפה של הבנק נותר מנותק משאר הסניפים ופעל תחת העותומנים. מנהליו העריכו שזה עניין של זמן עד שהאימפריה תתמוטט והכסף יאבד מערכו, והחליטו לנצל אותו לרכוש אדמות על הר הכרמל. בכך, התחילו את תהליך ייהוד הכרמל.

בשנים הראשונות של המנדט הבריטי צמח המשק. ב-1922 נפתח הסניף התל-אביב של הבנק, בבית ברסקי, בצומת יהודה הלוי והרצל. שלמה ברסקי הפקיד את הבית בידי הבנק כדי לממן עיסקת נדל"ן קונה. לא נמצא לבניין קונה, והוא הפך לסניף של הבנק. עשר שנים מאוחר יותר, הנהלת הבנק כולה עברה מיפו לבית ברסקי, ומאז ועד היום הוא משמש את הנהלת הבנק.

ב-1924, בעקבות החלטת הקונגרס הציוני, הוקם "בנק אפותיקאי (משכנתא ביוונית) הכללי של ארץ ישראל", בסיוע מימון של בנק אנגליא-פלשתינה. ארבע שנים מאוחר יותר, הוא הועבר לבעלותו המלאה של אנגליא-פלשתינא ומימן הלוואות על-ידי הנפקת אג"ח. בעשור הראשון שלו לא הניב תוצאות מרשימות, אבל עם גלי העלייה של אמצע שנות ה-30 ופריחת שוק ניירות הערך, הבנק הצליח לגייס הון רב ולממן את הבנייה העירונית. היום זהו בנק לאומי למשכנתאות.

בסוף 1930 שונה שמו של הבנק מחברת אנגליא-פלשתינה לבנק אנגלו-פלשתינה. שינוי סמנטי שלא שינה דבר בפעילותו העסקית-בנקאית. בשנות המנדט הבנק סייע לעלייה: עולים מפולין קיבלו סיוע בהעברת רכושם. הבנק סייע גם למבקשי סרטיפיקטים, אישורי עליה לארץ ישראל, שהותנו על-ידי הבריטים בהוכחת אמצעים כספיים של 1,000 ליש"ט לפחות. הבנק הנפיק אישורים כאלה גם כשהיה ברור שהם כנגד פקדונות זמניים שיוצאו מהבנק ברגע שיתקבל האישור. עם עליית הנאצים לשלטון, סייע הבנק ליהודי גרמניה להעביר את כספם.

אחד הפרויקטים החשובים בהם השתתף הבנק היה סיוע לחברת "אוצר מפעלי ים" במחצית השנייה של שנות ה-30 להקים את נמל תל-אביב. הבנק ביצע את הנפקת המניות של אוצר מפעלי ים, כולל מאמצי השיווק. שבוע לאחר שיצאה המניה לשוק גויסו 70 אלף לא"י, והנמל הוקם.

מלחמת העולם השנייה שוב איימה על ענף ההדרים. רוב השווקים נסגרו בפני התוצרת הארץ-ישראלית, והבנק נרתם להזרים להם מימון שהוגדר כ"מקדמות" באמצעות שני בנקים ייעודיים, שהוקמו בשיתוף הסוכנות: "אוצר לתעשייה" ו"אוצר לחקלאות".

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי