גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוציאים לנו את הנשמה ואת הכסף

ממצאי מחקר חדש על חוק רישוי עסקים ממקם את ישראל בחברת מדינות עולם שלישי. החוקרים, דביר וכהן-מוהליבר, מצאו כי מחדלי הרישוי גוררים אובדן תוצר של כחצי מיליארד שקל בשנה, וגורמים נזק של 1.5 מיליארד שקל בהקצאת מקורות לא יעילה. העסקים הקטנים סובלים יותר מהגדולים

מחקר חדש של קרן קורת והרשות לעסקים קטנים ובינוניים, בנושא רישוי עסקים, קובע את מה שכל בעל עסק כבר יודע ומכיר היטב: תהליך רישוי עסק הוא תהליך ארוך, מייגע ולא יעיל. כל-כך מסורבל ולא יעיל, עד שרבים בוחרים לעבור על החוק ולהקים עסק ללא רישיון. והראיה לכך היא, הנתונים של משרד הפנים, שלפיהם כ-40 אלף בתי עסק, שהם כ-34% מכלל העסקים טעוני רישוי, פועלים ללא רישיון-עסק ובניגוד לחוק. מרביתם בשל העדר אישור מוועדות התכנון והבנייה, ועל כך מלמד גם דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר.

החוקרים, אהרון כהן-מוהליבר ודוד דביר, בדקו ומצאו שבנושא הזה, הכול מתחיל ונגמר בביורוקרטיה וברגולציה מסורבלים, המהווים, לטענתם, חסם בפני יזמים המבקשים לפתוח עסקים, ובעיקר עסקים קטנים. "כיום, במסגרת הרגולטורית במדינת ישראל, ניתן למצוא מקרים מעטים בלבד שבהם ניתן להתחיל בפעילות כלכלית כלשהי בלי לקיים לפני כן מערכת דרישות, בכללן רישיונות ואישורים מהרשויות השונות. בולטת בהן, הדרישה לרישיון להפעלת עסק הנוגעת לכ-113 אלף עסק, המהווים כשליש ממספר העסקים בישראל".

אחד הממצאים החמורים במחקר מדבר על כך, שעלויות מנגנון הרישוי, מהסוג הנהוג בישראל, ובדומה למדינות מתפתחות, גבוהות משמעותית מהעלויות של מנגנון הרישוי הנהוג במדינות המתועשות. הודות למנגנון זה, מדורגת ישראל במקום ה-83 מתוך 140 מדינות. "מערכות הרישוי הרגולטוריות בישראל, כל-כך מורכבות, עד שהן עולות למשק 1.5 מיליארד שקל בהקצאה לא-יעילה של מקורות, וגוררות אובדן תוצר של כחצי מיליארד שקל מדי שנה. בשל פערי אינפורמציה ויכולת מיקוח מול הגורמים המאשרים, הפגיעה דיפרנציאלית וחלקם של העסקים הקטנים באובדן התוצר, גבוה משמעותית מחלקם של העסקים הגדולים".

כדוגמה לנזק כספי, שמנגנון הרישוי מסב למשק, מביא כהן-מוהליבר את סיפורה של משחטת-עופות ממרכז הארץ: "המשחטה מייצרת בתהליך הייצור שומנים מזהמים. המשרד לאיכות הסביבה דרש ממנה, כתנאי לקבלת רישיון-עסק, להקים מערכת לטיפול בשפכים. שנה אחר-כך הוא דרש גם התקנת קו להובלת השפכים למתקן הטיהור של המועצה הקרובה. המשחטה יישמה. אבל המועצה אמרה 'זה יוצר עומס' והורתה לה להפסיק את זרימת השפכים. בא המשרד לאיכות הסביבה ודרש הקמת בריכה. כשזו סוף-סוף הוקמה, נדרשה המשחטה להקים גם צינור שיוביל את השפכים מהבריכה לים בעומק מסוים. הסיפור הזה נמשך חמש שנים, וגרם למשחטה נזק כספי אדיר וכיום היא עומדת בפני סגירה".

כהן-מוהליבר אמר ל"גלובס", כי אגרות הרישוי, המסתכמות בכ-14 מיליון שקל בשנה, אינן מופנות לייעול המנגנון, אלא למימונו השוטף בלבד.

"ההכנסה מאגרות מהווה כשישית מהוצאות שכר הפקידים העוסקים ישירות ברישוי-עסק. מנגנון יעיל יכול היה להפחית את מספרם, וכתוצאה מכך גם את גובה האגרה".

אלף פקידים יצליחו לכבות

השיר "אלף כבאים" של להקת "דודה", לא הצליחו לכבות אותו. לא כך, אלף פקידי רישוי העסקים, שמצליחים "לכבות" עסקים רבים.

1,000! איש - זהו מספרם של הפקידים העוסקים ישירות ברישוי-עסקים. על-פי המחקר, מספר זה אינו כולל את זמנם של ועדות התכנון והבנייה, של בתי-המשפט ושל הוועדות השונות ברשויות המקומיות.

אז מה הופך את המנגנון למסורבל במיוחד? המחקר מפנה אצבע מאשימה כלפי חוק רישוי עסקים. הטענה היא, שהמבנה ושהמאפיינים של החוק גורמים לנזק הכלכלי הכבד למשק. "החוק משמש בעצם כחסם-כניסה לשוק בפני עסקים. ריבוי הדרישות, חלקן כתוצאה מרצון הגורמים להשיג אכיפה טובה יותר ולא מחשש מפגיעה בשלום הציבור, יוצרים צורך ברגולציה גבוהה ויקרה. הדרישות מעכבות פתיחת עסקים, גוזלות זמן עבודה יקר בטופסולוגיה, ולעיתים אף גורמות להוצאת צווי-סגירה לעסקים יצרניים, לאובדן מקומות עבודה ולאובדן תוצר למשק".

עוד לטענת החוקרים, מדי שנה מפסיד המשק תוצר בהיקף של 482 מיליון שקל, כתוצאה ממבנה החוק, ומקצה מקורות לפתיחה מחודשת של עסקים בהיקף של 250 מיליון שקל.

"הקצאת המקורות הלא-יעילה במשק ממיסוי עקיף, הגשת טפסים, עלויות כתוצאה משינויי דרישות ומאי-ידיעה, היא 1.22 מיליארד שקל בשנה".

נדרשת רפורמה כוללת

כתרופה מיידית לבעיות חוק הרישוי ותקנותיו, ממליצים החוקרים, לבצע רפורמה כוללת ברישוי עסקים, ובמרכזה, הקמת רשות רישוי מרכזית אחת במשרד התמ"ת.

במילים אחרות, לנשל את משרד הפנים המשמש כרגולטור האחראי בנושא. המשרד מסר בתגובה כי יגיב רק לאחר שילמד את ממצאי המחקר.

החוקרים מציעים, כי רשות זו תאגד את דרישותיהם של כל הגופים המקצועיים, דוגמת משטרה וכבאות, מבעלי עסקים, כדי למנוע כפילות בדרישות.

כמו כן, מוצע כי רישיון העסק יוענק לאחר הצהרת בעל העסק, כי הוא עומד בכל התנאים הנדרשים ושבדיקת העסק על-ידי הגורמים המקצועיים תיעשה לאחר מתן הרישיון, כנהוג במדינות מפותחות רבות, ולא לפני.

מוצע גם, שהרישיון יחודש בצורה אוטומטית לאחר הצהרת בעל העסק, כי לא ביצע שינויים בעסק המשפיעים על סעיפי הרישוי. החוקרים ממליצים גם על הקמת מערכת מידע מקוונת שתכלול את דרישות כל הגופים.

מנהל תוכנית עמיתי קרן קורת, זאב גולן, מבטיח כי ממצאי המחקר יוגשו לא רק למשרדי הממשלה הנוגעים בדבר, אלא גם לנציגי מגזר העסקים הקטנים והבינוניים, בתקווה שאלה יידעו להשפיע על מקבלי ההחלטות במסדרונות הכנסת.

המחדלים: כפל דרישות, שינויים ושחיתות

ומה קורה בשטח? להלן מספר דוגמאות המשקפות תמונת מצב עגומה:

* כפל דרישות וריבוי גורמים מאשרים: 93% מהעסקים נדרשים לאישור של יותר משני גורמים, ו-58% מהעסקים נדרשים לאישור של יותר מארבעה גורמים.

* דרישות משתנות: דרגי השטח ברשויות הרישוי השונות משנים את הדרישות מהעסקים בתדירות גבוהה.

* שחיתות וניגוד-עניינים: המחקר מראה, כי קיים קשר בין רמת השחיתות במדינה לבין מורכבות הליך רישוי העסקים.

* הטיה לטובת עסקים גדולים: חוסר ההבחנה בין עסקים מסוכנים ומורכבים לעסקים שאינם כאלה, יוצר הטיה מובנית נגד עסקים שאינם מורכבים או מסוכנים. עסקים קטנים מצוידים בפחות כלים להתמודד מול הדרישות הביורוקרטיות בכל אחת מהקטגוריות. בנוסף, הסמכויות הרבות העומדות לרשות דרגי השטח, והפתח לשחיתות שנוצר כתוצאה מכך, מאפשרים יתרונות לא הוגנים לעסקים גדולים.

* אורך התהליך: הבנק העולמי מצא, כי עסק בישראל זקוק ל-219 יום בכדי להסדיר את נושא ההתעסקות עם הרישיונות. זהו נתון חריג וגבוה משמעותית מהממוצע למדינות ה-OECD, שעומד על 147 יום. העלות של ההתעסקות עם הרישיונות, במונחי הכנסה לנפש בישראל, גבוהה ב-20% מהעלות במדינות ה-OECD. הסיבות העיקריות לעיכובים הן השהיה ממושכת של הבקשות אצל נותני האישור, או עיכוב הנגרם כאשר העסק זקוק לאישור חורג מטעם הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה