גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקומוניזם מת. יחי הקוויאר

חשבתם שקוויאר איכותי ניתן למצוא רק בברית המועצות? בחוות הדגים של דרום איידהו תצפה לכם הפתעה נעימה וזולה

אחרי למעלה מעשר שנות גידול במי המעיינות של חוות הדגים המסחרית בדרום איידהו, חמישה תריסרים של דגי חידקן מוכנים להניב ביצים שישווקו לחובבי קוויאר אמריקנים. לא יכול היה להיות להם תזמון מוצלח יותר מזה.

האיסור שהטילה לאחרונה ארה"ב על יבוא קוויאר בלוגה מהים הכספי ומהים השחור הביא לפריחה בחוות הדגים האמריקניות, שמתכוננות להיכנס לתמונה ולספק לחנויות הגורמה ולמסעדות היוקרה את הביצים המומלחות האהובות כל כך מדגי החידקן.

"השורה התחתונה היא שמקור הקוויאר בעתיד יהיה חוות הדגים", מסביר ג'ואל ואן אננאאם, מומחה לדגי חידקן במחלקה למדעי בעלי החיים באוניברסיטת קליפורניה בדייוויס.

ההערכה שלו מגיעה בעקבות איסור הייבוא שהטיל בספטמבר שירות הדיג וחיות הבר האמריקני על מוצרי חידקן בלוגה מהים הכספי מרוסיה, אזרבייג'אן, איראן, קזחסטן וטורקמניסטן, בתגובה למה שהשירות מכנה 'כישלונם בשמירה על הזן העומד בפני הכחדה'. בחודש שעבר הטיל השירות איסור גם על ייבוא בלוגה ממדינות מזרח אירופה ששוכנות לחוף הים השחור.

במהלך שני העשורים האחרונים, עידן של שינויים סוערים שנגרמו בעקבות התמוטטות ברית המועצות, צנחה אוכלוסיית דגי החידקן בים הכספי ביותר מ-90%, על פי נתוני Caviar Emptor, קואליציה של ארגונים לאיכות הסביבה.

משמעות האיסור היא שבשבועות הקרובים יזכה מספר שיא של חובבי גורמה אמריקנים לנסות את התוצרת האמריקנית, שמקורה בחידקן לבן, בן לאותה משפחת בלוגה של הים הכספי, אבל מזן שונה.

העיתוי חשוב במיוחד לא רק בשל איסור הייבוא, אלא משום שבתקופה שבין נובמבר לראש השנה האזרחי נמכרים בשוק האמריקני כ-80% מצריכת הקוויאר השנתית בשוק זה.

הקוויאר מהחידקן הלבן, שמגודל בחוות באיידהו ובמרכז קליפורניה, לא ישא אולי את החותם הנכסף של קוויאר שנאסף מחידקן בלוגה, אבל המוניטין שלו הולכים ומתפתחים ומחירו עומד על כרבע ממחיר הבלוגה.

מרק ארנאו, סו-שף באטלייה, מסעדת ארבעה כוכבים במלון ריץ-קרלטון בניו יורק, אומר כי הקוויאר מחידקן לבן שגודל בחוות טוב מספיק עבור המסעדה האקסלוסיבית. "הטעם באמת טוב מאוד", אמר ארנאו.

גידול החידקן הלבן הוא עבודה קשה. החידקן לבן הבטן מגודל בבריכות בטון מלבניות, המכונות "תעלות מים", והוא יכול להגיע למשקל של 82 קילוגרם. לדברי לאו ריי, אחד משלושת יצרני הקוויאר הגדולים במדינה, העברת דג באורך 1.50-2.00 מטר מבריכה אחת לאחרת היא משימה מפרכת שדורשת אלונקה מיוחדת וצוות בן שני אנשים.

ריי מצפה לאסוף כ-70 קילוגרם של ביצים שחורות אפורות יקרות ערך, מהחידקנים הלבנים שגידל בחוותו.

זוהי השנה הראשונה בה ייכנס הקוויאר מאיידהו לשוק, וכל הכמות שתיוצר כבר הוזמנה על ידי דייל שרואו, בעלים משותף של סיאטל קוויאר, שמתמחה במכירה קמעונאית של קוויאר ושמפניה. "אנחנו מאמינים שלעסק הזה צפוי עתיד חזק מאוד", אומר שרואו על חוות החידקן הלבן, "אנשים תמיד ירצו קוויאר".

עם תיאבון היסטורי ליותר מ-50 טון בשנה, הפכה ארה"ב עם השנים ליבואנית הגדולה ביותר של קוויאר בלוגה בעולם. אמריקה נמצאת במקום השלישי בייבוא קוויאר מכל הסוגים אחרי האיחוד האירופי ושוויץ, אבל מומחים אומרים כי הברחות בלתי חוקיות של בלוגה מערפלות את התמונה האמיתית.

שרואו אומר כי הקוויאר מהחידקן הלבן מהחוות באיידהו ובקליפורניה זהה לאוסטרה (Osetra), הקוויאר שמגיע מסוג מסוים של חידקן מרוסיה.

הקוויאר שמגודל בארה"ב הוא גם זול יותר. הקוויאר מאיידהו נמכר תמורת 50 דולר לאונקיה בהשוואה למחיר הקמעונאי של הבלוגה שיכול להגיע עד 200 דולר - כשאפשר בכלל להשיגו. מחירי האוסטרה עלו מכ-100 דולר לאונקיה בשנה שעברה ל-175 דולר העונה.

שלושת יצרני הקוויאר מאיידהו היו צריכים לחכות יותר מעשר שנים עד שיכלו לטעום מעט מהגמול עבור עבודתם הקשה. את מינו של החידקן הלבן, דג המים המתוקים הגדול ביותר בצפון אמריקה, לא ניתן לקבוע במשך חמש שנים. לנקבות לוקח עוד חמש שנים לפחות לייצר ביצים. כל נקבה במשקל 45 קילוגרם מייצרת בממוצע 80,000 ביצים, שהן כ-40 אונקיות (1,135 גרם) של קוויאר.

"אנחנו נתחיל בקטן ונגדל לאט, אבל אני חושב שאיידהו יכולה בקלות להגיע להיות יצרנית החידקנים הגדולה בין מדינות ארה"ב", אמר ריי, הבעלים של פיש ברידרס מאיידהו. איידהו עדיין מפגרת אחרי קליפורניה, שיש בה שתי חברות המייצרות יותר משבעה טון בשנה. סטרלינג קוויאר היא השחקנית הגדולה ביותר בתעשייה המקומית של קוויאר החידקן הלבן.

האיסורים המוטלים על הבלוגה משמעותם "שהמכירות השנה יהיו חזקות יותר מאי פעם", אמר המנהל פיטר סטראפנגר. הסחר הבינלאומי בבלוגה התהדק מאז 1998, כש-170 מדינות, כולל ארה"ב, הוסיפו את הזן עתיק היומין לרשימת הזנים בסכנה המוגנים על פי האמנה הבינלאומית נגד סחר בזנים הנמצאים בסכנה. "

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה