גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהבת הכבוד של דנקנר - השתיקה של לחמן-מסר

פרשת עובדה-ישראייר: שני אנשים חשובים, שתי טעויות קריטיות - האחד, הרס במחי יד ופיאסקו תקשורתי רוב מה שבנה בעמל רב משך שנים * השנייה, חייבת לכתוב דווקא עכשיו מאמר על זכות הציבור לדעת, אחרי שהפרנויה הרגולטורית שלה הופרכה סופית דווקא בידי "ידיעות אחרונות", שגילה אומץ, וקשת, שנחשפה במלוא פחדיה

1. מי היועץ התקשורתי של נוחי דנקנר?

מי לחש על אוזנו של דנקנר את עצות האחיתופל שגרמה להחשכת המסך של "עובדה"?

האם זה רני רהב, איש יחסי הציבור שלו? כנראה שלא. רהב הוא הרי גם איש יחסי הציבור של אל-על, והוא מנוע מלטפל גם בישראייר, המתחרה הקטנה שלה.

האם משה תאומים, איש הפרסום של ישראייר, הוא שיעץ לו להרים טלפון למוזי ורטהיים ולנהל איתו שיחת נימוסין?

ואולי זה אבי פישר, שותפו של דנקנר באי.די.בי, מנהל-עו"ד, שרוקד על שתי חתונות: מנהל משותף בכלל תעשיות ושותף בזרוע המשפטית הארוכה של אי.די.בי ודנקנר, באמצעות משרד עו"ד פישר-בכר-חן (המשרד ששלח את מכתב האיום לקשת)?

יהיה מי שיהיה יועץ האחיתופל, דנקנר הרי קיבל בסופו של דבר את ההחלטה בעצמו, כי דנקנר אוהב מאוד לרדת לפרטים הקטנים ולהחליט בעצמו.

כיצד קרה, אם כן, שהאגרסיביות, הנחישות, הלוחמנות והאמביציה של דנקנר חזרו אליו כבומברג?

כיצד קרה שדנקנר, מנהל שמקדיש חלק ניכר מזמנו לפעילות תקשורתית, ביצע את הטעות התקשורתית של השנה?

מה בער לדנקנר לדחות תחקיר שכולו אטריות קרות, שחומם מחדש והוגש לצופים בצורה תיאטרלית ודרמטית, כאילו גילו כאן את אמריקה? מה גרם לו לדחות תחקיר ממוחזר שפורסם כבר ב"ידיעות אחרונות", ואשר הפרומואים ששודרו לקראתו בטלוויזיה כבר חשפו חלק ניכר ממנו?

מה גרם לדנקנר, שרכש בעמל רב יוקרה מקצועית ופרסומים מחמיאים ומפרגנים, להרוס הכל ברגע של היסח הדעת?

איך יצר דנקנר במו ידיו סקרנות ציבורית עצומה סביב ישראייר, איך הוא יצר הרגשה מעיקה בציבור, תחושה של הפעלת כוח, לחץ ואיומים, אולי הרבה יותר ממה שהוא באמת?

איך הוא לא חשב שפעולת הסיכול הממוקד שלו תעביר את הביקורת על הריכוזיות שלו מהמדורים הכלכליים לקדמת הבמה?

ואיך נפל דנקנר בפח של כל העיתונאים שמלהגים כבר יומיים רצוף בעניין "זכות הציבור לדעת"? איך הוא נפל ברשתם של כל הצדקנים שמבכים כעת את מר גורלן של העיתונות והטלוויזיה? איך הוא נתן לכל האסתטיקנים לצייר בקווים אפוקליפטיים את גורלו המר והנמהר של צרכן המדיה הישראלי? איך איפשר לכל המתחסדים להתייצב כעת בעמדה הירואית-לכאורה, ולספק תיאורים קורעי לב של הצרכן המסכן הנעשק על-ידי אינטרסנטים ובעלי הון? איך נתן במה לכל שומרי הראש-כביכול של האתיקה ושל ההיגיינה הציבורית לגלגל על לשונם ערימה גדולה של מילים פואטיות?

התשובה לכל אלה פשוטה: אנשי עסקים, בדומה לעיתונאים, מאוהבים מאוד בכוח, בכבוד ובאגו. אצל דנקנר האהבה הזו גדולה שבעתיים. הוא רכש את אי.די.בי בשביל לייצר לעצמו ולמשקיעים כסף רב, אבל הוא קנה את אי.די.בי גם בשביל לייצר לעצמו השפעה, כוח, שליטה, כבוד, הערכה, הערצה, תשומת לב ציבורית. דנקנר רצה להיות סטאר עם רייטינג גבוה.

למרבה הצער, בחיפוש אחרי עוד-ועוד (כסף, כוח, הישגים וחוזר חלילה), יש מנהלים שחוצים לעתים את הגבול בין פעילות שנעשית בתבונה למעשים ללא מחשבה. וגרוע מכל, כמה מהם אינם מודעים לעיתים כלל לעובדה שיש קו גבול כזה.

דנקנר, שחיפש לעצמו באובססיביות תשומת לב ציבורית חיובית, קיבל תוצאה הפוכה ב-180 מעלות: תשומת לב ציבורית שלילית כפולה, משולשת ומרובעת. אפשר כבר לוותר על האטריות הקרות של אילנה דיין: בפועל, "עובדה" על ישראייר שודרה ללא הרף מאז ביטולה, לפני חמישה ימים, וזכתה לרייטינג עצום: 100% רייטינג מדי יום, 100% רייטינג שלילי על נוחי דנקנר.

2. מאמר אחד חסר לנו מאוד בעמודי הדעות של "ידיעות אחרונות" בימים האחרונים. להערכתנו, ההגינות מחייבת את דוידה לחמן-מסר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, להגיב לא רק למאמרו של מוזי ורטהיים אלא להתייחס לכל הלהג של "זכות הציבור לדעת".

זיכרונכם בוודאי בגד בכם, אבל לחמן-מסר ניהלה לפני כארבע שנים מלחמת חורמה על "זכות הציבור לדעת". היא ניהלה קרבות בשאלת הבעלויות הצולבות או במה שהיא ראתה כריכוזיות בתחום התקשורת. היא ניהלה קמפיין שאליו גויסו עיתונאים אמיצים-כביכול, כי ראתה צורך דחוף בצמצום הריכוזיות בתחום התקשורת משום שלדעתה "לריכוזיות יש משמעות - מבחינת ההשפעה על הדעה לעובדה, שבעלי הבמה הם גם, שלא במקרה, בעלי מאה...".

חמושה בכלי השרת שלה ניהלה לחמן-מסר מתקפת הפחדה. הפרנויה של לחמן-מסר הפכה לכוח. בשבילה ובשביל חסידיה, צרכן המדיה הוא קורבן. גופים תקשורתיים מסוימים שבידיהם כל-כך הרבה כוח, לפי התזה של לחמן-מסר, מסוגלים לשלוט על חייכם הדיגיטליים (לחמן-מסר כיוונה במיוחד לנוני מוזס, המו"ל של "ידיעות אחרונות"). הם שולטים בכל מה שאתם רואים, שומעים, נוגעים ומרגישים. הם מכתיבים לכם מה לשמוע, לראות, ללמוד ולהריח. הם כופים עליכם מה לחשוב. הם שולטים על המוח שלכם, דרך העיתון, אתר האינטרנט וערוץ הטלוויזיה שבבעלותם. הם פוגעים בזכותכם לדעת.

התיאוריה של לחמן-מסר מביכה. זה מביך משום שמעולם לא היה טוב יותר להיות צרכן מדיה מאשר היום. אם נדמה לכם שגוף מדיה מסוים אינו מספק את הסחורה, "מסתיר" מכם מידע, "מאלץ" אתכם לחשוב בצורה מסוימת, אתם פשוט עוברים לבא אחריו, או צורכים מידע מכמה מקורות (ובעידן האינטרנט, זה אפילו בחינם). ובכל זאת, בתוך שפע המדיה וכוח הצרכנים הזה, לחמן-מסר ראתה רק צמצום, מחסור, איומים ואת הצרכנים היא תיארה כקורבנות.

מהפרנויה הזו נולדה פשרה: העיתונים נפרדו מאחזקותיהם בערוצי הטלוויזיה כדי לצמצם את הריכוזיות. "ידיעות אחרונות" נפרד מרשת, "מעריב" נפרד מטלעד, עליה השלום.

למרבה המבוכה, דווקא "ידיעות אחרונות", הגוליית התקשורתי בעל השליטה כביכול על מוחו של הצרכן, בעל הדעה ובעל המאה של לחמן-מסר, הוא זה שפרסם את התחקיר על ישראייר. הוא לא פחד מדנקנר ומכוחו הכלכלי. ממילא, רק כלי תקשורת עשירים, חזקים ובעלי אמצעים יכולים בכלל להרשות לעצמם לערוך תחקירים מסובכים ויקרים, ולעמוד בלחצים הכרוכים בכך.

למרבה המבוכה, דווקא קשת, חלק מהמרקם התקשורתי החדש שייחלה לו לחמן-מסר, סירבה לשדר את התחקיר. אפשר להניח שאם "ידיעות אחרונות", למשל, הייתה שותפה בקשת, ישראייר הייתה עולה לאוויר של "עובדה" ומוזי ורטהיים מעולם לא היה מפרסם מאמר שמתנער מתחקירים.

לכן, אנו עומדים על זכותה של לחמן-מסר לכתוב מאמר שיעמוד על זכותו של הציבור לדעת. הציבור חייב לדעת איך פרנויה של רגולטור דווקא פגעה בזכות הציבור לדעת.

עוד כתבות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים