גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סאיוטה הישראלית נמכרת ל-RSA האמריקנית תמורת 145 מיליון דולר במזומן

סאיוטה נבחרה לאחד מהסטאט-אפים המבטיחים של "גלובס" ל-2005 * נפתלי בנט, מייסד ומנכ"ל החברה: "בכל חברה אחרת הכסף היה הולך קודם כל למשקיעים, והיתרה לעובדים והמייסדים. דאגנו למחוק את קדימות המשקיעים, וזאת היתה אחת הסיבות שהמריצה אותנו לקרוע את התחת" > עופר לוי

לפני חודשיים, כאשר שאלנו את נפתלי בנט, מייסד ומנכ"ל חברת הסטארט אפ סאיוטה (Cyota), תמורת איזה מחיר הוא יהיה מוכן למכור את החברה, הוא השיב בפשטות: "אין לי מספר".

היום בנט, העומד בראש החברה שנבחרה כאחד מעשרת הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס", מספק לנו את המספר המדויק שתמורתו הוא מוכן להיפרד מהחברה: 145 מיליון דולר, 139.5 מיליון דולר מתוך זאת במזומן והיתרה בתוכנית תגמול לעובדים. זה הסכום שתקבל סאיוטה, המפתחת פתרונות אבטחה כנגד גניבת זהויות, ממתחרתה, חברת אבטחת המידע RSA Security (סימול: RSAS), אשר מספקת פתרונות אימות ואבטחה לבנקים.

"קיבלנו הצעות, אבל לא נכנסנו למשא ומתן", אמר לנו בזמנו בנט. "אם הייתי מוכר את החברה, הייתי חושב בעיקר עם מי הייתי רוצה לעבוד, ולא על המחיר בעסקה". היום מסביר לנו בנט שבחודשים האחרונים פנו אל סאיוטה ארבע חברות במטרה לרכוש אותה. "היתה לנו התלבטות קשה אם למכור או לא, ובחנו שלושה נושאים מרכזיים: אסטרטגיה, תנאי העסקה עצמה ותפישת העולם של המציעות לגבי העובדים.

"תנאי העסקה עם RSA לעומת המתחרות היו טובים, אך לא בצורה ממשית. מה שנתן את הנוק-אאוט היתה תפישת העולם של RSA לגבי העובדים. בניגוד להצעות אחרות, ב-RSA יש התמקדות עצומה בפיתוח וגיוס עובדים מעולים, וזה היה קריטי עבורנו.

"מהבחינה האסטרטגית, כל הבנקים בעולם הם לקוחות של RSA והגענו למסקנה שהמיזוג יאפשר לנו גישה ללקוחות בכל העולם, ול-RSA לספק פתרון כולל. חשוב להדגיש, שסאיוטה נשארת חברה עצמאית - אני אדווח ישירות למנכ"ל RSA - וכן, שכל 120 העובדים של החברה בארץ ימשיכו לעבוד כרגיל".

גם אם המחיר שהציעה RSA לא היה משמעותית גבוה ביחס למתחרות, לבנט ושותפיו אין שום סיבה להתלונן. סאיוטה נמכרת בתמורה לפי חמש מהכסף שהושקע בה מיום הקמתה בשנת 1999. בחברה הושקעו עד היום 27 מיליון דולר בארבעה סבבי גיוס, כשבין המשקיעים בה ניתן למנות את בסמר, גיזה, יזראל סיד פרטנרס, פועלים ונצ'רס, דרזנר, Jafco ו-RRE ונצ'רס.

עבור פועלים ונצ'רס מדובר בהחזר של פי 3.6 על ההשקעה. פועלים ונצ'רס השקיעה עד היום בסאיוטה כ-2.8 מיליון דולר, והיא מחזיקה ב-7% מהחברה שתמורתם תקבל 10 מיליון דולר. יזראל סיד פרטנרס השקיעה בחברה כ-4 מיליון דולר מיום הקמתה, והיא מחזיקה ב-8% ממנה, אשר יניבו לה החזר של 11.5 מיליון דולר.

כיום, בעת מכירתה, נמצאת סאיוטה על סף איזון בשורה התחתונה. החברה מציגה מכירות שנתיות של 15 מיליון דולר, ועל-פי בנט, את 2006 היא צפויה לסגור עם הכנסות של 24 מיליון דולר. הסיבה לגידול במכירות נעוצה בעיקר בכך שבנקים ומוסדות פיננסיים אחרים מנסים להתמודד עם בעיית גניבת הזהויות, שהולכת וצוברת בשנים האחרונות תאוצה. הנזקים של הבעיה המכאיבה הזאת, מוערכים בעשרות מיליארדי דולרים בשנה.

אם לפני ארבע שנים הייתם שואלים את בנט ואת שותפיו לדרך, ליאור גלון, מיכל צור ובן אנוש, האם הם מאמינים שביום מן הימים הם יימכרו בסכום כל-כך גבוה, סביר להניח שהם היו מתגלגלים מצחוק. בשנת 2001 היתה סאיוטה עם רגל אחת בקבר, לאחר שניסתה במשך שנתיים לפתח כרטיס אשראי וירטואלי, שיאפשר לבצע פעולת רכישה חד פעמית באינטרנט.

הפיתוח הזה נכשל כשלון טוטאלי, ועם הכסף שנותר בקופה החליטו בנט ושותפיו לעשות רה-סטארט לסאיוטה, לטובת תחום האבטחה למוסדות פיננסיים. לסאיוטה ישנם כיום חמישה מוצרים בתחום האבטחה, אשר מטרתם אחת היא: למנוע מעבריינים לגנוב את הכסף.

סאיוטה מוכרת כיום למרבית הבנקים הגדולים בארצות-הברית, קנדה, אנגליה ויפן, והיא נכנסת בימים אלה לשוק הספרדי. בין לקוחותיה נמצאות גם חברות כרטיסי אשראי רבות. נציין, כי החברה אינה מוכרת רישיונות תוכנה במובן הקלאסי של ההגדרה, אלא מספקת שירות ארוך טווח של 3-5 שנים, המבוסס על תשלום שנתי קבוע, ותשלום קבוע עבור כל טרנזקציה שבה היא מטפלת.

אטרף לקראת המכירה

עבור RSA מדובר ברכישה ראשונה בישראל. החברה מוכרת בארץ בעיקר בזכות המתחרה-לקוחה שלה, חברת אלדין הישראלית (סימול: ALDN). RSA נחשבת למובילה בתחום פתרונות ההגנה הדיגיטליים שבו פועלת אלדין, והחל מתחילת 2005 היא הפכה ללקוחה של אלדין, כאשר חתמה על הסכם שיתוף פעולה לרישוי לטכנולוגיית ה-eToken של אלדין (ה-eToken הוא מפתח זעיר מבוסס USB, המשמש לזיהוי מרחוק של משתמשים).

מניותיה של RSA נסחרות כיום בנאסד"ק לפי שווי של 936 מיליון דולר. את הרבעון השלישי של השנה היא חתמה ברווח של כ-15 מיליון דולר, על הכנסות של 76.2 מיליון דולר, ובקופתה מונחים, נכון לסוף הרבעון, 202 מיליון דולר במזומנים.

" לא הייתם כל-כך רחוקים מהנפקה, מה בכל זאת גרם לכם להחליט למכור כעת?

בנט: "יכולנו להמשיך לכיוון הנפקה בכדי לממש אחזקות ולספק כיס עמוק יותר לארגון. המכירה עמדה בשני הפרמטרים האלה בענק. לדעתי ב-IPO היינו מצליחים להגיע לזה רק בעוד שנתיים שלוש. RSA עומדת להשקיע בנו בצורה עצומה, וראינו הרבה יתרונות ברכישה מבחינה אסטרטגית".

" כמה זמן התבשל המשא ומתן?

"המשא ומתן תפס תאוצה לפני שלושה שבועות ואצלנו התפתח אטרף לקראת המכירה. בניגוד לרוב החברות בארץ, סאיוטה היא חברה שאין בה קדימות מימוש עבור המשקיעים. בכל חברה אחרת במצב שלנו הכסף היה הולך קודם כל למשקיעים, והיתרה היתה מתחלקת בין העובדים והמייסדים. דאגנו למחוק את קדימות המשקיעים, וזאת היתה אחת הסיבות שהמריצה אותנו לקרוע את התחת. בכלל, הייתי רוצה לראות שחברות ימחקו את הקדימות שניתנת למשקיעים. אני סבור שכך התוצאה שהמשקיעים יקבלו, תהיה הרבה יותר טובה".

סאיוטה עוצרת את גנבי האינטרנט

המוצר המרכזי של סאיוטה הוא ה-eVision, מנוע לזיהוי תנועות פיננסיות חשודות בזמן אמת. המנוע מתבסס על אלגוריתמיקה מתוחכמת, והוא מתחקה אחר כל פעולה אינטרנטית שמתרחשת בין הבנק ללקוח. המנוע מעניק לכל פעולה ציון על סקאלה של 0 עד 1,000 נקודות, בהתאם לרמת הסבירות שמי שעומד מאחורי הפעולה הוא המשתמש האמיתי או הגנב (ציון 1,000 ניתן לגנב, ציון 0 ניתן למשתמש עצמו).

הליבה של המוצר היא מאגר מידע של כל לקוחותיה של סאיוטה, שנקרא eFraudNetwork. מדובר במעין רשת בינבנקאית לשיתוף מידע, שמטרתה לזהות גניבות המתרחשות באינטרנט בזמן אמת. אם למשל נתקל לקוח של סאיוטה בניסיון גניבה בספרד, הפרטים של הגנב מועברים לבסיס הנתונים של eFraudNetwork, ואם בתוך מספר דקות הוא ינסה לפרוץ לבנק במדינה אחרת, תהליך הזיהוי יהיה מהיר וקל. למעט קבוצת הבנקאות הגדולה בעולם, סיטיגרופ, לא מעט מהבנקים החשובים בעולם משתפים פעולה במסגרת מאגר המידע, וביניהם מרבית הבנקים הגדולים באמריקה, כמו בנק אוף אמריקה, צ'ייס מנהטן בנק וברקליס.

המוצר השני בחשיבותו עבור סאיוטה הוא ה-FraudAction אשר מסוגל לנטרל איומים אינטרנטיים בזמן אמת. באמצעות 40 עובדי החברה הפועלים מהרצליה, מנסה החברה לתת מענה לבעיית הפישיניג (Phishing), של גנבים השולחים מייל מתחזה ללקוחות, ומנסים דרכו לגנוב אינפורמציה על פרטי החשבון. סאיוטה סורקת מדי יומי מיליוני דוא"לים, וכשהיא מזהה התקפה בזמן אמת על בנקים היא מנטרלת אותה בתוך זמן קצר.

התקפות הפישינג על בנקים הן לא עניין של מה בכך. בשנים האחרונות נרשם גידול של עשרות אחוזים מדי חודש במספר ההתקפות על הבנקים. השירות של סאיוטה מאפשר לזהות את ההתקפה, לדווח עליה לבנק, לאתר את מקומה ובתוך מספר שעות להוריד אותה פיזית באמצעות ספק האינטרנט, שדרכו נעשתה ההתקפה.

בפרק הזמן שעובר החל מאיתור ההתקפה על הבנק ועד יירוטה, מנסה סאיוטה לבלבל את הגנב באמצעות התקפת נגד. סאיוטה משגרת אל הגנב במשך מספר שעות מידע פיקטיבי שכולל פרטים של לקוחות, מספרי כרטיסי אשראי, מספרי חשבונות וכדומה. "

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה