גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכי טובים בעולם

> יואב קוטנר קיבל הוצאה מחודשת של "סוף עונת התפוזים" של תמוז, והוא מוכרח להזכיר לכם ששלושים שנה אחרי, עדיין מדובר בלהקה הכי טובה בעולם. כן, בעולם

כל להקה (טובה) מכירה את הרגע הזה, את ההופעה המיוחדת הזו שבה הכל דופק כמו שצריך, הכל יושב בדיוק, השירה והנגינה והכימיה בין המשתתפים. אין פספוסים ואין זיופים. הכל מושלם, האנרגיות מהבמה מתערבבות בקהל, וכולם ביחד עוברים חוויה חד פעמית שלא ישכחו לעולם. לפעמים, כשיש מזל, זה קורה יותר מפעם אחת, וכשזה קורה, כולם מרגישים את זה ויודעים שבאותו רגע זו הלהקה הכי גדולה בעולם. ובכלל לא משנה שבאותה שניה, אי שם במרחק אלפי קילומטרים "הרולינג סטונז" או "לד זפלין" עושים את שלהם בפני קהל שבטוח שהם הלהקה הכי גדולה בעולם.

להקת "תמוז", לפני שלושים שנה, היתה בשבילי בדיוק בנקודה הזו, ויותר מפעם אחת. ראיתי מאז מאות הופעות, חלקן פנטסטיות, חלקן של גדולי הפרפורמרים בעולם. אבל לעולם לא אשכח את הפעם הראשונה ההיא ב"צוותא" בתל אביב. את האולם הקטנטן והדחוס שנראה ענקי, את חמשת החברים שעלו לבמה כשהאולם עדיין בחושך, אריאל זילבר שהתיישב ליד הקלידים והתחיל לנגן שני תווים שוב ושוב ושוב, ויהודה עדר שהצטרף עם הגיטרה החשמלית, ואיתן גדרון בבס ומאיר ישראל בתופים ואז שלום חנוך עם האקוסטית מתחיל לשיר "מה שיותר עמוק יותר כחול", ויש התפוצצות של אהבה מהבמה לקהל ולהפך.

והנה זה חוזר. אחת ההופעות הראשונות של "תמוז" ב"צוותא", הונצחה אז על ידי הטלוויזיה הישראלית (כשאת הלהקה מציג אהוד מנור ז"ל) ועכשיו, כבונוס להוצאה מחודשת של האלבום "סוף עונת התפוזים" מצורפת ההופעה ההיסטורית ההיא. זוהי רק ההתחלה של "תמוז", עוד לפני הוצאת האלבום ולפני שההופעות הפכו להיסטריה, אבל זה מרגש בטירוף ונותן רמז למה שהלהקה הזו היתה בזמן אמת: הלהקה הכי גדולה בעולם. ולא רק בגלל ההופעות ובטח לא בגלל הנוסטלגיה. כששומעים עכשיו את האלבום הוא נשמע טרי ורענן ממש כמו לפני שלושים שנה. כל שיר הוא פגז מבחינת המילים, המנגינה והעיבוד: "מה שיותר עמוק יותר כחול", "פנס הרחוב" (ששלום מציג בהופעה כ"הפסקת זרם"), "אנ'לא יודע איך לומר לך", "הולך בטל", "אהבה שקטה", "לא יכול לישון עכשיו", "ככה את רצית אותי" והשיר שמסמל יותר מכל את "תמוז" ואת רוח התקופה: "סוף עונת התפוזים". השילוב החד פעמי בין העדינות בקולו של שלום, המוסיקליות הישראלית כל כך של שיריו, הפראות השובבית של אריאל זילבר הנגינה המשובחת של כל החברים והאריזה הרוקית העמוסה של המפיק לואי להב (אז משוחרר טרי מעבודה עם ברוס ספרינסטין) הפכו את האלבום הזה ליצירת מופת.

"תמוז" לא ניסתה "לעשות בידור", אלא לומר משהו אמיתי וישיר. שלום חנוך אמר בראיון שכוונת הלהקה הייתה לממש את שלמד בלימודי התיאטרון, "לשבור את הקיר הרביעי": להגיע אל הקהל ללא מחיצות ולשתף את המאזינים בחוויה. "תמוז" הגשימה את מטרתה, והשפיעה בכך על כל מה שקרה במוסיקה הישראלית אחריה. זה קרה בהופעות וזה קורה גם באלבום. אחרי "החלונות הגבוהים", "שבלול", "בדשא אצל אביגדור" ו"אחרית הימים" זה האלבום שכל אחד מכם חייב להשמיע לדורות הבאים. ואם כבר אנחנו בפאזה חינוכית, הנה קצת טריוויה.

להקת "תמוז" קמה ע"י חמישה חברים שלא היה להם מה להפסיד. שלום חנוך ואריאל זילבר חזרו ארצה מניסיונות מאכזבים לעשות קריירה בחו"ל. מאיר ישראל, מתופף בכיר בלהקות הקצב, ידע שזמנן של הלהקות האלה חלף והוא חייב להשתלב במוסיקה הישראלית. לשני הצעירים בחבורה, איתן גדרון ויהודה עדר, הייתה זו הזדמנות ראשונה לחשיפה אחרי השירות הלהקת הנח"ל.

באחת הפגישות הראשונות של חנוך וזילבר הלחינו השניים טקסט שכתב מאיר אריאל, ששהה באותה תקופה בניו יורק: "סוף עונת התפוזים". וכך, הקטע המזוהה ביותר של "תמוז" היה היחיד שחנוך וזילבר יצרו יחד.

אריק איינשטיין גרם להקמת "תמוז" כשהציע לשלום ואריאל לחמם את המופע שלו "סע לאט" עם "הצ'רצ'ילים". לצורך זה הקימו שלום ואריאל את ההרכב הראשוני של "תמוז" עם אדם זיידל, תייר אמריקני שניגן בגיטרה וחליל, עמי טרייבטש מ"הצ'רצ'ילים" בתופים ונעם (זייד) הלוי בכלי הקשה. אריק איינשטיין היה גם זה שהציע ללהקה את השם "תמוז".

המופע "סע לאט" רץ כשנה בתדירות גבוהה. במאי 1975 הוא היה חלק ממופעים גדולים בשם "הזמן הכפרי" בהם השתתפו גם נתנאלה, שלישית "קצה השדה", ואורח מחו"ל, הזמר והמוסיקאי האמריקני טים הרדין.

באמצע 1975 הקליטה "תמוז" תקליטון שדרים ראשון: "הולך בטל" ו"סוף עונת התפוזים" בגרסה מקורית בה שרים חנוך וזילבר (וגם היא מופיעה כבונוס בהוצאה המחודשת). באלבום הפך השיר לסולו של חנוך מאחר שזילבר לא אהב את העיבוד החדש.

רוב שירי האלבום היו חידושים לשירים ישנים. "מה שיותר עמוק יותר כחול", יצא ב-1970 באלבום "שבלול" של אריק איינשטיין ושלום חנוך. את "אנ'לא יודע איך לומר לך" הקליט שלום ב-1973 עם להקת "בני נוח". "אהבה שקטה" הופיע ב-1971 בתקליט הבכורה של שלום שהיה כולו באנגלית. "הולך בטל" (למילים של מאיר אריאל) הולחן על ידי זילבר ב-1971 למופע של תיקי דיין ואת "ככה את רצית אותי" (למילים של יהונתן גפן) הוא הלחין ב-1968 לצמד "העופרים" (שהקליטו אותו באנגלית כ-"Purple Eyes").

ברגע האחרון לפני ההופעות הוזעק אורי זוהר לביים את המופע. בסופו של דבר עבודתו של זוהר כמעט ולא הורגשה כיוון שהדגש בהופעות היה על המוסיקה ולא על "קטעי מעבר" אם כי שלום חנוך, בעצתו של לואי להב, הוסיף מעט דברי קישור. הוא, לדוגמא, נהג לספר שכילד חשב שכשעושים סקס צריך לקפוץ על הבחורה מלמעלה, מארון שנמצא ליד המיטה.

בסיום ההפסקה במופע, לפני החלק השני היה עולה לבמה החשמלאי של הלהקה ושר בליווי גיטרה שיר מוזר שלו, כשהלהקה, עדיין בחושך, מצטרפת אליו ברקע. קראו לבחור הזה רמי פורטיס והשיר שלו היה "אינקובטור". זילבר, שלא אהב את השינויים שעברו על "תמוז" בעבודה עם לואי להב, הלך והתנתק מחבריו. הוא הגיע להופעות לבדו, באוטובוס או בטרמפים, והפתיע גם בהופעות, כשמדי פעם היה עוזב את הבמה, מסרב לנגן בחלק מהשירים ולעתים חובש על ראשו שקית כדי שלא יראו אותו.

באמצע 1976 הציע זילבר ללהקה את השיר "רוצי שמוליק" שכתב ידידו שמוליק צ'יזיק. בהצבעה בין החברים הוחלט שהשיר אינו מתאים ל"תמוז" כיוון שהוא קליל ופופי מדי (מאיר ישראל אמר שהשיר מתאים ללהקות כמו "כוורת"). זילבר, פגוע ונעלב, הקליט את השיר עם חיים רומנו וכש"רוצי שמוליק" הפך ללהיט ענק, החליט זילבר לפרוש מהלהקה.

למרות שהיום נחשבת "תמוז" לקלסיקה (ויש אף המכתירים אותה כ"להקה הכי גדולה בעולם"), בזמן אמת נמכר האלבום רק מעט (בוודאי יחסית ל"סיפורי פוגי" שנמכר אז ב-70,000 עותקים) וגם הופעות הלהקה לא היו רווחיות. לקראת פירוקה היתה הלהקה חייבת 80,000 לירות והיא נאלצה להמשיך להופיע עד להחזרת חובותיה.

ההופעה האחרונה של "תמוז" התקיימה ביום ההולדת של יהודה עדר, ב-10 ביולי 1976, בקיבוץ איילת השחר. הלהקה התאחדה לשלוש הופעות בשנת 1983 וחזרה בהרכבה המלא לבמה רק עוד פעם אחת, בשנת 2000, כשביצעה שני שירים במופע "עם הגב לים" לזכרו של מאיר אריאל ז"ל.

להקת "תמוז" - "סוף עונת התפוזים" גרסה מיוחדת בסדרה "סימני דרך" (NMC).

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל