גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ערפאת קנה כיסא שלנו"

חמש שנים חלפו מאז רכשו האחים ויסמן את רהיטי שמרת-הזורע ב-6.4 מיליון שקל. בענף עם שיעור סיכון של 27.8%, ואשר סבל מגל מאסיבי של פשיטות רגל, שם המשחק הוא השרדות. האחים ויסמן בוחרים באסטרטגיה של הרחבת הרשת > זיו קריסטל

"תראה אילו פשיטות-רגל היו בענף שלנו בשנים האחרונות", אומרים אריה ונחום ויסמן, הבעלים של רשת רהיטי 'שמרת-הזורע'. "רק לפני חודשיים קרסה עוד חוליה בשרשרת, הפעם זו הייתה רשת 'ביג-ריהוט'. ענף הרהיטים היה אחד הנפגעים העיקריים מהמיתון ומהאינתיפאדה, ורק אנחנו גדלנו והתפתחנו. רכשנו את רשת שמרת-הזורע בשיא האינתיפאדה והתרחבנו מחמש לתשע חנויות".

שמרת-הזורע, אחת מרשתות הריהוט הוותיקות בארץ, שקנתה לה שם של מותג איכותי, עברה טלטלה ושינתה את פניה, כאשר הקיבוצים שמרת והזורע החליטו לחסל את מפעלי הרהיטים המפסידים, ומכרו את אחזקותיהם ברשת החנויות. ראשון היה קיבוץ הזורע, שמכר ב-99' את ציוד המפעל ליזם ירדני, ואת החנויות שבבעלותו, ל'ביתילי'.

במקביל, מכר קיבוץ שמרת 50% מאחזקותיו ברשת, למשפחת ויסמן הירושלמית. ב-2000, שנה אחרי שנכנסה לרשת, מכרה 'ביתילי' את חלקה ל'שמרת' ולויסמן. ב-2001 השלימה משפחת ויסמן את רכישת הבעלות, 100%, על הרשת, לאחר שגם שמרת סגרה את מפעל הרהיטים שבבעלותה ומכרה את אחזקותיה בחנויות.

"שם המשחק היום הוא לשרוד", אומר מיכה רוט, איש קיבוץ שמרת, ומנכ"ל הרשת בעבר. "כאשר החלו להביא סחורה זולה מסין ומטורקיה, הגענו למסקנה שצריך לצאת, כי רמת הסיכון גבוהה מדי". האחים ויסמן, שהיו יצרני רהיטים במשך עשרות שנים מסכימים: "בישראל, אין היום סיכוי למפעל רהיטים גדול. המפעלים הגדולים - אם זה נצר-סרני, גבעת-ברנר, שמרת והזורע - נעלמו. לבתי-מלאכה קטנים יש עדיין זכות קיום, ואיתם אנחנו עובדים. שמרת-הזורע מבוססת על 80% תוצרת הארץ, ו-20% ייבוא. רק שבמקום המפעלים הקיבוציים, הספקים היום הם 40 יצרנים קטנים. אנחנו אחד הקניינים הגדולים בארץ".

" חשוב לכם להמשיך עם תוצרת הארץ?

"זה מה שהקהל דורש וזוהי כוונתנו, לשמור על צביון המותג. זה מותג שנבנה כחול-לבן, ולכן לא נעבוד עם יצרן מהשטחים. שלא יגידו, חלילה, ששמרת מוכרת רהיטים מעזה. אם זה יקרה, מחר אנחנו יכולים לסגור את הדלת".

נחום (68) ואריה (58) ויסמן עברו את כל הגלגולים של עסקי הריהוט בישראל. האב, ליאו, יקה שעלה ב-1932 עם תעודת רב-אמן בעץ, היה עשרות שנים בעלים של מפעל רהיטים, שהעסיק בשיאו 70 עובדים. על הספות שלו ישבו, בין היתר, משה דיין, גולדה מאיר ודוד בן-גוריון. אבל שנות הזוהר של המפעל חלפו, ולפני 15 שנה ראו הבנים את הנולד, ועשו הסבה לייבוא ולפעילות קמעונאית. כשהשוק המשיך במגמתו ההפכפכה, החליטו האחים, לפני חמש שנים, לרכוש מותג בעל הכרה ופריסה ארצית כ'שמרת-הזורע'.

היום הם מנהלים את עסקיהם מ'בית ויסמן' שבבעלותם, בשכונת תלפיות בירושלים, הבנוי על שטח של 8000 מ"ר ("הוא המנוף הפיננסי של העסק, הבטוחה לבנקים"). בבניין ממוקמות שלוש חנויות רהיטים: חנות ענק של 'ויסמן', שריד לחברה המשפחתית המקורית; חנות של שמרת-הזורע; וחנות של 'נטוצי', שהם זכייניה בירושלים. בכניסה למבנה מוצגים כלי העבודה ששימשו את האב בנגריה שהקים לפני 70 וכמה שנה.

הבנים, אריה ונחום, השתלבו בעסק בשנות ה-60, לאחר שחזרו מלימודי אדריכלות והנדסת עץ בגרמניה. עד שנות ה-80 היה המפעל ספק הרהיטים לדירות השרד של שרים, ראשי ממשלה ונשיאים בירושלים, ועיצב גם את שולחן הישיבות של הממשלה. נחום: "מכרנו למע"ץ, שהייתה הקניין של המדינה. הכורסאות, המיטה ושולחן הכתיבה, שבנינו לבן-גוריון, נמצאים עד היום בביתו בשדה-בוקר. גם בן-צבי, נבון וגולדה קנו אצלנו, רק בגין לא רצה".

מפעל ויסמן לקח חלק בפרויקטים בינלאומיים, כגון ריהוט בתי-מלון בטנזניה, חוף השנהב, ובפרס בתקופת שלטון השאה. עד שתהפוכות השוק הביאו לצמצום בעבודה ולפגיעה ברווחיות. המפעל נסגר לאחר מות האב, לפני כ-15 שנה, והאחים ויסמן התמקדו בחנות רהיטים גדולה, ששירתה את תושבי ירושלים, ובייבוא מאירופה ושיווק לכ-50 חנויות בסיטונאות. "לפני האינתיפאדה, 15% מלקוחותינו היו ערבים. עשירי מזרח ירושלים והגדה, קנו אצלנו בחנות. אפילו ערפאת ישב על כיסא שקנה מסוכן שלנו ברמאללה".

" איך נשמרת ההרמוניה המשפחתית?

נחום: "קיבלנו החלטה, שצריך לפתח את העסק לרוחב כדי שאחד לא ידרוך לשני על הרגליים. אני, לדוגמה, מתעסק 40 שנה בכסף. הוא, אני לא יודע אם חתם פעם על צ'ק. אנחנו הצלחנו. כמובן, בדור השלישי הבעיה יכולה להחמיר. אחת הסיבות שנכנסנו לשמרת-הזורע, זה כדי לתת מקום לדור הצעיר".

" מה היו השיקולים העסקיים לרכישת רשת שמרת-הזורע?

"בשנים האחרונות נקלענו לבעיה במכירה הסיטונאית. עסקי הריהוט הפכו למסוכנים, היה גל של פשיטות-רגל. חששנו למכור סחורה לחנויות ולא לראות כסף. אז אמרנו, בוא נשקיע ברשת שיווק ארצית, כך שהכסף יישאר אצלנו. ניהלנו מגעים עם טולמנס ודירן. היו כל מיני חברות ששקלנו לקנות.

"ב-99 קיבוץ הזורע פנה אלינו. ראינו את המאזנים ואמרנו, חבר'ה, אתם מזמן פשטתם את הרגל. אבל ביתילי התפתו לעסקה. אחר-כך פנו אלינו משמרת (שמרת והזורע התנהלו בנפרד, למרות השותפות ברשת שנשאה את שמם, ז.ק), והחלטנו להיכנס עימם לשותפות. אחרי כמה חודשים, ביתילי מכרה לנו את החלק שקנתה מהזורע, במחיר הרבה יותר נמוך. בהמשך, קנינו משמרת את יתרת האחזקות, כי רצינו להשקיע בפיתוח הרשת, ולהם לא היה כסף". ויסמן השקיעה ברכישת הרשת סך כולל של 6.4 מיליון שקל.

האחים ויסמן המשיכו להעסיק את מיכה רוט, המנכ"ל שבא מקיבוץ שמרת, ורק ב-2004 נטלו את המושכות, עקב אי-שביעות-רצון מניהול הרשת. מאז, לדבריהם שינו כיוון, וכעת הם אופטימיים באשר לעתיד: "נכנסנו בתקופה קשה ביותר, וזה לא היה פשוט לייצב את המערכת. למרות זאת, הוספנו עוד ארבע חנויות. ההוצאות למטר-מרובע ירדו, והשנה האחרונה הייתה טובה. המחזור גדל ב-7%, והרווחיות הייתה יותר גבוהה, כי ניתן היה להעלות קצת מחירים.

"היעד שלנו הוא להגיע ל-11-12 חנויות. עד פסח נשלים את חידוש חנות הדגל בקיבוץ שמרת, בהשקעה של 400 אלף שקל, ואת מרכז הקניות שסביבה".

המחזור השנתי של הרשת הוא כ-50 מיליון שקל. עסקי הייבוא והסיטונאות של משפחת ויסמן מגלגלים קרוב ל-50 מיליון שקל נוספים.

" רוט טוען, שאיכות הרהיטים הנמכרים היום ברשת ירדה.

"אנחנו הרשת היחידה בארץ, שאנשי ההנהלה שלה הם בעלי מקצוע, אנשי-עץ. אנחנו יודעים לבחון כל מפעל שבחרנו לעבוד איתו. תראה לי את המכונות, את כלי החיתוך, את הצוות, ואגיד לך איזה תוצרת תוציא".

" מה מייחד את רהיטי שמרת-הזורע ממתחרות כביתילי ואי.די. דיזיין?

אריה ויסמן: "אנשי שמרת-הזורע הם מהפלח הבינוני-גבוה, אנשי מרק-עוף. סולידיים, מיושבים, מחפשים ריהוט פונקציונלי עם הרבה עץ. אי.די. דיזיין מדברת אל אנשי הסושי. יש אצלם פלצנות מסוימת. ביתילי מדבר לקהל עממי.

עופר איתני, מבעלי ביתילי ואי.די.דיזיין, אומר בתגובה, כי "זה לא מדויק. לקוחות ביתילי זה הקהל של קסטרו. הייתי שמח לקחת את נתח השוק של איקאה ורחוב הרצל. יש שם הרבה כסף".

" איתני טוען, כי שמרת-הזורע לא רלבנטית לקהל הצעיר, וכי ביתילי יצאה כשגילתה שהמותג נתפס כמבוגר.

ויסמן: "לפי דוחות ויזה וישראכארט, אנחנו פונים לקהל של בני 38-60. כדי להוריד את ממוצע הגילאים בעשור, שינינו את תמהיל המוצרים מסולידי-כבד לסולידי-קל ולרהיטים ברוח יותר צעירה". "

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים